TEST PLAY<>
122017<><>

Europa Universalis IV: Cradle of Civilization

Još jedna Paradoxova grand strategija dobila je dvanaestu ekspanziju. Tako Univerzalna Evropa održava mrtvu trku sa starijim (i po datumu izlaska i po periodu kojim se bavi) bratom, igrom Crusader Kings 2. Cradle of Civilization je proširenje koje se usredsređuje na ugođaj igranja u regionu Bliskog istoka, obogaćujući i diversifikujući države od Egipta, preko Levanta i Mesopotamije, do Iranske visoravni, što je oblast u kojoj su ponikle i neke od prvih velikih civilizacija.

Cradle of Civilization je proširenje za Europa Universalis IV koje će vam otkriti čari Bliskog istoka.

Kolevka Civilizacije donosi nove trgovinske opcije koje omogućavaju vašim trgovcima bavljenje raznim muljažama radi dobiti i ruiniranja konkurencije. Kada zađete u periode gde je dostupna profesionalizacija vojske, sa ovom ekspanzijom će vas tamo čekati niz zanimljivih opcija za obuku vojske. Sada je moguće i unapređivanje savetnika da bi pružali veće bonuse. Tu su i neke promene funkcionisanja religije i nacionalnih ideja i još sitnijih dodataka gameplayu.

Muslimanske države koje su dobile najviše novog sadržaja sada mogu prikupljati posebne takse i mogu odabrati školu islama koju slede, od kojih svaka daje posebne bonuse. Najvažniji dodatak su novi društveni sistemi, poput mamelučke vladavine, persijske šiitske teokratije i Timerlanovog naslednog sistema. Persija ima zanimljive bonuse i nove opcije, poput pozivanja inostranih šiita da se nasele, regrutovanja fanatičnih dobrovoljaca i verskih ratova. Egipatski mameluci su bili, kao što možda znate, vladarska vojna kasta sačinjena od robova, koji su preuzeli vlast nad Egiptom od kalifa. Ekspanzija nam dosta dobro prenosi njihov sistem vladavine, gde se iz redova visokih zvaničnika bira novi sultan uz konstantno balansiranje interesa i etničke podele (pošto su većina zvaničnika poreklom strani robovi). Igraču koji upravlja Mamelučkim sultanatom daju se mogućnosti da manipuliše etničkom kompozicijom države i vojske, kupuje i prodaje robove i obučava nove mameluke. Kad smo već kod robova vojnika, i janičarski sistem je obogaćen, dok su izmene u Otomanskoj imperiji dovele do pada njene snage i učinile Bliski istok daleko prijemčivijim za igranje, valjda da bi igrači mogli da se nauživaju friških dodataka, dok je i igranje sa Vizantijom ili Srbijom sada lakše.

Uz sve što dodaje igri, teško je preporučiti ovu ekspanziju čak i fanovima serijala zbog relativno visoke cene (20 evra) i premalo sadržaja. Zbog toga Cradle of Civilization preporučujemo samo igračima koji su zagriženi fanovi ambijenta Bliskog istoka u tematskom periodu Europe Universalis.

Srđan BRDAR

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Spintires: MudRunner
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
Šta mislite o ovom tekstu?
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
Windows, Mac, Linux
Potrebno:
CPU Intel Pentium IV 2,4 GHz / AMD 3500+, GPU NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon X1900, 2 GB RAM, Windows 7
Poželjno:
CPU Intel Pentium IV 2,4 GHz / AMD 3500+, GPU NVIDIA GeForce 8800 / ATI Radeon X1900, 2 GB RAM, Windows 7
Veličina:
2 GB
Adresa:
www .europauniversalis4 .com

81
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera