TEST DRIVE<>
112017<><>

Logitech MX Ergo

Dno ti na vrhu stoji

Kao verovatno najveći proizvođač periferija (ne po obimu proizvodnje, već po značaju), Logitech spada u retke kompanije koje održavaju trackball miševe u životu. Štaviše, njihovi modeli godinama predstavljaju pojam ove vrste periferija. MX Ergo očigledno treba da preuzme tron i ponese titulu najboljeg.

Znate li uopšte šta je trekbol? Prvobitno zamišljen kao elegantniji (od džojstika) način za unošenje parametara za obeležavanje ciljeva u radarskim sistemima bojnih brodova, ovaj uređaj se ubrzo našao, i i dalje se nalazi, na svim konzolama radarskih sistema kako vojnih, tako i civilnih. Kasnije je primena proširena i na druge tehničke zadatke, a pre svega na uređaje za interakciju sa računarom. Trekbol miševi dugo su uživali tehnološku prednost jer su „obični” glodari još uvek bili mehanički, dok je pokrete kugle kod trekbola još tada pratio optički senzor. Prelaskom na optiku kod miševa, broj korisnika trekbolova sveo se na one koji su prosto navikli na njih.

MX Ergo je poslednja i najnaprednija izvedba ovakvog miša do sad. Novi model vizuelno, po kvalitetu izrade i opcijama odgovara vrhunskim poslovnim MX miševima. Švajcarci su sačekali dugih šest godina da bi zamenili M570, koji je još uvek dobar trekbol, ali Ergo je mlađi, brži, lepši i dobio je unapređenje, pa može i bolje da se obuče. Kombinacija nijansi sive mat plastike, sjajne sive kugle i metalne lajsne postolja izgleda izuzetno ubedljivo, ali i ozbiljno i profesionalno, tako da je Logitech još jednom napravio funkcionalan proizvod vrhunskog dizajna. Oblik je prilagođen desnorukim korisnicima, sa kuglom koja se nalazi ispod palca. I pored toga što je u pitanju trekbol, MX Ergo je tek nešto veći od svog MX Master glodarskog rođaka. Ergonomija je dodatno poboljšana postoljem koje menja ugao. Metalna ploča koja predstavlja osnovu ovog miša može da se postavi u drugačiji položaj, zakrivljen za dvadesetak stepeni, što pokriva veći broj potreba potencijalnih korisnika. Još jedna stvar: povremena promena položaja umanjuje zamar šake. Ne znamo da li je Logitech planirao ovu „funkciju”, ali, ako niste naviknuti na trekbol, promena položaja i te kako pomaže. Otpor šarke koja pomera postolje dovoljan je da miš ne „klacka” slučajno, ali da može da promeni položaj malo jačim pokretom ruke.

Kako su vrednosti rezolucije senzora modernih igračkih miševa otišle u nebo, 320-440 tačaka po inču se čini kao nedovoljno da bi se uopšte pomerio kursor. Međutim, kako prenosi i najmanji pokret kugle, MX Ergo se čak čini preciznijim od klasičnog miša.

Svi tasteri deluju veoma kvalitetno, imaju jasan klik i otpor. Osnovni tasteri su, naravno, nešto kvalitetniji i deklarisani su na deset miliona klikova. Skrol je takođe sjajan i nije infinite tipa, kao na drugim MX miševima, što se nama dopada. Ako ovu funkciju smatrate bitnom, zavitlajte kuglu i dobićete isti ili sličan efekat.

Već posle par dana korišćenja navikli smo se na novo iskustvo i „nabustovali” motivaciju da probamo igre i – ne, ovaj proizvod nije namenjen igranju. Trekbol jeste namenjen za precizan posao, ali ne i za brzinu. Brzina reakcije i brzi nasumični pokreti čine da delujete veoma smešno u FPS igrama. Naravno, korisnici naviknuti na trekbol i te kako mogu da igraju na vrhunskom nivou, ali za većinu ostalih Ergo pre može da bude alatka za dizajnerske programe i svakodnevni rad. Logitech Options i Flow čine svakodnevni rad još lakšim. Omogućili su prilagođavanje tastera određenom softveru, kao i rad na dva računara, na Windows i macOS × platformi. Dodatni bočni taster za promenu vrednosti rezolucije (snajper sa igračkih miševa) omogućava brzo ubrzanje ili usporenje kursora, ako posao to zahteva. Ozbiljna reklamirana autonomija od skoro četiri meseca, uz jedan dan autonomije za samo jedan minut brzog punjenja, čini ovaj model pouzdanim, tako da neće izdati u najbitnijem trenutku.

Kao i svaki Logitech poslovni miš, MX Ergo je skup. Za oko sto evra možemo da ga preporučimo samo korisnicima naviknutim na trekbol koji jednostavno žele najbolje ili žele da zamene stari koji je „odradio svoje”. Sa druge strane, smatramo da bi ovaj miš morao da se nađe u dizajnerskim studijima, ne samo kao alatka, već kao inspiracija i lekcija iz industrijskog dizajna.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Šta mislite o ovom tekstu?
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Senzor:
optički, maks. rezolucija 440 tpi (nominalna 380 tpi)
Broj tastera:
8 + scroll
Ostalo:
mogućnost promene nagiba miša, bežična veza 2,4 GHz, Unifying risiver za povezivanje do šest Logitech uređaja, napajanje putem interne baterije, mogućnost podešavanja i dodeljivanja funkcija tasterima u Logitech Options softveru, Logitech Flow
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera