NA LICU MESTA<>
112017<><>

Garage Lab + Bosch meetup

Upoznajte Kotlin

ICT Hub, Beograd, 29. IX

Posetili smo prostorije ICT Hub-a u Ulici kralja Milana u Beogradu. Posle ulaska skrenuli smo desno, prošli automat za kupovinu i prodaju kriptovaluta(!) i ušli u prostoriju u kojoj je sedeo solidan broj slušalaca i predavač Miloš Vasić. On je autor knjige „Fundamental Kotlin”, radi u firmi Robert Bosch na razvoju Android SDK-a u auto-industriji, priprema novu knjigu i razvija svoje open source projekte. U tradicionalno industrijskom okruženju koje prati prostorije naših IT zajednica, imali smo priliku da čujemo vrlo lepo predavanje o tome koje su karakteristike ovog jezika, koji bi na neki način trebalo da zameni Javu. Predavanje je teklo kao po sadržaju neke knjige za programiranje. Nažalost, vremenski nije bilo moguće da se čuje sve planirano programom, ali se nadamo da će uslediti nastavak predavanja ne nekom novom okupljanju.

Java je vrlo široko rasprostranjena i samim tim ima status jednog od najkorišćenijih programskih jezika. Ipak, u budućnosti možemo očekivati sve veću upotrebu Kotlina, makar za Android platformu. Sam Google prebacuje težište razvoja za Android na Kotlin zbog sudskog spora sa Oracleom oko autorskih prava na Java API, koji je korišćen za razvoj Android operativnog sistema. Da Kotlin očekuje lepa budućnost, govori i to što ga razvija JetBrains, autor mnogima omiljenih IDE okruženja (uključujući Android Studio). U svakom slučaju, i Kotlin se pokreće na Java virtuelnoj mašini, a vaš kôd će moći da kombinuje i Javu i Kotlin u istom projektu.

Slično kao što Kotlin zamenjuje Javu, tako i Swift zamenjuje Objective C u razvoju iOS (i macOS X) aplikacija. U oba slučaja se radi o jezicima koji zahtevaju manji kôd za postizanje istog rezultata, a sam kôd je lepši i čitljiviji. Interesantno je da Swift i Kotlin imaju mnoge zajedničke koncepte, tako da, ako znate jedan, ni drugi vam neće biti previše stran.

Ognjen POPOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Oracle

 PRIMENA
Gravitacioni talasi (2)

 NA LICU MESTA
Eipix Academy „GameTalks”
Garage Lab + Bosch meetup
Šta mislite o ovom tekstu?
Meteor Meetup
Istraživanje srpske dev scene
Startit „Znam da možemo”
Voxxed Days Belgrade 2017
Huawei prezentacija
Schneider Electric jubilej
Epson na „Grafima 2017”
Vip Mobile i Kreativni centar
Microsoft Sinergija 17
Izložba „Ja sam Nikon”

 KOMPJUTERI I FILM
Thor: Ragnarok
13. Kids Fest
Justice League
Flatliners
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
AIDS, Kamberbeč i Legend of Zelda

 PRST NA ČELO
Njeno veličanstvo usluga
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera