TEST PLAY<>
122017<><>

Spintires: MudRunner

Gradimo Aljasku uz pomoć najmodernijih mašina i alata? Ma, ne! Hajde bolje da uskočimo u neki raskantani terenac sovjetske proizvodnje i „zablatimo” se u bespućima Istočnog bloka. Upravo to je ideja Spintiresa, igre koja predstavlja svojevrsnu simulaciju snalaženja (da, snalaženja, ne samo upravljanja) u ekstremnim situacijama kada vas nepristupačan teren šiba, vozila se kvare, a gorivo troši kao voda iz otvorene slavine. Otkačeno, izazovno i neverovatno zanimljivo...

Simulacija snalaženja u ekstremnim situacijama, kada vas nepristupačan teren šiba, vozila se kvare, a gorivo troši kao voda iz otvorene slavine.

Iako sadrži 19 različitih vozila, šest povezanih mapa i smenu dana i noći, MudRunner staje na svega 825 megabajta. Da biste ga igrali ne treba vam zver od mašine, ni blizu, a autori su se potrudili da spreme verzije i za aktuelnu generaciju konzola (sem za prenosni Switch). Inače, MudRunner je „nastavak” Spintiresa, igre iz 2014. godine koja je iznenadila kompletnu igračku javnost svojom inventivnošću i sadržajem. Dodato je još vozila i lokacija, grafika je preživela facelifting, ubačeni su ingame goodiesi i tako smo dobili MudRunner. Igra se zainteresovanima nudi „upola cene” AAA naslova, košta svega 30 evra, što je potez autora koji pozdravljamo.

Kratak tutorijal (obavezno ga prođite) nagoveštava izazove sa kojima ćete se sretati. Blato do kolena, duboka voda, gusto rastinje, kamenjar i oštri usponi samo su deo prepreka. Morate da pazite na opremu da je ne biste oštetili, na to kako trošite gorivo, te da resurse, poput diferencijala, pogona na svim točkovima i čekrka, koristite u najefektivnijem obliku. Ukoliko igrate na preporučenom Hardcore nivou težine, od pomagala imate samo kompas i mapu na kojoj vaša pozicija nije ucrtana, što dodatno usložnjava ionako težak posao. Casual nivo težine, s druge strane, u vatru baca GPS, koji ne samo što precizno očitava vašu poziciju, već daje mogućnost kreiranja waypointa i za vreme vožnje putanju na ekranu označava linijom. Međutim, igranje na Casual nivou težine u velikoj meri ubija iskustvo, jer dozvoljava respawnovanje u garažama, preskakanje noćnih deonica, a nije zanemarljivo ni to što vozila troše znatno manje goriva, dok oštećenja motora ne donose pad performansi. To ne znači da ćete se nivoima šetati kao kroz park i uživati u okolišu, naprotiv – u oba radna režima igra je teška kao đavo i dovešće vas do ivice suza.

Blato do kolena, duboka voda, gusto rastinje, kamenjar i oštri usponi samo su deo prepreka.

Sve je to zbog izuzetnog fizičkog modela koji „nadgleda” mnoštvo važnih parametara. Na primer, oblikovanje i „kretanja” blata obavlja se u realnom vremenu, kada prelazite reku posebno morate da pazite na „struju”, čije se delovanje posebno simulira, simulacija ponašanja guma i vešanja je još jedan faktor koji „živi” u pozadini, tu je i mogućnost ručnog prebacivanja brzina (ne zaboravite da kod terenaca i kamiona to baš i nije tako lako) i tako dalje. Samo delić sekunde i loša procena deli vas od katastrofe, ostajanja u glibu, pada u provaliju sa ivice... Pomoć možete da očekujete jedino ako igrate online, jer MudRunner podržava kooperativni režim igranja za čak četiri igrača. Kad smo već kod režima igranja, u borbu sa prirodom možete da se upustite preko pojedinačnih „izazova” ili kampanje. Vrlo retko ćete se naći u situaciji gde je dovoljno vozilo prevesti od tačke „A” do tačke „B”. Tako ćete „tegliti” prikolice i cisterne, utovarati/istovarati debla, opravljati druga vozila, tankovati gorivo i tome slično. MudRunner ne trpi improvizacije i zahteva hiruršku preciznost, što ćete vrlo brzo osetiti na svojoj koži – već kod prvog parkiranja. To je deo šarma, mada zvuči paradoksalno u datoj situaciji.

Igra ima dva velika nedostatka, od kojih jedan možemo da odbacimo kao neminovnost i proizvod same postavke stvari. Naime, ukoliko vas okruženje i ideja ne privuku, nema te sile koja će vas naterati da o MudRunneru razmišljate kao o zanimljivom ostvarenju. Frustrirajuće situacije ređaju se jedna za drugom i, iako smatrate da niste nigde pogrešili, vi šlajfujete, šlajfujete, šlajfujete i šlajfujete po blatu kojeg ima za izvoz. Real life iskustvo u vožnji ne donosi gotovo nikakve beneficije, a dok ovladate zakonitostima opstanka u igri, velika je šansa da ćete sve da batalite uz gunđanje koje nije za javnost. Ipak, to je sve neodvojivi deo paketa. Drugi nedostatak je mnogo ozbiljniji i odnosi se na kameru koja, iako nudi privid slobodnog postavljanja, u praksi je pravi pain in the... Toliko često ćete imati potrebu da promenite ugao gledanja na akciju da će vam se smučiti, pritom ćete imati osećaj kao da je kamera živa i da se sama vraća na podrazumevani zoom level. Inače, možete da birate da li ćete akciju da pratite sa kamere blizu kabine ili one „instalirane” na prikolici. Sada postoji i pogled iz kabine, koji daje potpuno novu perspektivu na postavljene zadatke. Što se tiče verodostojnosti prikazanih instrumenata, autori se nisu trudili previše, već su samo „razbacali” pokazivače po komandnoj tabli, čisto da biste imali uvid u ono što se dešava i pažnju usmerili na pogled kroz šoferšajbnu.

Ukoliko igrate na preporučenom Hardcore nivou težine, od pomagala imate samo kompas i mapu na kojoj vaša pozicija nije ucrtana.

Iako ne koristi bog zna kakva grafička rešenja, scenografija u igri nas je oduševila. To se pogotovo odnosi na animaciju blata i vode, mada ni okolina ne zaostaje. U pozadini se ne dešava mnogo, ali ovde to nije toliko bitno. Zvučni efekti su takođe na visini zadatka – vozila proizvode drugačije zvukove, čuje se hidraulika, krckanje kamenčića pod gumama, prebacivanje brzina... MudRunners dolazi sa podrškom za volane, a autori preporučuju da, zbog optimalnog iskustva, to bude Logitechov model G25/G27.

Vladimir PISODOROV

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Spintires: MudRunner
Šta mislite o ovom tekstu?
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel Pentium Dual Core na 2 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce 9800 GT ili ekvivalent, 2 GB RAM
Poželjno:
Intel Core2Duo na 2,5 GHz ili ekvivalent, Nvidia GTX 470 ili ekvivalent, 4 GB RAM
Veličina:
825 MB
Adresa:
www .mudrunner -spintires .com

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera