TEST DRIVE<>
112017<><>

Fujifilm X-T20

Retro točkići i dugmići

Foto-aparat unutar kojeg se nalazi tehnologija iz dvadeset prvog veka, a koji je zarobljen u telu modela iz šezdesetih godina prošlog veka - sve je tu, sve funkcioniše, prati trendove, a mator je ili makar izgleda matoro i neupotrebljivo. Nema ništa swipe, snap, touch... (zapravo ima, ali sačekajte dok dođemo do poente), već sve mora da se radi preko poluga, točkića, tastera koji pružaju otpor i proizvode kliktave zvukove. Hipsteri, radujte se i recite „Fuđiiiii”.

Ideja iza X serije foto-aparata jeste da se kreiraju uređaji koji vizuelno podsećaju i funkcionišu kao njihovi tridesetak i više godina stari preci, ne bi li vas malo usporili i inspirisali za kreiranje fotografija. Ovaj aparat vraća, koliko je moguće, onaj stari analogni osećaj kada je za svaku funkciju bilo potrebno da se okrene po jedan točkić, ali vam istovremeno ne uskraćuje sve prednosti koje moderna tehnologija nudi (na primer, bežično povezivanje sa mobilnim uređajem). Kažu da su predviđeni za profesionalce i napredne entuzijaste (prokleti hipsteri!), ali su sa vremenom postali mnogo više od toga i pokrivaju daleko širi spektar korisnika.

Model Fujifilm X-T20 nalazi se u sredini ponude modela iz X serije, ali rekli bismo da je „best of”, jer kombinuje naprednu tehnologiju profesionalnih modela X-T2 i X-Pro2, a telo je manjeg formata, sličnije modelima X-E3 i X-A3, koji se nalaze u klasi ispod. Kada kažemo manjeg formata mislimo na razlike od par milimetara, jer je svaki aparat u mirrorless svetu manji od bilo kog dSLR-a i lakši, višestruko lakši.

Da bi se ta prednost u potpunosti zadržala, cela X gama koristi senzor veličine APS-C, tzv. crop senzor. On je 1,5 puta manji od full frame (35 mm) senzora, omogućavajući objektivima da zadrže malu veličinu i težinu, kao i da budu usklađeni sa veličinom tela aparata. Tu nije kraj pikanteriji, Fujifilm je razvio sopstveni senzor pod nazivom X-Trans (X-T20 je opremljen trećom generacijom senzora, X-Trans III), koji funkcioniše po nešto drugačijem principu od klasičnog Bajerovog senzora. Zahvaljujući toj razlici u načinu rada, nije mu potreban AA (anti-aliasing) filter, a povećan je kvalitet zabeleženog materijala. Ne škodi ni to što je rezolucija senzora 24 Mpx (6000 × 4000 px) za statične fotografije, kojih može da napravi osam u sekundi, dok video-materijal može da snima u 4K rezoluciji sa 30 fps. Autofokusni sistem nudi izbor od 325 fokusnih tačaka(!), od kojih 169 nudi faznu detekciju (preciznije fokusiranje), pokrivajući skoro celu površinu senzora. Impresivno, ali kako funkcioniše u praksi?

Kada X-T20 uzmete u ruke, stičete utisak da je reč o kvalitetno izrađenom uređaju koji sa kit objektivom Fujinon XF 18-55 mm F2,8-4 (27-82,5 milimetara u 35-milimetarskom formatu) veoma dobro leži u ruci, uzevši u obzir dimenzije i težinu kompletnog paketa. Telo je većinom prekriveno gumom sa teksturom koja se ne lepi za prste, ali onemogućava da vam aparat tek tako ne isklizi iz šaka. Voleli bismo da je grip dublji (to je moguće rešiti dokupljivanjem dodatka koji uvećava njegovu dubinu), ali nam pravilno pozicioniran oslonac za palac (čak i za one sa većim prstima) na poleđini uliva poverenje, čak i sa nekim većim objektivima. Upotreba metalnih legura za izradu celokupnog gornjeg dela aparata, uključujući i rotirajuće točkiče i taster za okidanje (osim poklopca blica), pun je pogodak. Neverovatno je koliko ti detalji višestruko doprinose analognom osećaju, pogotovo kada na to dodate otpor koji prave i klik koji se čuje nakon što se zarotiraju u novu poziciju. Stvara osećaj vredan prepričavanja u doba swipe, touch i pinch uređaja. Ali, kako je ovo uređaj napravljen za najrazličitiju publiku, poleđinom dominira ekran od tri inča, rezolucije 1,04 megapiksela, koji je moguće zarotirati na gore i na dole (ograničeno), a i osetljiv je na dodir (mada su mu mogućnosti limitirane na odabir fokusne tačke, okidanje, zoom i swipe). Kako se u doba analognih aparata koristilo tražilo, ni ono nije izostalo, s tim da je onda bilo optičko, a sada elektronsko, sa rezolucijom od 2,36 megapiksela, izrađeno u OLED tehnologiji. Ako ste mislili da je ekran impresivan, treba da pogledate svet kroz ovu lepotu.

Na telu se nalazi ukupno 24 tastera, točkića i prekidača kojima možete da kontrolišete X-T20, ali bolje od toga je što se oni najbitniji i najčešće korišćeni mogu remapirati po želji korisnika, tj. niste ograničeni na kontrolne funkcije koje su programirane, pa je customizacija na izuzetno visokom nivou. Ova odlika uređaja ima cilj da privoli korisnike drugih brendova u Fujifilm tabor, što im i uspeva. Još jedan pozitivan aspekat tolike prilagodljivosti jeste što ne morate da ulazite u ekranski meni uređaja.

Ako postoji neki kamen spoticanja koji je teško prevazići, to je sistem menija. Jednostavno, neke stavke nisu logično raspoređene (Wireless communication je u Shooting meniju), a neke stavke su poprilično „zakopane”, umesto da su brzo dostupne. Mada, korišćenje Q-menija (Q = quick), u kombinaciji sa remapiranim komandama, negira potrebu da više ikada uđete u sistemski meni.

Kako se prvi put srećemo sa ovakvim foto-aparatom, potrebno nam je malo vremena da se priviknemo na komande. Tamo gde smo ranije za neke opcije koristili taster, sada je tu točkić ili obrnuto. Istovremeno, „iz prve” nam ne odgovaraju prečice koje je Fujifilm dodelio određenim tasterima, pa sada prilagođavamo aparat sebi. Ne postoji AF-ON (fokus taster na poleđini), što je donekle ograničavajuće, ali ga je moguće mapirati na jedino prirodno mesto koje se nalazi pod palcem – rotirajući taster. Takođe, isključivanje upotrebe ekrana za tražilo će se višestruko pozitivno odraziti na život baterije. Korišćenjem ekrana moguće je snimiti 250 do 300 fotografija, bez njegove upotrebe – više, ali i dalje manje nego sa dSLR-om.

Odziv aparata je trenutan. Nećete imati osećaj da vas on direktno usporava na bilo koji način, što se kod nekih starijih modela mirrorlessa moglo primetiti. Fokus je odličan i brz, u dobrim svetlosnim uslovima. Face/eye detection opcija radi veoma precizno i kod nepokretne slike i kod videa, ali nije savršena (no, nijedna nije). Primetno je da brzina fokusa i njegova preciznost opadaju kako se količina dostupnog svetla smanjuje, daleko od neupotrebljivog, ali ne na nivou dSLR-a. Takođe nam se u više navrata desilo da je fokus bio neodlučan da zaključa kada se fotografiše u kontra svetlu, u uslovima gde se dSLR nije previše mučio. Za ove nedostatke možemo kriviti kit objektiv, ali je važno napomenuti da je Fujinon 18-55mm F2.8-4 optički i brzinski bolji izbor od plastičnog 16-50mm F3.5-5.6, koji smo imali prilike da probamo, ali je i skuplji.

Kec iz rukava za sve Fujifilm aparate jeste integrisana simulacija filma koja u potpunosti simulira boje i osećaj filma za razvijanje koji je korišćen pre digitalnog doba. Mnogo je vremena utrošeno na kreiranje tih 15 profila (Provia, Velvia, Astia, Clasic Chrome, Black and White, Acros...), pa ne čudi što su toliko dobro izbalansirani za svaku situaciju, te se postavlja pitanje upotrebe bilo kakve naknadne obrade. Naravno, fajlovi se beleže i u RAW formatu, pa je svaka naknadna manipulacija moguća uz dosta širok dinamički opseg koji se može izvući iz fajlova, ali za par nedelja korišćenja, retko smo posegli za naknadnom obradom u svakodnevnoj upotrebi. ISO raspon od 100 do 51200 vam daje dovoljno mogućnosti da zabeležite scene sa malo dostupnog svetla, ali prag koji ne bismo prelazili je ISO12800, što je do skoro bilo nezamislivo. Dobra stvar je što se simulacije filma mogu koristiti i pri snimanju videa, pa fotografije i snimci mogu da vam budu snimljeni u istom tonalitetu. Pri snimanju videa obratite pažnju na to da li je stabilizacija na objektivu uključena, pošto Fujifilm X-T20 nema stabilizaciju u telu. Napomenućemo da su Fujinon objektivi jedni od najoštrijih koje smo imali priliku da koristimo, pa čak ni sa kit objektivom nismo osetili potrebu da dodatno oštrimo sliku.

Iako smo kroz ceo tekst naglasak stavili na „analogni osećaj”, jer nas je to privuklo ovom modelu, sada ćemo napomenuti da je ovo aparat za XXI vek. Izuzetno je sposoban za sve što želite da uradite, za svaku situaciju, svaki trenutak, sve. Malo je uređaja koji na svim poljima pokazuju dobre rezultate, ali ovo je jedan od njih. Fujifilm X-T20 je kompaktan i vrlo kompetentan all-round uređaj, koji ne samo da uz kit objektiv nudi dobre performanse, nego vam nudi mogućnost građenja celog sistema, ako poželite da se više posvetite fotografiji. Neće vam nedostajati ništa od dSLR sveta, osim ako ne fotografišete brzu akciju na profesionalnom nivou. Pored toga, nema više nikakvog razloga da gledate u smeru dSLR aparata, mirrorless je dostigao visok nivo kada može da se preporuči bez onog čuvenog „ali”.

Vojislav VUJANIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Osnovno:
rezolucija 24 Mpx, X-Trans CMOS APS-C senzor
Ostalo:
325 AF tačke (169 fazna detekcija), brzina 8 fps, elektronsko tražilo 2.350.000 px, pokretni ekran 3 inča (1.040.000 px), video 4K @ 30 fps / 1080p @ 60 fps, ISO100-51200, manuelne kontrole, HDMI, USB, Mic in, SD slot, Wi-Fi
Proizvođač:
Fujifilm
Kontakt:
PCfoto
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera