TEST PLAY<>
122017<><>

Football Manager 2018

Kao svake godine, novembar nam donosi novi nastavak serijala Football Manager. Ovogodišnja verzija donosi nekoliko novina, koje, sudeći prema prvim reakcijama, najvatreniji obožavaoci igre ne smatraju dovoljnim. Ipak, kako je jedina igra ovog tipa sa tradicijom i statusom klasika, nema sumnje da će uspeh prethodnog nastavka u serijalu biti makar ponovljen, ako ne i premašen. Da li su osveženja koja Football Manager 2018 donosi dovoljna, najbolje će biti da prosudite sami.

Football Manager 2018 donosi razna osveženja, ali najvatreniji obožavaoci ovog serijala verovatno će želeti više.

Novina na koju je Sports Interactive naročito ponosan i koju je pre svih ostalih pustio u etar jeste takozvana dinamika tima, čiji je osnovni zadatak da atmosferu iz svlačionice i odnose između igrača prenese direktno na teren. Radi se o potpuno novom modulu, koji vam omogućava da, kroz piramidalnu strukturu, vidite koliki je uticaj pojedinih igrača na ostatak tima, kao i da vidite da li u timu postoje problemi između određenih igrača. Razgovor sa najuticajnijim igračima u timu vam može pomoći da bolje razumete probleme i usmerite svoje akcije ka najbržem razrešavanju eventualnih nesuglasica. Kao trener, sada morate da vodite računa o koheziji tima, koja u velikoj meri zavisi od mentalnih karakteristika igrača, o atmosferi u svlačionici i o podršci koju vam igrači daju. Igrači su podeljeni u društvene grupe u odnosu na njihove osobine, karakter, to koliko su dugo u klubu, koje jezike govore, koje su nacionalnosti i koliko imaju godina, a struktura društvenih grupa odražava se na to kako tim funkcioniše na terenu.

Drugo bitno poboljšanje je u sferi sistema skautinga igrača, koje je, prema rečima tvoraca, u saradnji s klubovima izvedeno poprilično slično onome u realnim fudbalskim klubovima. U novoj verziji je znatno važnija uloga analitičara podataka u stručnim štabovima. Sada je moguće podešavanje dugoročnog i kratkoročnog fokusa skautima, dok će izveštaji koje oni dostavljaju sadržati preporuku, to jest brojčanu ocenu koja je preciznija od dosadašnjih „zvezdica”. Pretraga igrača se sada vrši kroz bazu podataka i uslovljena je paketom usluga skautinga kojim vaš klub već raspolaže ili koji može da nabavi. Sports Interactive se potrudio da u novoj igri zastupi velike promene koje se dešavaju na polju transfera i stvori mogućnost da i u igri vidimo abnormalne cene igrača, koje su prošlog leta u prelaznom roku zapanjile fudbalsku javnost.

Najveći novitet jeste takozvana dinamika tima, čiji je osnovni zadatak da atmosferu iz svlačionice i odnose između igrača prenese direktno na teren.

Naredni unapređeni segment igre jesu taktička podešavanja. Taktički ekran je podeljen na dva panela, jedan sa igračima i drugi sa samom taktikom, a uvedena je opcija takozvanog brifinga pred utakmicu, što je korak ka približavanju igre stvarnosti. Na brifingu sa igračima možete razgovarati o taktici, njihovim ulogama u njoj, pristupu protivniku. Taktički ekran sada uključuje i analizu podataka sa prethodnih mečeva i tako govori o pozitivnim i negativnim stranama tima. Ekran sa formacijom podeljen je na polja koja vam omogućavaju da vidite koji su delovi terena dobro pokriveni, a koji ne. Ovaj ekran takođe pokazuje i kakvi su odnosi između igrača na terenu, a ovo je jedna od posledica dinamike tima, koju smo već pominjali. Uloga medicinskog dela stručnog štaba je u novoj verziji igre podignuta na viši nivo – sada vam se putem medicinskog centra, koji vidite u klupskom meniju, nudi više podataka o povredama svakog člana tima. Kao trener dobijate savete o tome kako da procenite i izbegnete rizik da se vaši igrači povrede za vreme treninga i podatke o tome koji igrači u vašem timu su fizički najopterećeniji. Football Manager 2018 sa sobom donosi i povratak Fantasy Drafta, moda za masovnije umrežavanje i online igru – ovaj segment igre je sada uređen tako da se može preći iz jedne sezone u drugu.

Kroz poboljšanja vezana za dan utakmice, autori igre nastojali su da igru približe stvarnosti i da je učine nešto atraktivnijom, i to kroz uvođenje grafičkog prikaza zagrevanja i različitih scena sa stadiona. Meniji koji služe kao uvod u meč sada su nešto intuitivniji, a isto važi i za meni koji prikazuje razgovor sa igračima u svlačionici, kao i za opcije vezane za podešavanje taktike i izmene u toku trajanja utakmice, razgovore sa novinarima pred izlazak na teren i slično. Statistička analiza je potpunija, a članovi stručnog štaba sugerišu šta statistika konkretno znači u pogledu vaše taktike i eventualnih korekcija vezanih za nju. Novi grafički engine podržava DirectX 11 (za razliku od prethodnog, koji je podržavao DirectX 9), pa sa sobom nosi i lepši prikaz same utakmice, bolje osvetljenje i uverljiviji izgled igrača, terena i stadiona u igri. Čini se da je kretanje i ponašanje igrača neznatno originalnije i uverljivije nego u prethodnim verzijama, mada je i dalje neuporedivo u odnosu na najpopularnije fudbalske simulacije. Možda upravo zbog te nesavršenosti autori ističu da su sada stvorili podlogu za dalji napredak koji će biti vidljiviji. Ovo je, uz segment finansija, koji je i dalje ranjiv, i nedovoljnu ambicioznost projekta, najveća zamerka ovogodišnjem izdanju Football Managera. Stiče se utisak da su već nekoliko godina najave veće od onoga što igra donosi, a može se reći da autori mogu biti srećni zbog činjenice da na tržištu zasad nemaju ni izbliza ravnog konkurenta. Uzevši sve to u obzir, igra će svakako doneti određeno, ali relativno malo osveženje starim igračima, a ubuduće će biti potrebni novi, veći napori kako bi se privukli novi igrači.

Dušan STAMENKOVIĆ

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Spintires: MudRunner
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
PC/Mac/Linux
Potrebno:
Intel Pentium 4, Intel Core ili AMD Athlon na 2,2 GHz, 2 GB RAM, GeForce 9600 GS / Radeon HD 3650, 256 MB VRAM, Windows Vista/7, MacOS, Ubuntu Linux, veza sa internetom zbog aktivacije
Poželjno:
Intel Core 2 Duo 2,8 Ghz / AMD Phenom II X3, 4GB RAM, GeForce GT 640 / Radeon R7 7650K, 1 GB VRAM
Veličina:
7 GB
Adrese:
www .footballmanager .net

www.sigames.com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera