PHONE ZONE<>
112017<><>

Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus

Isti ili ne?

Da nema broja osam u nazivu, na prvi pogled zakleli bismo se da Apple po treći put predstavlja telefone koje smo prvi put videli 2014. godine. Konkurencija će odmah povikati kako nedostatak svežine govori da je kalifornijski gigant bez revolucionarnih ideja pokojnog Stiva Džobsa nesposoban da osmisli nešto novo, dok će verni korisnici reći da je dizajn od pre tri godine toliko dobar da ga ne treba menjati. Da je Appleu potrebna novina na polju dizajna, više je nego očigledno, jer, iako su i dalje najprofitabilnija kompanija na svetu, spali su na treće mesto po ukupnom broju prodatih telefona u prethodnom kvartalu. Doduše, ove godine su se malčice razmrdali, jer su, pored dva standardna iPhone uređaja o kojima pišemo u ovom tekstu, predstavili i iPhone X, namenjen onima koji traže nešto novo, nešto divlje i nešto što će da košta kao dva prosečna Android flegšipa kada u novembru dođe u prodavnice.

Podela nove generacije telefona na „klasične” i „eksperimentalne” je pametan potez, jer su × modelom pokriveni korisnici željni novotarija, dok su osmicama namireni tradicionalisti kojima ne trebaju ekrani bez ivica i „uranjajuće” iskustvo. Kako iPhone × još uvek nije dostupan na našem tržištu, njime ćemo se pozabaviti u nekom od narednih brojeva, a do tada ostaje da vidimo da li su iPhone telefoni osme generacije reciklirana tehnologija (kako navodi konkurencija) ili je reč o zaista novim i drugačijim uređajima.

iPhone 8

Pomenuli smo da iPhone 8 na prvi pogled deluje isto kao prethodnici, međutim, ukoliko se telefon detaljnije prouči, i te kako je moguće uočiti estetske razlike u odnosu na prošlu generaciju. Forma i oblik su tradicionalni, ekran dijagonale 4,7 inča će obradovati sve one koji ne žele glomazan telefon, jer spreda novi iPhone izgleda potpuno isto kao prethodni modeli. Okvir telefona je, kao i ranijih godina, izrađen od aluminijuma serije 7000 kako bi se izbegli problemi sa savijanjem koji su pratili nesrećni iPhone 6, dok su najveću vizuelnu izmenu pretrpela leđa, koja su ovoga puta, umesto od aluminijuma, izrađena od stakla. Svetlucavo i sjajno je očigledno ponovo u modi jer je veliki broj modernih Android pametnih telefona izrađen od slične kombinacije materijala. Višegodišnje Apple korisnike će novi iPhone 8 vratiti kroz vreme i podsetiti na čuveni iPhone 4, koga je krasio upravo taj prepoznatljivi spoj aluminijuma i stakla. Sličnost sa četvorkom se ne završava tu: ko god je koristio iPhone 4 setiće se osećaja kvaliteta koji je pružalo držanje telefona u ruci usled korišćenja debelog aluminijumskog rama koji je telefonu davao težinu i ozbiljnost i stakla koje je estetski uređaj činilo primamljivim. Nošenje iPhone 8 telefona pruža osećaj veoma sličan tom, telefon je teži nego prethodnici i čini se da staklo manje kliza pod prstima u odnosu na aluminijum. Novi iPhone napokon u ruci više ne deluje kao igračkica za koju razmišljate da li će se razbiti pri prvom padu.

Staklena leđa omogućavaju bežično punjenje, što je još jedna novina koja je konačno stigla i na Apple proizvode. Iako sa marketinške strane zvuči kao fenomenalna stvar, svi oni koji su do sada koristili bežično punjenje znaju da je ono daleko od idealnog: telefon mora ležati na podlozi koja ga puni, nema mogućnosti da koristite telefon normalno dok se puni, a i samo punjenje je sporije, te koliko god cela priča zvučala zanimljivo i mi voleli da vidimo nove tehnologije, bežično punjenje u sadašnjoj formi sa aspekta funkcionalnosti ne donosi ništa zaista korisno. Uvođenje ovakvih tehnologija može podstaći budućnost kakvu je Tesla zamislio, budućnost u kojoj se električna energija prenosi bežično na velikim udaljenostima, ali mogućnosti koje trenutno donosi su skromne i više deluju kao trik i nešto čime ćete se pre hvaliti komšiji nego što ćete ga zapravo koristiti. Zapravo, jedina korist koju smo uvideli od bežičnog punjenja vezana je za manu novih Apple uređaja – odsustvo namenskog 3,5-milimetarkog izlaza za slušalice! Ukoliko želite da koristite standardne slušalice i punite telefon u isto vreme, ovo je jedina opcija koju imate.

Pomenuli smo da je ekran i dalje dijagonale 4,7 inča, a zadržao je i istu rezoluciju, tj. ne donosi ništa novo. U pitanju je IPS panel širokog spektra boja (wide color gamut), koji, za razliku od AMOLED konkurencije, pruža mirnije i realističnije boje, uz življi dijapazon boja od običnih IPS modela. Ekran prati i TrueTone senzor ambijentalnog osvetljenja, koji u realnom vremenu prepoznaje tip i boju svetla u okruženju, te, pored jačine osvetljenja, reguliše i balans boja koje se prikazuju na ekranu da bi se umanjio zamor očiju. Ova mogućnost može dovesti do manje realnog prikaza boja jer se temperatura menja, ali ju je moguće isključiti. Nama se prikaz sa TrueTone senzorom dopao jer je tekst lakše čitati, a samo korigovanje boja je neprimetno.

iPhone 8 donosi novi A11 Bionic SoC, koji čine dva brža Moonsoon jezgra ukombinovana sa četiri štedljivija Mistral jezgra i trenutno predstavljaju najbrži mobilni čip dostupan na svetu. Sintetički testovi ga stavljaju bukvalno na vrh tabele, i to se u realnom radu zaista oseti. Telefon vam se ni u jednom momentu neće učiniti tromijim ili sporijim nego što biste želeli. Jednostavno, fluidnije iskustvo u korišćenju telefona trenutno ne postoji. Nadogradnja na novi iOS 11 ne donosi previše vidljivih novina. Najveća novina je modifikovani kontrolni centar koji je najzad moguće prilagoditi svojim potrebama i odabrati funkcije koje želite da u njemu budu prikazane, kao i vertikalne kontrole jačine zvuka i nivoa osvetljenja koje traže period navikavanja. Kamera i dalje koristi slabiji senzor u odnosu na Android konkurenciju: 12MPix na papiru zvuči slabašno naspram brojki kojima se drugi proizvođači razbacuju, ali dobijene fotografije mogu da stanu rame uz rame sa bilo kojom fotografijom uslikanom pametnim telefonom i gotovo od svih će biti bolje. Fokus je, zahvaljujući brzom procesoru, momentalan i bez greške. Nema mutnih fotografija, prikaz boja više naginje realnom nego prezasićenom koji većina konkurencije forsira, a tu je i novi 60fps 4K režim snimanja video-snimaka, koji daje zaista prelepe video-snimke, doduše, po ceni pravog „gutanja” memorijskog prostora. Fotografije obiluju velikim brojem detalja, žižna daljina ekvivalenta 28 milimetara kod tradicionalnih aparata pruža dovoljnu širinu slike da u kadar stane sve što treba i u skučenijim prostorima, dok je snimanje po lošem svetlu poboljšano novim quad-LED blicem, koji pruža više svetla od blica prethodnika. Noćni snimci su i dalje lošeg kvaliteta. Koliko god neko tvrdio suprotno, nema telefona koji može izvući kvalitetnu fotografiju u takvim uslovima i ta činjenica se ne menja: šum i nizak nivo detalja prisutni su na svakom mobilnom telefonu koji se koristi u mraku.

Jačina zvuka iz ugrađenog zvučnika telefona je podignuta (po tvrdnji Applea) za 25%. Zvučnik slušalice je pojačan, te on pomaže glavnom kako bi se dobila stereo-zvučna slika, pa možemo reći da razlika jeste primetna i da novi iPhone definitivno jeste glasniji.

Autonomija nikada nije bila jača strana iPhone uređaja, te ni ovde nije drastično drugačija situacija. Uz normalno korišćenje treba očekivati da telefon treba puniti na svakih 24 časa, mada je moguće iscediti sat do dva više aktivnog korišćenja u odnosu na pređašnje modele, što je definitivno posledica energetski efikasnijeg procesora.

iPhone 8 Plus

Pored osmice, do redakcije je stigao i 8 Plus model, na koji nećemo trošiti previše reči, jer ovaj model esencijalno predstavlja naduvanu verziju obične osmice. Ovde zatičemo identičan ekran kao prošle godine, 5,5 inča u 1080p rezoluciji, osavremenjenu estetiku i novi A11 Bionic SoC. Nažalost, iPhone 8 Plus, usled blago povećane težine, gubi na udobnosti, koja ni ranije nije bila savršena. Plus modele smo i ranijih godina smatrali nezgrapnim i prevelikim za telefon ove dijagonale ekrana: prisutno je previše neiskorišćenog prostora za moderne standarde. Pored većeg ekrana, Plus model dolazi sa tri gigabajta RAM, naspram dva gigabajta u standardnoj osmici, što teoretski omogućava više multitasking mogućnosti. Kako stvari trenutno stoje, razlika u realnom radu je neosetna usled dobrog memorijskog upravljanja koje iOS platforma oduvek nudi. Odlična kamera sa osmice ovde je još bolja jer je upotpunjena dodatnim sočivom, kao i optičkom stabilizacijom slike, a donosi mogućnost optičkog zumiranja, još brži fokus i za nijansu bolje fotografije pri lošem osvetljenju. Uz veće dimenzije dolazi i adekvatno veća baterija, pa iPhone 8 Plus pruža bolju autonomiju.

Sveukupno gledano, osma generacija iPhone telefona celokupno iskustvo podiže na viši nivo, iako se na prvi pogled to nije moglo reći. Veći je problem opravdanosti prelaska sa starijih generacija na novu, jer, osim ako ne koristite običnu šesticu, teško da će razlika u performansama opravdati novac koji je potrebno izdvojiti za novi iPhone. Može da se kaže da se i dalje radi o usavršenom proizvodu, a ne nečemu posve novom. Možemo slobodno reći i da jeste doveden do savršenstva, barem kada je manja osmica u pitanju, ali bez direktnog poređenja sa starim modelima, prosečan kupac iPhone uređaja teško da će osetiti razliku.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus
Šta mislite o ovom tekstu?
Vivax Fly 4 i TPC-101 3G
Motorola Moto G5S i G5S Plus
Authenticator Plus
voice changer
Speak & Translate
Maki
Can’t Talk
Inkwire
Hanx Writer

Apple iPhone 8
Operativni sistem:
iOS 11.0.2
Dimenzije:
138,4 × 67,3 × 7,3 mm / 148 g
Ostalo:
Apple A11 Bionic čipset (64-bit ARMv8-A Hexa-core CPU + Apple tri-core GPU), 2 GB RAM, 64 GB interne memorije, 4,7” IPS LCD (1334x750, 326ppi), nano-SIM, dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Glonass, Bluetooth 5.0, Lightning port, Lightning na 3,5 mm audio adapter, 12 MPix AF quad-LED dual tone zadnja kamera, 7 Mpix prednja kamera, čitač otiska pristiju, Li-polymer 1821 mAh baterija
Performanse:
AnTuTu: 212456, GeekBench 4: 4201 (Single-Core), 10112 (Multi-Core)

Apple iPhone 8 Plus
Operativni sistem:
iOS 11.0.2
Dimenzije:
158,4 × 78,1 × 7,5 mm / 202g
Ostalo:
Apple A11 Bionic čipset (64-bit ARMv8-A Hexa-core CPU + Apple tri-core GPU), 3 GB RAM, 64 GB interne memorije, 5,5” IPS LCD (1920x1080, 401ppi), nano-SIM, dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Glonass, Bluetooth 5.0, Lightning port, Lightning na 3,5 mm audio adapter, Dual 12 MPix AF quad-LED dual tone OiS zadnja kamera, 7 Mpix prednja kamera, čitač otiska pristiju, Li-polymer 2691 mAh baterija
Performanse:
AnTuTu: 212456, GeekBench 4: 4201 (Single-Core), 10112 (Multi-Core)
Proizvođač:
Apple
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera