LAKI PINGVINI<>
122017<><>

Arduino Pro Mini

Piccolo Italiano

Kada smo pisali o Arduino Nano ploči, pomenuli smo da je u pitanju jedna od najmanjih ploča, pogodna za minijaturne projekte, ali nije i najmanja. Pro Mini sa 18 × 33 milimetara i težinom od jedva dva grama, još je manja i još kompaktnija ploča. Da li je manje upotrebljiva, čitajte u tekstu koji sledi.

 
Pro Mini je razvila firma SparkFun Electronics. Trenutna verzija Pro Mini ploče koristi Atmega 328 mikrokontroler, koji zauzima centralno mesto. Postoje dve osnovne verzije koje se razlikuju po tome da li rade na pet volti ili 3,3 volta. U zavisnosti od napona, i prateći kristal dolazi u dve varijante radnog takta (16 i 8 megaherca) gde ploče na pet volti dolaze sa bržim radnim taktom kristala, a 3,3 volta sa sporijim. Pro Mini dolazi sa 32 kilobajta fleš-memorije, od kojih je dva kilobajta rezervisano za bootloader, kao i dva kilobajta SRAM-a i jedan kilobajt EEPROM-a. Na ploči još primećujemo reset taster i nekoliko sićušnih LED (power i status). Po obodima su poređani otvori za pinove. Pro Mini dolazi bez zalemljenih pinova, tako da je izuzetno pogodan za direktnu upotrebu u već razrađenim projektima gde će se žice lemiti direktno na ploču. Kao i Nano, Pro Mini jeste malen, ali sa pinovima ne oskudeva. Tu je 14 digitalnih pinova od kojih je 6 zadržalo PWM (pinovi 3, 5, 6, 9, 10, 11) i poređani su sa strana. Analognih pinova je osam (što je više nego na Unu) i oznake su zbog preglednosti obično sa donje strane ploče. Maksimalno opterećenje po pinu je 40 miliampera (150 miliampera ukupno), što treba imati u vidu. Ploča nema USB port, pa samim tim ni čip za komunikaciju sa računarom. U tu svrhu se koristi šest pinova (programing header), koji se povezuju na računar preko USB to TTL adaptera (CH340G, CP2102, FT232RL i slični).

Pro Mini se može napajati preko pomenutog adaptera ili preko pinova. Ukoliko koristimo regulisan napon od pet volti, povezujemo ga na pin VCC (ili 3,3V ukoliko je 3,3V model) i GND gde će se Atmega napajati direktno. Pro Mini može da radi i sa naponima od 5 do 12 volti, a u tu svrhu se koristi RAW pin, pri čemu će struja ići preko ugrađenog naponskog regulatora. Jedan od najčešćih razloga pregorevanja ovih ploča je pogrešno povezivanje.

 
Ranije verzije Pro Minija su koristile ATmega 168 sa 16 kilobajta fleš-memorije, jedan kilobajt SRAM-a i 512 bajta EEPROM-a. Iz tog razloga se kod istočnih online trgovaca i dalje mogu naći sve četiri verzije. Na sve ovo idu manje razlike u rasporedu analognih pinova na ploči, što se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Ukoliko niste sigurni koji primerak ste dobili, potrebno je pročitati naziv na mikrokontroleru da bi se utvrdilo da li je u pitanju Atmega 328 ili 168. Zatim, da bi se utvrdilo koji napon ploča koristi, postoje dva načina, a za oba će biti potrebno neko uveličavajuće staklo. U našem slučaju je aplikacija Magnifier Flashlight za Android završila posao. Potrebno je pročitati takt na kristalu, gde će za osam megaherca pisati 8xx, a za 16 megaherca – A.x ili 16.000, kao u slučaju našeg modela. Ukoliko je natpis nečitljiv, treba pogledati šta piše na naponskom regulatoru. Za 3,3 volta, na njemu treba da piše xx33, a za pet volti model xx50.

Mi smo za ovu priliku pripremili kineski klon sa oznakom bte13-010a. U pitanju je Pro Mini standardnih dimenzija sa Atmega 128 mikrokontrolerom i taktom na 16 kiloherca, što će reći da radi na pet volti, ali da je u pitanju starija verzija sa manje memorije. Da bi se skeč prebacio na Pro Mini, potrebno je zalemiti pinove za programiranje (mada pinovi adaptera mogu i direktno da se zabodu u otvore, ali nije preporučljivo zbog lošijih kontakata. Ti pinovi su obično pod uglom od 90 stepeni. Dalje, za vezu sa računarom je potreban neki USB to TTL adapter. Mi smo se opredelili za FT232RL (slika gore desno) za koji su neophodni FTDI drajveri, koji se mogu preuzeti sa adrese goo.gl/9T4LcF. Ovaj adapter je veličine 35 × 17 milimetara i opasno konkuriše Pro Miniju po kompaktnosti. Adapter za vezu sa računarom koristi mini-B USB port, koji smo već sreli na Arduino Nano. Na sredini je FT232RL čip koji je potpisao FTDI, a koji u sebi već ima oscilator i EEPROM. Takođe, tu je i prekidač pomoću koga biramo između 5 i 3,3 volta u zavisnosti od toga koji Pro Mini koristimo. Primećujemo još 6 ISP pinova i nekoliko LED (power, tx, rx). Na kraju, tu je šest pinova koje ćemo povezati sa Pro Mini. Ove dve ploče povezujemo na sledeći način:

Pro Mini > FT232RL

GND > GND

GND > CTS

VCC > 5V

RX1 > TXD

TX0 > RXD

DTR > DTR

U okviru IDE izabrati ploču (Arduino Pro or Pro Mini), procesor (u našem slučaju ATmega 168 (5V, 16MHz)) i na kraju odgovarajući port. Skeč prebacujemo kao i na svaki drugi Arduino, a nakon uspešnog prenosa, Pro Mini može se odvojiti od adaptera i povezati sa pripremljenim izvorom napajanja.

Koliko je upotrebljiv ovaj mališan? Pa, baš zato što je u pitanju ovako mala ploča, pogodna je za minijaturne projekte. Cena je izuzetno mala i kreće se oko 150 dinara u dolarskoj protivvrednosti. Ne može se koristiti za kompleksne zadatke, ali je odličan za razrađene projekte i jedini ozbiljan problem koji možemo da primetimo jeste lemljenje pinova (ili žica), pošto su otvori veoma sitni i vrlo blizu jedan drugom.

Dejan PETROVIĆ

 
GeckoLinux 422
draw.io 7.6.6
MellowPlayer 3.1.0
FriendlyArm NanoPi Duo
PiBakery
Štitovi Arduina (3): 2,8” TFT Shield
Arduino Pro Mini
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera