PHONE ZONE<>
122017<><>

Apple iPhone X

Jubilarno drugačiji

Deset godina od pojave prvog iPhonea bio je odličan povod da kompanija Apple, paralelno sa osmicom, predstavi famozni iPhone X. Koliko je osmica išla na sigurnu loptu nepromenjenim izgledom i funkcionalnošću, toliko se od X modela očekivalo da donese svežinu i nešto zaista drugačije. Appleovci su upravo to i uradili. Doduše, ova konstatacija važi isključivo ukoliko ste verni fan Apple telefona koji nikad nije napuštao iOS platformu: većina „novih” funkcija je zapravo u nekoj formi već viđena na Android platformi. Ipak, Apple jeste poznat po tome da vodi računa o detaljima, te i već viđene mogućnosti ume da usavrši i podigne na viši nivo, a ako je suditi po reklami, a i visokoj ceni, Apple smatra iPhone X najboljim telefonom koji je trenutno moguće kupiti. Verni korisnici Apple uređaja će primetiti da je novi iPhone postao duži. Prelazak sa 3:2 odnosa stranica ekrana kod iPhone 4s modela na 16:9 kod petice kulminirao je još većim odnosom 18:9 na modelu iPhone X, koji oslikava moderne trendove koji zahtevaju veću radnu površinu uz zadržavanje manje širine uređaja radi lakšeg korišćenja jednom rukom.

Staklo, sjaj i još sjaja ukratko opisuju novi iPhone. Poput prethodnika, aluminijumsko kućište čini osnovu telefona, ali ono je posebnom metodom presvučeno staklom, uključujući i bočne ivice, te ceo telefon deluje kao jedna savršeno uklopljena svetlucava celina. Impresivan izgled uz težinu od 174 grama čini da telefon dobro leži u ruci i odiše duhom kvalitetnog proizvoda. Iako je dijagonala displeja od 5,8 inča veća od Plus modela, zahvaljujući izduženom odnosu stranica nema nezgrapnosti koju Plus modeli nose. Vidljivo je odsustvo, za iPhone prepoznatljivog, Home tastera, koje je zamenjeno gestikulacijom, što je omogućilo najveću promenu koju iPhone X donosi: ekran koji zauzima gotovo celokupnu prednju stranu telefona. Rešenje već viđeno na Samsung Galaxy S liniji telefona ovde je izvedeno nešto drugačije, jer nema prelivanja ekrana preko ivice, ali se zato gornja ivica ekrana ne završava u pravoj liniji ispod zvučnika, već je displej sečen da obuhvati prostor oko njega! Ovakvo rešenje zaista deluje čudno. Pravilni oblici ili Stiv Džobsovi omiljeni zaobljeni uglovi koji su činili osnovu dizajna Apple uređaja od njihovog nastanka, ovde su radikalno promenjeni. Jezičci ekrana smešteni oko zvučnika su pametno iskorišćeni, te prikazuju statusne informacije tj. preostali nivo baterije, vreme i jačinu signala, što zaista oslobađa dragoceni prostor na displeju, ali potrebno je vreme da „džvonj” usečen u ekran prestane da bode oči. Džobsove zaobljene ivice su ipak prisutne, te su svi ćoškovi ekrana ublaženi i nalik ivicama prozora na Mac OS-u, što celom prikazu daje nešto mekši i prijatniji izgled.

Po prvi put Apple se odlučio za upotrebu ekrana zasnovanog ne na IPS, već HDR10 kompatibilnoj AMOLED tehnologiji, koju je razvio Samsung. Drago nam je da prikaz ipak nije poput onog na Galaxy S liniji telefona. Apple je ekrane kalibrisao drugačije i nema prezasićenih boja koje često viđamo kod korejskog proizvođača. To ne znači da je žrtvovan kvalitet prikaza zarad verodostojnosti. Boje su, očekivano za AMOLED, življe od IPS pandana, kontrast je doveden do savršenstva jer je ekran čitak i pri jarkom suncu, a pritom je zadržan mirniji prikaz od onog kod konkurentskih modela. Ukratko, ono što je Samsung proizveo, Apple je doveo do savršenstva ili barem krajnjih mogućnosti za današnji domen tehnologije. Apple takođe navodi da se pozabavio i smanjenjem šanse da dođe do pojave burn-in efekta, gde obrisi prethodno prikazivanih slika ostaju „urezani” u displej. Koliko je ovo tačno znaćemo tek za koju godinu kada ekrani postanu dovoljno istrošeni, ali za sada sama činjenica da se na tu manu AMOLED tehnologije obratila pažnja uliva poverenje.

Bitna reklamna stavka iPhone X telefona jeste zamena senzora otiska prsta sistemom prepoznavanja lica zarad lakšeg i sigurnijeg korišćenja telefona. Set infracrvenih primopredajnika je iskombinovan sa sočivom glavne kamere i čini osnovu ovog sistema. Isti sistem je iskorišćen za detekciju mimike lica, Animoji, koji omogućava da, poput čuvenog Talking Tom mačka iz mobilne igre, svoje izraze lica i glas pružite animiranom liku i takvu animaciju pošaljete porukom. Uprkos sumnje u pomenuti sistem, poučeni iskustvima sa Samsungovim prepoznavanjem dužice oka, otključavanje ovde zapravo radi gotovo besprekorno. Ni po danu ni po mraku nismo imali problema sa otključavanjem telefona. Ono što nam smeta jeste što je, pored prepoznavanja lica, potrebno prevući prstom preko ekrana, što celokupno iskustvo čini sporijim nego otključavanje prstom na starijim modelima. Pomenuli smo da Home tastera nema – njegovu ulogu ima pokret povlačenja prstom od donje ivice ekrana nagore, poput ranijeg otvaranja kontrolnog centra. Ovakav rad je prvih nekoliko minuta bio čudan, ali smo se iznenađujuće brzo privikli na novi sistem. Jezičci ekrana smešteni oko zvučnika iskorišćeni su i za skrivene funkcije. Povlačenjem nadole u desnom ćošku se poziva kontrolni centar, dok se povlačenjem iz levog ćoška otvara pregled notifikacija, barem dok je telefon u vertikalnom položaju.

Makro fotografija AMOLED potpiksela
iPhone X zasnovan je na istoj hardverskoj osnovi kao i iPhone 8 Plus opisan u prethodnom broju. A11 Bionic SoC sadrži trenutno najmoćniji procesor razvijen za mobilni segment, tako da, kada su performanse u pitanju, tečnije iskustvo korišćenja trenutno ne postoji. Zadnja kamera koju čine dva sočiva, senzori rezolucije 12 megapiksela i četvorostruki LED blic identična je onoj na 8 Plus modelu, ali ovoga puta su oba sočiva optički stabilisana, tako da je poboljšano kako snimanje u pokretu, tako i ono u lošim svetlosnim uslovima. Prednja kamera je unapređena, bolje prepoznaje lica, a ujedno je omogućila korišćenje efekta zamućenja pozadine pri slikaju selfija, što je trenutno u modi. Iako fizički manji i lakši, iPhone X se može pohvaliti za nijansu većom baterijom kapaciteta 2716 mAh, što u kombinaciji sa AMOLED ekranom, koji troši manje energije, pruža nešto bolje rezultate kada je izdržljivost u pitanju, ali i dalje traži punjenje svake večeri. Naravno, kao i na osmici, dodaci u vidu bežičnog punjača ili Bluetooth slušalica su papreno skupi, ali to zapravo ne predstavlja ništa naspram cene samog telefona...

Početna cena u za model sa 64 GB interne memorije u Americi je 999 dolara, dok u će u našim radnjama iznositi preko 1300 evra, što je za većinu nezamisliva cifra za jedan mobilni telefon, koliko god on bio napredan. Smatramo da razlike u odnosu na običnu osmicu prosto nisu dovoljne da opravdaju razliku u ceni, a ukoliko u obzir uzmemo i konkurenciju (Galaxy S8+), disparitet između za nijansu većih mogućnosti koje se dobijaju i novca koji za to treba dati još više dolazi do izražaja. Ukoliko ste ipak kojim slučajem spremni da izdvojite ovaj novac, sačekaće vas fantastičan ekran, jedna od najboljih kamera koje trenutno postoje, očekivano savršene performanse, ali i period prilagođavanja i adaptacije starih aplikacija kako bi one u potpunosti iskoristile novi interfejs.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Huawei Mate 10 Pro i Lite
Apple iPhone X
Šta mislite o ovom tekstu?
Oukitel C5 Pro i K6000 Plus
Wiko View
RunPee
Multi-Screen Voice Calculator
Smart Wallpaper
Be My Eyes
LockIO
Notification History Log
WhatTheFont
Seven Minutes Stress Cure
Micasso
SrediMe
Lose Weight in 30 Days

Ukratko
1. AMOLED ekran nudi fantastičan prikaz slike, odličnu kalibraciju boja, te je uz Dolby Vision i HDR10 idealan za gledanje filmova i serija, naravno, ako vam zvučnik koji seče sliku ne odvrati pažnju.
2. Prednja kamera je obogaćena IR senzorima, koji omogućavaju prepoznavanje lica. Ova funkcija je zamenila očitavanje senzora prsta, a ujedno omogućila i selfije sa popularnim bokeh efektom.
3. Home taster je posle deset godina nestao sa iPhone telefona. Zamenjen je gestikulacijama i poziva se swipeovanjem sa donje ivice ekrana.
4. Glavna kamera je dodatno usavršena: ovoga puta oba senzora imaju sistem za optičku stabilizaciju slike, što pruža odlične rezultate kako u lošijem osvetljenju, tako i pri zumiranju udaljenih delova kadra.
5. Apple A11 procesor sa tri gigabajta RAM smešten u iPhone X predstavlja trenutno najmoćniji SoC namenjen prenosim uređajima ovog formata.

Operativni sistem:
iOS 11.1.2
Dimenzije:
143,6 × 70,9 × 7,7 mm / 174 g
Ostalo:
Apple A11 Bionic čipset (Hexa-core 2,39 GHz (2x Monsoon + 4x Mistral) CPU + Apple tri-core GPU), 5,8” AMOLED (2436x1125, 458ppi), 3 GB RAM, 64/256 GB interne memorije, nano-SIM, dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Glonass, Bluetooth 5.0, Lightning port, Lightning na 3,5mm audio adapter, Dual 12MPix AF quad-LED dual tone OiS zadnja kamera, 7 Mpix prednja kamera, prepoznavanje lica, Li-polymer 2716 mAh baterija
AnTutu Benchmark:
232404, GeekBench 4.0: 4210 (Single-Core), 10420 (Multi-Core)
Proizvođač:
Apple
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera