LAKI PINGVINI<>
122017<><>

draw.io 7.6.6

Nova era dijagrama

Kada neki budući istoričari budu kategorisali period u kome trenutno živimo, sigurni smo da će termin „oblak” biti visoko pozicioniran na listi potencijalnih naziva. Era je oblaka i svi polako, hteli mi to ili ne, jedan deo svog života (čitaj podataka) čuvamo u njemu. Naša email korespodencija je odavno tamo, od nedavno tamo su i naše slike i sećanja na bitne događaje, sve više društvenih aktivnosti postaje online, a polako se tamo seli i ono što je do skoro predstavljalo neodvojivi deo naših računara – softver.

Softver kao servis (SaaS – Software as a service), za razliku od klasičnih načina distribucije, ima veliki broj prednosti, pogotovo u modernom, međusobno povezanom društvu gde je brz i neometan pristup podacima od primarnog značaja. Kada ste poslednji put odštampali neki materijal da biste ga „šerovali” sa drugima? U toj novoj paradigmi distribucije softvera izgleda da nema mesta za, ionako zapostavljeni, model razvoja slobodnog softvera, ali situacija je sasvim suprotna. Upravo na opensource softveru i leži dobar deo cloud usluga, pa ne iznenađuje činjenica da i ovde nalazimo kvalitetan i, što je vrlo bitno, profitabilan proizvod sa nekom od slobodnih licenci.

Ovom prilikom govorimo o draw.io softveru koji je pravi primer za prethodno napisano. Odličan softverski paket dostupan je najširem krugu ljudi po cenama koje se kreću od nule pa na gore, a koji je moguće koristiti bilo gde, bilo kada i na bilo kom uređaju, sve pod uslovom da ste (bar povremeno) online. Za razliku od uobičajenih recenzija koje obično sadrže frazu „program možete instalirati koristeći podrazumevani menadžer softvera vaše distribucije”, sada dodajemo: a možete ga koristiti i bez instalacije, direktno na sajtu projekta, sa potpuno istom funkcionalnošću i korisničkim doživljajem (ne računajući eventualne probleme sa konekcijom).

Bez obzira za koji metod upotrebe se odlučite, sva dalja zapažanja važe. Program draw.io namenjen je izradi najrazličitijih vrsta dijagrama, šema, tabela, infografika i tome slično. Rad započinjete pokretanjem praznog templejta ili izborom jednog od mnogobrojnih predloga koje je moguće prilagođavati sopstvenim potrebama. Mada je u pitanju cloud aplikacija, draw.io ima klasičan desktop izgled i raspored opcija. Gornji deo zauzimaju padajući meniji i traka alatki, sa leve strane je izbornik dostupnih elemenata koji se menjaju u skladu sa tipom dijagrama koji pravimo, dok su sa desne strane alatke za formatiranje trenutno selektovanog objekta. Princip rada i dostupne opcije nećemo detaljnije objašnjavati, pošto se radi o programu koji je vrlo intuitivan i ne razlikuje se preterano od svojih desktop „kolega” pod imenom Powerpoint ili Draw iz LibreOffice paketa.

Jedina očigledna razlika jeste fokus na online kolaboraciju i servise na koje se draw.io oslanja, ali pri tome korisnik u potpunosti zadržava kontrolu nad procesom rada i krajnjim rezultatom. Sve je to potpuno slobodno i besplatno za običnog korisnika hobistu, amatera ili profesionalca sa specifičnim potrebama i zahtevima, mada su dostupne i plaćene opcije koje podrazumevaju usluge namenjene korisnicima iz biznis sfere. Kome god segmentu da pripadate, draw.io je više nego dobro rešenje. Preporučujemo.

Goran STRIČIĆ

 
GeckoLinux 422
draw.io 7.6.6
Šta mislite o ovom tekstu?
MellowPlayer 3.1.0
FriendlyArm NanoPi Duo
PiBakery
Štitovi Arduina (3): 2,8” TFT Shield
Arduino Pro Mini

Platforma:
razne
Licenca:
MIT
Veličina:
190 MB (desktop)
Cena:
besplatno
Adresa:
draw .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera