TEST DRIVE<>
112017<><>

Logitech Brio 4K Streamer Edition

Dođi na Twitch u 4K

Svako ko je bar jednom odlučio da petlja sa streamovanjem, bilo na Twitchu, Youtubeu ili nekom desetom servisu, vrlo brzo je shvatao da je dobra veb-kamera gotovo obavezan deo arsenala kada je ovakav vid zabave u pitanju. Publika voli da gleda igrača kako čupa kosu dok po stoti put gine u Dark Soulsu, a i program dobija ličnu notu ako se vidite na Streamu. Prvi izbor mnogih strimera je najčešće Logitech, naročito njihova kamera C920, koja je poslednjih godina nezaobilazan komad pratećeg hardvera mnogih gejmera. Međutim, novi proizvod iz Logitecha će oboriti pomenuti model sa (strimerskog) trona.

Kao što se može zaključiti iz njenog naziva, Brio 4K je kamera sposobna da snima sadržaj u 4K (UHD) rezoluciji. Štaviše, prva je koja to može i jedno je od najjeftinijih rešenja za snimanje 4K sadržaja u kućnoj radinosti. Kako je ovo kamera koju Logitech promoviše i kao ozbiljan proizvod za korporativni svet, dizajn je mnogo umereniji u odnosu na modele iz C serije, jednostavan i nenapadan. S druge strane, vidi se da nije bilo nikakvih kompromisa prilikom odabira materijala. Kvalitet izrade je najviši mogući i kamera je dosta teža od svojih prethodnika, a nema ni neprijatnog krckanja plastike kada je uzmete u ruke. Oznaka Streamer Edition na kutiji označava da ćete uz kameru dobiti dvanaestomesečnu premium licencu za programe XSplit Broadcaster i XSplit Gamecaster, što je ušteda od pedesetak evra. Pored kamere i vaučera, u kutiji se nalaze i USB 3.0 kabl sa tip C konektorom, torbica za nošenje i mala plastična šarka, tzv. privacy shutter. Ovaj komadić plastike se postavlja sa gornje strane kamere i služi da pokrije sočivo kada ne želite da budete viđeni ili samo da zaštititi staklo od grebanja. Nama deluje i da je ovo kao stvoreno za paranoične teoretičare zavera koji se boje da ih špijuniraju NSA, vanzemaljci i Will Smith. Pozdravljamo, doduše, odluku Logitecha da kabl može da se odvoji od kamere, kao i da je plastični stalak moguće odvrnuti i kameru montirati na klasičnu foto-opremu.

Povezivanje Brio kamere na PC je prošlo vrlo brzo i bez ikakvih dodatnih podešavanja smo je koristili u programu OBS Studio, integrisanoj Windows 10 aplikaciji za kameru, a ni Discord i Skype se nisu naročito bunili. Logitech ipak preporučuje preuzimanje aplikacije Camera Settings sa zvaničnog sajta, jer jedino pomoću nje možete dodatno „čačkati” nekoliko zanimljivih podešavanja koja ne viđamo često na ovakvim proizvodima. Jedno od njih je FOV (Field of View, vidno polje), odnosno ugao koji će sočivo kamere zahvatati, pa možete izabrati između 65, 78 i 90 stepeni. Tu je i anti flicker opcija, odnosno vsync na 50 ili 60 herca, ali i uključivanje HDR-a zarad živopisnijih boja. Naravno, možete podesiti i fokus, balans boja i kontrast, a tek aplikacije poput OBS mogu da zađu u detaljna manuelna podešavanja, poput podešavanja ekspozicije.

Glavna mogućnost ove kamere je, dakle, snimanje 4K materijala, za šta ćete morati da je povežete na Windows 10 mašinu, koja ima procesor novije generacije. Snimanje je zaista u nativnoj 4K rezoluciji, u stabilnih 30 frejmova u sekundi. Iako kvalitet snimaka ne može da se meri sa modernim foto-aparatima, više je nego upotrebljiv i dovoljno oštar da primećujete sitne detalje na subjektu. Ono što će, međutim, biti zanimljivije publici koja ovu kameru želi da koristi na striming servisima jeste unapređivanje frameratea kako smanjujete izlaznu rezoluciju. Tako, u 1080p video ima 60 fps, dok u 720p rezoluciji kamera može da snima u čak 90 fps. Isto kao i 4K rezolucija, 90 fps video je beskoristan za Twitch, jer servis još uvek to ne podržava, a o potencijalnoj brzini uploada koja bi vam bila potrebna za takav poduhvat nećemo ni da pričamo. Zlatna sredina za ciljnu grupu je 1080p i 60fps, gde Brio trenutno nema premca kada su u pitanju veb-kamere.

Pored sočiva, na kameri se nalaze stereo mikrofon sasvim pristojnog kvaliteta i infracrveni senzor koji detektuje dubinu i koristan je za dve nove funkcije. Pre svega, tu je podrška za Windows Hello i prijavljivanje na Windows 10 korišćenjem skeniranja lica. Brio kamera izuzetno precizno i brzo obavlja ovaj zadatak, što nas je prijatno iznenadilo. Druga novotarija je dinamičko uklanjanje pozadine, što ćemo sve češće viđati kod veb-kamera, a prisutno je i kod ove kamere. Logitech se odlučio na rešenje kompanije Personify. Instaliranjem dodatne aplikacije dobijate još jednu opciju u programima kao što su OBS i XSplit, gde će snimak sa kamere prikazivati samo vas, a ne i ostatak prostorije. U teoriji, nažalost. U praksi, korišćenje ove funkcije podiže uposlenost procesora na oko 80 odsto, a rezultati su daleko od prihvatljivih, sa odsecanjem delova lica i nemogućnošću programa da vas lepo odvoji iz pozadine bez hvatanja nekog dela prostorije. Bolje osvetljenje rešava stvar, ali se onda postavlja pitanje zašto jednostavno ne koristiti zeleno platno i jednu belu sijalicu. Uostalom, neko ko može da priušti ovakvu kameru sigurno nema problema da nabavi te sitne dodatke. Veoma nas je razočaralo što je softver potrebno dodatno platiti (30 dolara) kako biste dobili pristup drugim pozadinama i uklonili ogroman watermark.

Kada već pričamo o cenama, moramo da se dotaknemo i najbolnije tačke kod ove kamere, a to je činjenica da ćete morati da odvojite nezanemarljivu svotu novca. Cena Brio 4K kamere, to jest njenog strimerskog izdanja u Evropi se kreće oko 250 evra. Ne samo da je to više nego dvostruko skuplje od vrlo sličnih modela C920 i C930, već ozbiljno zalazi u cenovni rang mobilnih telefona. Android telefoni sada nude 4K snimanje za 300 do 400 evra, sa vrlo upotrebljivim kvalitetom snimaka i podešavanjima koja pariraju onima na Logitechovoj kameri. Istina, povezivanje na USB zarad striming funkcionalnosti je jednostavnije na veb-kameri, ali je ovo proizvod koji će teško naći publiku. Kao što smo već konstatovali, 4K je trenutno besmislen na striming servisima i aplikacijama za video-konferencije. Štaviše, ako strimujete svoju gejmersku sesiju, kamera vam pokriva samo delić ekrana i praktično svi preporučuju da joj se rezolucija spusti na 720p kako bi što manje opterećivala procesor i trošila protok. Osobe koje pak zarađuju od Youtube i Twitch sadržaja i mogu ovako nešto da priušte već imaju moćniju opremu, a sa uređajima poput Elgatovog Cam Linka (HDMI na USB adapter) za 100 evra se već povezuje profesionalna oprema i dobija moćnija veb-kamera.

Na Logitech Brio 4K treba gledati dvojako: kao na dokaz koncepta da 4K kamera može da bude u minijaturnom kućištu, spremna za budućnost striming servisa, ali i kao na uređaj za publiku dubljeg novčanika koja želi 60 sličica u sekundi u 1080p, uz oštru sliku za strim ili Youtube sadržaje. Nema sumnje da je ovo ozbiljno parče hardvera, sa očekivano odgovarajućom cenom, kao ni da će proći dosta vremena dok se neki drugi proizvođač veb-kamera približi kvalitetu koji Logitech uvek ponudi svojom high-end opremom.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Osnovno:
rezolucija do 4096 × 2160 px, USB-C konekcija, RightLight 3 sa HDR
Ostalo:
FOV od 65/78/90 stepeni, 30, 60 i 90 FPS, uklanjanje pozadine
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera