VREMENSKA MAŠINA<>
112017<><>

AIDS, Kamberbeč i Legend of Zelda

Broj 86, novembar 1991.

Šestog novembra sovjetski KGB zvanično prestaje sa radom. Dan kasnije, Medžik Džonson, igrač LA Lakersa, obznanjuje da je zaražen HIV virusom i da se povlači iz NBA-a. Istog dana ugašen je poslednji požar na naftnim izvorima u Kuvajtu, koje je u povlačenju zapalila iračka armija. Dvadeset prvog novembra na japansko tržište dolazi The Legend of Zelda: A Link to the Past, a tri dana kasnije, Faruk Bulsara, poznatiji kao Fredi Merkjuri, frontmen grupe Kvin, umire od AIDS-a.

 
„Koliko je Microsoft Windows postao zanimljiv za kompjutersko tržište, najlakše se može zaključiti iz činjenice da širom sveta postoji petnaestak sajmova koji se isključivo bave hardversko-softverskom ponudom koja je kompatibilna sa Windows programskim okruženjem”, uvodna je rečenica našeg izveštaja sa sajma Windows Expo u Londonu. Progresivne trendove zamenjujemo regresivnim, pišući o informatičkom obrazovanju u domaćim školama, koje je te 1991. godine u velikoj meri zaostajalo za evropskim trendovima.

„Svet igara” započinjemo vodičem za Neuromancer, fantastično-originalnu mešavinu cyberpunk avanture i RPG-a, rađenu po motivima iz istoimenog SF romana. Nadovezujemo se na to opisima legendarnih igara, kao što su Wing Commander II: Revenge of The Kilrathi, a završavamo prikazom Battletecha 3029 AD, simulatora mech borbi koji je i nakon toliko godina i dalje tema nestašnih snova pojedinih članova redakcije.

Broj 170, novembar 1998.

 
Desetog novembra u bioskope dolazi „Star Trek: Insurrection”, verovatno najgori „Star Trek” film svih vremena, uključujući i pretposlednji u kojem igra Benedikt Kamberbeč. Sedamnaestog novembra sonda Vojadžer 1 konačno prestiže sondu Pionir 10 i postaje najudaljeniji objekat od Zemlje koji je čovek napravio. Dvadesetog novembra ruska teretna raketa Proton u orbitu nosi 21-tonsku Zarju, prvi modularni segment Međunarodne svemirske stanice. Dan kasnije, Nintendo izbacuje The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Rubriku „Nove tehnologije” započinjemo tekstom „Knjige budućnosti”, u kojem analiziramo trendove prenošenja knjiga u elektronski oblik i pišemo o prvim, primitivnim e-book čitačima. Hardverska zvezda aktuelnog broja je Sound Blaster Live!, igračka kartica koja je odabrane igre obogatila „bioskopskim” doživljajem 5.1 zvuka. Pišemo i o Nvidijinim biserima iz ere pre GeForce brenda, grafičkim karticama baziranim na Riva TNT čipu, koje su lagano, ali sigurno počele da krune dominaciju 3DFX Voodoa.

 
Laskavu titulu igre meseca novembra zasluženo je poneo fenomenalni Caesar III, a ni ostatak „Sveta igara” nije ništa lošiji. Need for Speed III: Hot Pursuit, Tom Clancy’s Rainbow Six i drugi moćni naslovi povod su za hvale i kritike naših najboljih autora, a tu je i kompletan vodič za Sanitarium, prvu zaista morbidnu avanturu na PC platformi.

Broj 254, novembar 2005.

Trinaestog novembra dvadesetpetogodišnji Britanac Endru Stimson postaje prvi čovek koji je zvanično izlečen od AIDS-a. Dvadeset drugog novembra Angela Merkel postaje prva žena kancelar Nemačke. Samo jedan dan kasnije, Elen Džonson-Sirlif izabrana je za predsednika Liberije, čime stiče laskavu titulu prve žene predsednika jedne države u Africi. Go ladies!

 
Broj otvaramo rubrikom „Kompjuteri i film”, u kojoj prikazujemo Doom, nesrećnu translaciju legendarnog šutera na veliko platno sa Karlom Urbanom i Dvejnom „Rok” Džonsonom u naslovnim rolama. Pišemo i o elektronskom kockanju, odnosno o IT revoluciji koja je dotični porok odnela u zaista globalne okvire, omogućivši svakom ko želi da bez izlaska iz kuće protraći dedovinu. U tekstu pod nazivom „Veseli tandrčak” detaljno opisujemo postupak čišćenja i zamene zaribalog ventilatora na kuleru. Pišemo i o Ati Radeon X1000 grafici, za koju kažemo da je na tržište došla prekasno.

„Svet igara” je, po običaju, pun do pucanja. Igra meseca je Quake 4, o kome i danas kruže potpuno oprečna mišljenja, a pišemo i o velikim naslovima, kao što su F.E.A.R. (koji je trebalo da bude igra meseca, ali hajp...), Black & White 2, Age of Empires III, Serious Sam 2, Myst V: End of Ages, Fahrenheit...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Oracle

 PRIMENA
Gravitacioni talasi (2)

 NA LICU MESTA
Eipix Academy „GameTalks”
Garage Lab + Bosch meetup
Meteor Meetup
Istraživanje srpske dev scene
Startit „Znam da možemo”
Voxxed Days Belgrade 2017
Huawei prezentacija
Schneider Electric jubilej
Epson na „Grafima 2017”
Vip Mobile i Kreativni centar
Microsoft Sinergija 17
Izložba „Ja sam Nikon”

 KOMPJUTERI I FILM
Thor: Ragnarok
13. Kids Fest
Justice League
Flatliners
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
AIDS, Kamberbeč i Legend of Zelda
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Njeno veličanstvo usluga
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera