TEST PLAY<>
122017<><>

Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1

Ako uživate u specifičnim licenciranim igrama iz studija Telltale Games zajedno sa milionima ljudi, sigurno će vam zvučati neverovatno ili u najmanju ruku čudno ideja da je nekada postojalo vreme kada ovaj razvojni tim nije bio sinonim za jednostavne, a kvalitetne epizodne avanture. Ipak, tokom tog perioda od preko deset godina ovaj razvojni tim je do savršenstva ispekao zanat i stekao ogromno iskustvo koje je neophodno za stvaranje ovako uspešne konverzije stripova (odnosno filmova, odnosno animiranih serijala) u interaktivnu formu. Pre nekoliko brojeva (SK 5/2107) pisali smo o tome kako Tangled Up in Blue, prva epizoda igre Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series, predstavlja više nego uspešan uvod u zanimljivu sagu koja prati ove ekstremno interesantne i zabavne protagoniste. Sada, kada je svih pet epizoda dostupno (i to po sniženoj ceni od samo 11,5 evra), svi oni koji su bili strpljivi i sačekali kompletnu prvu sezonu mogu da je nabave povoljno i prolete kroz nju sa osmehom na licu, bez seckanja igračkog iskustva i čekanja nedeljama na sledeće poglavlje.

Konačno su dostupne sve epizode prve sezone igre Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series.

Kao u svakoj Telltaleovoj igri, i u Guardiansima su u prvom planu priča i likovi. Neko je seo za sto prepun stripova, zasukao rukave i satkao tapiseriju zanimljivih dogodovština u kojima su svi centralne likovi i odnosi između njih odlično predstavljeni, a tu je i pregršt zabavnih situacija koje igračima greju srce, još više ako su donekle upoznati sa nekim oblikom izvornog materijala (ne neophodno stripovima, i filmovi su sasvim dovoljni). Brojni elementi priče odudaraju od one iz filmova. Uostalom, i to što likovi izgledaju više kao aktuelne varijante iz stripa nego one iz filmova trebalo bi da vam odmah ukaže na to da ovo nije igra rađena po filmu. Ovo je nova, nezavisna priča sa Guardiansima, čija je prošlost resetovana kako bi radnja ove avanture bila interesantnija. Akcija počinje sukobom sa omiljenim protivnikom Guardiansa – ludim titanom Thanosom. Iz te bitke izlazite bogatiji za moćni artefakt zvan Eternity Forge, koji je u stanju da manipuliše barijerom između života i smrti. Pošto je gubitak bliskih članova familije u srži bića većine članova Guardiansa, pre svega Pitera i Draksa, Eternity Forge predstavlja katalizator za međusobne konflikte. Sem toga, ovaj artefakt predstavlja odličnu odskočnu dasku za sve članove našeg tima da istražuju tamne fragmente svoje prošlosti i tragične događaje koji ih čine osobama koje su danas. Nakon što se galaksijom pronesu glasine da Guardiansi imaju Eternity Forge, novu pretnju predstavlja ratnica Hala, koja želi da iskoristi taj moćni artefakt da vaskrsne Kree imperiju i njene nepregledne armije. Cela igra predstavlja napetu igru mačke i miša između Hale i Guardiansa, koji tokom ovih avantura sreću razne šarolike karaktere, od kojih se izdvajaju Jondu, Gamora i Mantis.

Igračka mehanika biće poznata svakome ko je ikada igrao ili makar video neku od ranijih Talltaleovih epizodnih avantura. Ipak, ni oni igrači koji nemaju iskustva sa ovim naslovima neće imati problema da u hodu skapiraju sve što se traži od njih. Na vama je da, dok pratite priču, povremeno pomerate likove i obavljate minimalno istraživanje okoline uz rudimentarnu interakciju sa ponekim objektom. Na prvom mestu su izbori i odluke tokom dijaloga sa drugim likovima u vašoj maloj veseloj družini, odnosno sa NPC-jevima. Količina interakcije sa igrom varira od poglavlja do poglavlja i u trećoj epizodi balansira na granici nepostojanja, ali priča, likovi i njihovi odnosi sve vreme drže vašu pažnju, tako da minimalna interakcija ne predstavlja problem. Zapravo, ovo je jedan od retkih Telltaleovih naslova gde su vaše odluke veoma bitne, imaju osetan uticaj na tok radnje i prenose se kroz epizode, tako da će vam biti potrebno bar tri-četiri prolaza kroz igru da vidite sve varijante dijaloga, jer se raspoloživost likova u specifičnim situacijama i njihove reakcije menjaju u zavisnosti od toga koju repliku ste izabrali tokom neke od ranijih bitnih sekvenci sa dijalozima.

Ovo nije kompleksna igra i određeni tehnički propusti postoje, ali igračko iskustvo je zaista vrhunsko i svako kome su priča i atmosfera u prvom planu će se odlično zabaviti.

Dok sa grafičke strane igra izgleda više nego solidno, ona ipak nije imuna na specifičnu vrstu bagova koji mogu da vas zadese u Telltaleovim igrama, kao što su zaglavljivanje likova za nevidljive prepreke ili neočekivano izbacivanje iz dijaloga. Ovo svakako kvari opšti utisak, ali se, srećom, ne javlja toliko često. Glasovi koje glumci pozajmljuju likovima na vrhunskom su nivou, a i dijalozi su napisani odlično, sa vešto balansiranim odnosom humora i patosa. Dok se muzika na početku čini tek funkcionalnom, kako se epizode nižu, to se povećava broj epskih scena u kojima se efektno koristi klasična pop pesma da upotpuni veličanstven doživljaj u kom sudelujete. Ukoliko, kao autor ovih redova, verujete da je svako ko voli pesme grupe Queen vaš prijatelj, dobar provod uz ovu igru vam je zagarantovan. Za kvalitet priče, dijaloga, kao i izbor ovih pesama, scenaristi koji su sarađivali na stvaranju ove igre (Džesika Krause, Timoti Vilijams, Zak Keler, Nikol Martinez, Džoš Truhiljo i Ros Bili) zaslužuju najdublji naklon.

Kao kada ste prvi put odgledali film „Guardians of the Galaxy” Džejmsa Gana, tako ćete i po završetku igranja prve sezone igre Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series plivati na talasu dobrog raspoloženja. Ovo nije kompleksna igra i određeni tehnički propusti postoje, ali igračko iskustvo je zaista vrhunsko i svako kome su priča i atmosfera u prvom planu će se odlično zabaviti. Tokom pisanja ovih redova, nastojali smo da se klonimo mrskih spoilera, ali jednu stvar ćemo vam ipak otkriti. MGotG: TTS ima marvelovsku post-credits scenu koja efektivno najavljuje drugu sezonu ove igre. Želimo joj da bude jednako dobra kao prva.

Dragan KOSOVAC

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Spintires: MudRunner
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Šta mislite o ovom tekstu?
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Android, iOS
Potrebno:
Intel Core 2 Duo na 2,4 GHz/ ekvivalentni AMD, 3 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 450 / ekvivalentni Radeon, 1 GB VRAM
Poželjno:
Intel Core i5-2500K / ekvivalentni AMD, 6 GB RAM, Nvidia GTX 580 / ekvivalentni Radeon, 2 GB VRAM
Veličina:
8 GB
Adresa:
goo .gl /VqwWxL

82
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera