TEST RUN<>
112017<><>

FireAlpaca 1.8.7

Četkanje za početnike

Ovo je program za crtanje, veoma lak za snalaženje. Ako ste ikada koristili bilo kakav sličan program, lako ćete se snaći. Ako ste početnik, ovo je odlično mesto za unapređivanje znanja i veštine, a najviše će se oduševiti upravo oni koji uopšte nemaju dara za crtanje. FireAlpaca je pun „pomagala” za crtanje koja će olakšati povlačenje linija, organizaciju elemenata, a u isto vreme uspevati da zadrži jednostavnost i lakoću snalaženja u interfejsu.

FireAlpaca nije foto-editor. Iako može otvoriti fajlove bilo kog od poznatijih bitmap formata, nije opremljen alatkama za rad na fotografiji. Ipak, možete crtati preko gotove slike ili je koristiti kao pomoćni lejer za crtanje.

Instalacija je lagana, a program ni u kom pogledu ne opterećuje mašinu. Interfejs deluje vrlo poznato, a opet, već na prvi pogled vidite da je neki nov i svež softver u pitanju. U padajućim menijima ćete prepoznati većinu stvari, a lejere ćete pronaći upravo tamo gde ih i očekujete – u donjem desnom delu ekrana. Mi smo bili prijatno iznenađeni prisustvom lejera, jer se dešava da ih u jednostavnijim programima za crtanje uopšte nema. FireAlpaca ima nekoliko sjajnih alatki i opcija koje nemamo često priliku da vidimo. Za početak, tu su Snap opcije. U ponudi je sedam različitih pomagala za crtanje linija. Kada uključite neku od njih, ne možete da povlačite slobodne linije (uglavnom drhtuljave i neravne), već samo one koje su u skladu sa odabranim Snapom. Tako, ukoliko odaberete kružni Snap, bićete u mogućnosti da povlačite isključivo savršeno oblikovane krugove. Svi znamo koliko je to teško izvesti slobodnom rukom, tako da je ova mogućnost veoma korisna. Ako biste pak odabrali paralelni Snap, on će vam pomoći da povlačite isključivo horizontalne i vertikalne linije. Snap za krive omogućava da prvo oblikujete krivu kakvu želite, a onda i da stvarno povučete željenu liniju bez greške. Pored ova dva, tu su i Snap za radijalne i paralelne linije i Vanishing Point Snap. Svaka od ovih Snap opcija ima i dugme za dodatna podešavanja, kao na primer pod kojim uglom želite paralelne linije ili gde želite da bude centar kruga.

Poseban deo priče je 3D Perspective Snap. Kao i njegovi rođaci, i ovaj Snap predstavlja vodilju za crtanje. 3D Perspective Snap olakšava crtanje ambijenta, odnosno olakšava crtanje objekata u perspektivnoj projekciji. S obzirom na to da to i nije baš tako jednostavno, ovaj Snap bismo mogli da nazovemo aplikacijom unutar aplikacije. Odabirom Add 3D Perspective iz padajućeg menija Snap otvoriće se mali prozor u kome možete podesiti dimenzije pozadine, ugao gledanja, kameru, dodati osnovne elemente, kao što su kocka ili kvadrat, podesiti njihove dimenzije i položaj u odnosu na okruženje, a onda klikom na OK „pričvrstiti” sve to za pozadinu budućeg crteža. Ova perspektiva se smešta u poseban lejer i ostaje tu dok god vi ne odlučite da vam taj lejer više ne treba, a u međuvremenu će sve linije koje budete crtali biti u skladu sa perspektivom koju ste sami odredili. Vrlo zgodno, zar ne?

Još jedan adut ovog programa je zanimljiv set četkica koje dolaze sa početnom instalacijom. Zovu ih Brushes, iako čak ni ikonica nije predstavljena klasičnom slikarskom četkicom, već olovkom, i iako su u setu smeštene i olovke, brushevi i brisač.

Ipak, funkcionalnost ćemo staviti iznad formalnosti i posvetiti se zanimljivim alatkama. Sem običnih alatki za crtanje, koje su predviđene za proste linije, a kojima možemo podešavati debljinu, „jačinu” i slično, tu su i neke koje bismo mogli nazvati specijalnim efektima. U osnovnom paketu možete pronaći brush koji vašem crtežu može dodati simpatične listove, cvetove i čak tri vrste zvezda. Njima možete podešavati veličinu, gustinu i slično, kako biste ih prilagodili potrebama. Najzanimljiviji brushevi su ipak oni po nazivom Simmetry, Simmetry Rotate i Simmetry Rotate 2. Oni su naročito zabavni jer pomoću njih mogu nacrtati sjajne stvari i oni koji uopšte ne umeju da crtaju. Simmetry dodaje odraz u ogledalu svemu što crtate, tako da ćete vrlo lako dobiti savršeno simetrične oblike. Simmetry Rotate dodaje osu simetrije vašim linijama. Možete birati bilo koji broj osa simetrije između dve i 32, a što je osa više, to će oblik koji dobijete biti komplikovaniji. Naravno ne treba ni preterivati, ali eksperimentisanje je neophodno, a što je još važnije, i jako zabavno. Treći brush, Simmetry Rotate 2, daje još komplikovanije, ali i lepše oblike. Obične brljotine vašeg trogodišnjaka pretvara u divne cvetove, oblike koji podsećaju na fraktale ili, što da ne, na bakin heklani milje. Ukoliko vam pomenuti brushevi nisu dovoljni, kreatori programa vas ohrabruju da skinete još ili da ih i sami napravite.

Pored svih ovih zanimljivih opcija, primetili smo da FireAlpaca ima i nedostatke, i to u vidu odsustva nekih prilično bazičnih alatki. Nema Crop alatke, već morate da se dovijate i postignete rezultat pomoću alatki koje su vam dostupne, Select alatka može biti samo pravougaona i slično. Zatim, u lejerima nema klasičnih blending opcija, kakve su drop shadow ili Glow i slično, te stvari morate dodavati „peške” i u posebnim lejerima. U prevodu, ima još mnogo posla za kreatore. Tražeći po internetu, videli smo da se o ovom programu poprilično piše i komentariše kao i da se kreatori trude da odgovore na pitanja korisnika vezana za trenutno dostupne opcije i odgovore na How to...? pitanja i da osluškuju potrebe kako bi svaka sledeća verzija ispunila što više želja korisnika.

FireAlpaca nas je stvarno obradovao i zabavio. Program je lagan, privikavanje na interfejs gotovo da ne postoji, a crtanje je eksperimentisanje i isprobavanje koje daje dobre rezultate za koje niste ni znali da ste sposobni. Uz ovaj program svako je umetnik i nama ne ostaje drugi izbor sem da ga preporučimo, makar kao antistres terapiju.

Gordana RADOVIĆ

 
Corel PaintShop Pro 2018
Immersive Explorer 1.5.0
Marvelous Designer 7
FireAlpaca 1.8.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Natron 2.3.2
Windows Repair Toolbox 2.0
Master PDF Editor 4.3
Acronis Revive 2017
Syncios Manager 6.2.3
SoftColor PhotoEQ 10.4
ThunderSoft Video Editor 7.4.0
UltraCompare 17.0
Reve Antivirus 1.2
Lacey 2.06
Emoji Cheatsheet 2.0.1
Clover 3.4.0
CopyQ 3.1.1
Fashion Actions
Skin 2.0
EarthTime 5.7.6
MassTube 12.9.7
Unshorten.link 2.6

Tip:
program za crtanje
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
102 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
firealpaca .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera