NA LICU MESTA<>
122017<><>

Reboot Infogamer 2017, Zagreb

Fritule i fragovi

Svi znate šta je frag, a da li znate šta su (kaj su) fritule? U pitanju su pohovane knedlice bez punjenja koje se služe u fišeku ili velikoj plastičnoj čaši, prelivene topljenom čokoladom. Ova hrvatska poslastica obezbeđuje šećerni influks za organizam i kao takva predstavlja idealnu sajamsku hranu, za razliku od pljeskavica, tradicionalne sajamske klope u nas, koje usporavaju telo i mute um.

„Reboot Infogamer” je najveći sajam igara i igračke kulture na Balkanskom poluostrvu. Ovogodišnji, šesti po redu, održan je od 21. do 26. novembra na Zagrebačkom velesajmu i privukao je preko 70.000 posetilaca. Na 17.500 kvadrata sajamskog prostora, podeljenog u pet hala, razbaškarilo se dvestotinak izlagača koji su obezbedili, po rečima organizatora hrvatskog gejming magazina „Reboot”, „preko 600 igraćih jedinica, te 100 VR uređaja”.

Lajtmotiv sajma ipak su eSports turniri. Najveći od njih, sa najbogatijim fondom nagrada, održan je u sklopu prvog izdanja „Vip Adrija lige” pod pokroviteljstvom hrvatskog telekom provajdera Vipnet (www.vipnet.hr), u tesnoj saradnji sa ESL-om. Regionalni timovi (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija) takmičili su se u igrama Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends i FIFA 17. Ukupan fond nagrada za finale turnira iznosio je 24.000 evra, od kojih je za FIFU obezbeđeno 4000, dok su LOL i CS-GO imali fondove od po 10.000 evra (pobednički tim je osvojio 5000)! Tu vrlo slasnu sumu u CS-GO osvojio je tim iz Srbije, Valiance@Co, u sastavu: Luka Vuković, Nestor Tanić, Đorđe Nićiforović, Nemanja Kovač i Anel Ceković. Pobednici u LOL i CS-GO dobili su direktan poziv u grupnu fazu takmičenja „ESL South-east Europe Championship”, koje će se održati u prvoj polovini 2018. godine, bez potrebe da učestvuju u kvalifikacijama. Diviziju u kojoj će se takmičiti čine Adrijatik regija (ex-YU i Albanija), Mađarska, Rumunija + Moldavija, Bugarska i Grčka + Kipar). Inače, Vipnet i ESL su potpisali trogodišnje partnerstvo, a predstavnici obe organizacije kažu da je ovaj prvi plod njihove saradnje prošao bolje nego što su očekivali.

Iz potpuno nedokučivog razloga, mladih youtubera koji se bave igračkom kulturom kao da nema u Hrvatskoj pa su srpske Youtube zvezde pozajmljene za sve sajamske uloge – od vođenja programa, preko promocije proizvoda i giveaway akcija (uvek popularno bacanje proizvoda u vrišteću publiku) do kontakta sa fanovima koji su u redovima čekali priliku za autogram i slikanje sa svojim idolima. Dok se ne uverite svojim očima, ne biste mogli da poverujete koliko su naši youtuberi popularni u Hrvatskoj. Za slikanje sa mlađanim Muđom, koji ima milion pretplatnika na kanalu, otegao se višesatni red, širi i duži od onih koje su imali Zorannah i drugi nobelovci na Beogradskom sajmu knjiga. Dobrodošli u vrli novi svet neverovatnog!

Srpsko prisustvo osetilo se i kroz naše izlagače i organizatore turnira. Domaći studio Madhead Games, specijalista za HOPA igre, imao je fino skockan štand na prilično zapaženom mestu, a Klan RUR, domaći gejming portal rebrendiran kao „e-sports community”, organizovao je turnire u igrama Hearts of the Storm, DotA 2 i Hearthstone, sa prilično bogatim fondom nagrada.

„Reboot Infogamer” sajam nema biznis deo, kao, recimo, kelnski „Gamescom”, tako da nije bilo prilike za gejming sesije iza zatvorenih vrata, gde bi novinari mogli da probaju ekskluzivne beta verzije igara koje dolaze. Ovo, naravno, ne znači da takvih beta nije bilo – Ubisoft je doneo igrivu verziju Far Cry 5, dok su na Sonyjevom štandu mogli da se probaju Detroit: Become Human i remasterizovani Shadow of the Colossus. Posetioci su mogli da isprobaju sve tri igre na konzolama Sony PlayStation 4 Pro, koje su lokalni predstavnici dobili „preloadovane”, uz obavezu da ih fizički obezbede i tretiraju kao egipatske dragocenosti u gostujućoj muzejskoj postavci. Far Cry 5 nije naročito impresionirao jer stvara snažan deža vi osećaj, previše liči na prethodne nastavke. Reklo bi se da je serijalu potreban fejslift poput onog koji je Origins doneo Assassin’s Creed franšizi.

Od ostalih velikih izdavača, najraskošniji setap imao je Activision-Blizzard, koji je žestoko promovisao Call of Duty: WW2 i Overwatch, za koje su se posetioci tiskali kao da se dele besplatne fritule. Najviše pažnje ipak je privukao PUBG, koji je mogao da se igra u mini-areni sa dvadesetak računara, za kojima je vladala prava, oznojena i adrenalinska jagma.

Tehnološki trend koji još uvek ne posustaje, makar u konzolnoj, Sonyjevoj izvedbi, jeste VR. Gotovo svaka aktuelna igra koja podržava Sonyjev VR headset, osim igre Skyrim VR, čija je „stanica” bila postavljena, ali prazna, mogla je da se proba ukoliko ste bili dovoljno strpljivi da sačekate red prepun uzbuđene omladine. Nas razmažene novinarske prinčeve je neprijatno iznenadilo to što gotovo nigde sedmu silu nisu puštali preko reda. Nekako smo navikli da na pokazivanje novinarske „iskaznice” svi tiho prošapuću „Leopold!” i puste nas preko reda, ali avaj, to na „InfoGameru” nije pravilo, već retki izuzetak.

U kontekstu veličine i ekonomskih parametara poluostrva na kome živimo, „Reboot Infogamer” je sajam koji iznenađuje kvalitetom i obimom ponuđenog i prikazanog sadržaja. Iskreno se nadamo da će i naše ekvivalentne manifestacije, u prvom redu beogradski „Gamescon”, koji se održava sredinom decembra, moći da mu pariraju. Možda ne ove, ali nadamo se u godinama koje dolaze.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Digitalna transformacija (2)

 PRIMENA
Potraga za devetom planetom

 NA LICU MESTA
Huawei razvojni centri u Finskoj
Reboot Infogamer 2017, Zagreb
Šta mislite o ovom tekstu?
Devoxx konferencija
Epson prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Star Wars: The Last Jedi
Paddington 2
Ferdinand
Jumanji: Welcome to the Jungle
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Amiga CDTV, Half-Life i King Kong

 PRST NA ČELO
Kraja nema, vratimo se na početak
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera