TEST JOY<>
122017<><>

SteelSeries Arctis 3 i 5

Osluškivanje potreba

Razvojem broadband interneta igranje preko mreže zamenilo je ono u igraonicama, a kombinacija slušalica i mikrofona postala je jednako bitna kao i miš i tastatura. Nebrojeni proizvođači zapljuskuju tržište raznim modelima „posebno dizajniranim” za potrebe igrača. Jedan od najgrlatijih na ovom polju jeste danski SteelSeries, čije je obnavljanje ponude, nakon dugog tržišnog života modela serije Siberia, donelo nove perjanice u vidu „još hladnijih” Arctis modela.

Počećemo od pakovanja. Kvalitetan karton se nekako podrazumeva i ne predstavlja ništa bitno, ali kombinacija nijansi sive, bele i narandžaste boje sa poligonima ostavlja utisak i pamti se. Uz to, deluje svežije od „starog” SteelSeriesa, uz zadržavanje imidža jednostavnih proizvoda sa svrhom. Dobar marketing, rekli bismo. Inače je i AMD ove godine promenio boje u slične nijanse, pa se slučajno ili namerno slažu, ako vam to nešto znači.

Da se posvetimo samim modelima koji su se našli na testu. Ova kompanija sprovodi pomenuto obnavljanje, izgleda, kroz modularnost, kao i većina konkurencije. Proizvodi iste namene imaju istu osnovu, dok se specifični modeli odlikuju dodatnom opremom i eventualno drugačijim oblikom, kad su u pitanju miševi, recimo. Upravo je u dodatnoj opremi razlika između modela Arctis 3 i 5, koje smo testirali ovom prilikom. Pomenuli smo izbor boja kao sličnost između marketinškog pristupa kompanija AMD i SteelSeries. Opet slučajno ili namerno, Arctis serija ima tri modela – 3, 5 i 7, baš kao i mainstream procesori, kako AMD-a, tako i Intela.

Sama priroda slušalica ne dozvoljava preterano eksperimentisanje i Arctis ne odstupa mnogo od svih ostalih zatvorenih cirkumauralnih modela čije školjke mogu da se rotiraju za 90 stepeni. Dizajn je sveden i dovoljno moderan, i opet ćemo da konstatujemo da je proizvođač uspeo da napravi isti, a poseban uređaj.

Kvalitet upotrebljenih materijala je na veoma visokom nivou. Čini se da je hedset u potpunosti izrađen od plastike, mada verovatno ima metalno ojačanje, i deluje izuzetno izdržljivo. Spojevi na kojima školjke rotiraju takođe su rešeni robusno. Oslonac za glavu je izuzetno interesantan. Proizvođač je upotrebio trake za skijaške naočare, koje mogu da se zamene. U ponudi je tuce različitih šablona pa ako ste vični, možete da napravite ličnu verziju. Ovaj oslonac omogućava da slušalice naležu na glavu i dobro drže već veoma laganu, ali čvrstu konstrukciju, te višečasovno igranje neće preterano opteretiti korisnika. Ovome pomažu i specijalni jastučići koji „dišu”, što bi trebalo da smanji znojenje. I zaista, tokom testiranja nismo imali sindrom skuvanih ušiju.

Dobar dizajn je samo jedan deo slagalice, te se SteelSeries potrudio i oko tehničkih karakteristika. Proizvođač navodi da kompletna paleta Arctis proizvoda u sebi ima zvučnike S1, koji se ugrađuju i u njihove najskuplje modele i koji imaju karakteristike minimalne distorzije i realističnog zvuka. Možemo da potvrdimo da oba modela imaju identične zvučnike i da je kvalitet zvuka, koji „kulja” iz ovog omaža originalnom Audiju Quattro, na veoma visokom nivou. Igranje je, naravno, osnovna namena Arctisa i svi zvukovi u igrama su definisani i jasni, bez distorzija, čak i kada vam tope mozak jačinom zvuka. Nismo imali priliku da probamo ove slušalice zajedno sa nekim ozbiljnijim audio-modelima, pa se nećemo baviti poređenjem, ali možemo da konstatujemo da i za slušanje muzike spadaju u najbolje igračke hedsete koje smo probali.

Ovde dolazimo i do druge strane ovog „kombo” uređaja, koji je kod većine igračkih hedseta mnogo lošiji od kvaliteta reprodukcije zvuka – mikrofona. Ponovo je marketing na delu i SteelSeries navodi da je ClearCast, kako nazivaju svoje čedo, najbolji mikrofon za igrače. U pitanju je bidirekcioni mikrofon koji „hvata” zvuk iz veoma uskog polja (dva do osam inča) ispred i iza mikrofona, ignorišući okolne zvuke. Ovaj tip mikrofona glasu dodaje niske frekvencije, te ćete, osim razgovetno, zvučati ozbiljnije i značajnije. Ono što je sigurno jeste da je mikrofon iznenađujuće dobar i da umnogome olakšava igračku sesiju i verovatno jeste najbolji koji smo imali prilike da probamo. Mikrofon se nalazi u levoj školjki i ima mehanizam za izvlačenje sličan onom na Siberia hedsetima, ali na novom modelu ovo rešenje deluje kvalitetnije. Odvojivi kablovi koji se priključuju na specifičan konektor koji „ne može da pobegne” nalaze se u pakovanju i predstavljaju jedinu veću razliku. Osnovni, da ga tako nazovemo, model Arctis 3 ima samo produžni kabl koji se račva na zasebne konektore za slušalice i mikrofon, te kablić sa četvoropolnom „bananom” za mobilne uređaje i konzole. Skuplji model Arctis 5 u pakovanju ima i kabl sa USB konektorom i poveću kontrolnu jedinicu sa jednim velikom potenciometrom, u kojoj se nalazi zvučni kontroler („zvučna kartica”). Potenciometar je po defaultu u centralnom položaju i okreće se na levu ili desnu stranu sa oznakama ’Game’ i ’Chat’. Ova kontrolna jedinica omogućava da nezavisno smanjujete zvuk u komunikaciji (chat) i zvuk iz igre (game). Bez dodatnih podešavanja radi sa Discordom, koji je već sad de facto standard za komunikaciju u igrama.

„Obične” komande Arctis ima na levoj školjki: potenciometar (glavni) i taster za isključivanje mikrofona. Skuplji model takođe ima i polutransparentne prstenove kroz koje, naravno, izbija RGB osvetljenje, koje može da se sinhronizuje sa ostalim SteelSeries proizvodima. Potenciometri, naročito onaj na kontrolnoj jedinici, imaju jasan hod i ostavljaju utisak kvaliteta (i nadamo se dugovečnosti). Inače, rešenje sa specifičnim konektorom ima i dobre i loše strane. Deluje sigurnije, ali, ukoliko dođe do oštećenja, ne možete da ga zamenite „običnim” kablom.

SteelSeries Engine ne treba dodatno predstavljati, samo ćemo da dodamo da su tu očekivane opcije, kao što su ekvilajzer, efekti, predefinisana podešavanja i, naravno, neizbežni 7.1 zvuk, zbog kojeg proizvođač celu seriju obeležava ovim epitetom. Tu je i dodatna, softverska eliminacija buke mikrofona, koja je, po našem mišljenju, nepotrebna, kao i već pomenuti svetlosni efekti za skuplji model.

Arctis serija definitivno predstavlja primer pažljivog planiranja i poznavanja ciljane demografije. Kvalitet izrade i upotrebljenih materijala, mala masa i inteligentno rešenje oslonca za glavu, uz odličan kvalitet snimanja i reprodukcije zvuka – čine ubedljiv paket. Ubedljiv i skup. Arctis 3 na evropskom (EU) tržištu košta sto evra. Nažalost, porez na našu berićetnu zemlju dodaje ceni još tridesetak evra. Situacija sa „peticom” je još gora i razlika u ceni je četrdeset evra (u EU koštaju 130, a u Srbiji 170). Da li potencijalni kupci mogu i žele da izdvoje ovoliki novac, nismo sigurni, ali u jedno jesmo: Arctis modeli spadaju u bolje igračke hedsete, a mikrofon ih „gura” i stepenik više, pa u tom kontekstu ne mogu da se okarakterišu kao skupi. Šteta je samo što domaće tržište diktira nešto višu cenu, što kvari inače sjajan utisak.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Blizzcon 2017

 NA LICU MESTA
Beokon 2017

 TEST JOY
SteelSeries Arctis 3 i 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Zowie Celeritas II, MS Industrial Thunder i Steelseries Apex M750
Razer Abyssus V2
SteelSeries QcK Prism

 JA, IGRAČ
Send Nudes

Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-22.000 Hz, osetljivost 98 (+/- 3) dB, impedansa 32 oma
Mikrofon:
bidirekcioni, frekventni opseg 100-10.000 Hz, osetljivost -48 (+/-3) dB
Ostalo:
3,5 mm audio veza, dužina kabla 3 m, kablić sa 4-polnim konektorom,
Ostalo (samo Arctis 5):
+ USB veza, zvučni kontroler sa potenciometrom za nezavisnu kontrolu zvuka u igri i četu, RGB osvetljenje
Proizvođač:
SteelSeries
Kontakt:
GameS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera