PHONE ZONE<>
122017<><>

Wiko View

Beau téléphone

Prošlo je dosta vremena od kada smo u redakciji imali parče elektronike koje potpisuje jedna francuska kompanija. Naravno, kao i kod većine drugih proizvođača, proizvodni pogoni koji stoje iza Wiko proizvoda potiču iz Kine, dok se sami uređaji diče francuskim dizajnom. U Francuskoj su izuzetno popularni i trenutno zauzimaju drugo mesto na tom tržištu, plasirajući se malo iza kompanije Samsung. Od ove godine ih je zvanično moguće kupiti i u Srbiji, a naše druženje sa ovim brendom započeli smo telefonom srednje klase pod imenom Wiko View.

View dizajnom prati aktuelne trendove, te se u njegovim konturama može prepoznati dosta linija iPhone telefona, naravno bez Home tastera, koji je na većini Android uređaja bez AMOLED ekrana stvar prošlosti. Wiko se odlučio za dizajn sa izmenjivom baterijom, što podrazumeva nešto veću širinu, koja ovde iznosi 8,6 milimetara, uz leđa telefona koja se mogu skinuti. Zadnja maska je izrađena od aluminijuma ukomponovanog sa plastičnim elementima kako bi se omogućio bolji prijem signala, a veći dostupan prostor je omogućio prisustvo dva slota za SIM kartice koji ne dele svoj prostor sa MicroSD slotom, pa je na View telefonu moguće koristiti memorijsko proširenje i Dual-SIM mogućnosti u isto vreme. Širinu smo pomenuli, a kada u obzir uzmemo ekran dijagonale 5,7 inča, većina će pomisliti da je telefon veoma glomazan, što zapravo nije istina: Wiko dolazi u odnosu stranica 18:9, tako da je zadržao širinu tipičnu za petoinčne modele, a opet doneo veću radnu površinu. U ruci je prilično udoban, dok 2,5D staklo sa oborenim ivicama i prisustvo aluminijuma u izradi pružaju utisak solidno napravljenog telefona. U skladu sa proporcijama, IPS displej donosi i atipičnu rezoluciju od 1440x720 piksela, tako da je oštrina prikaza očekivano na nešto nižem nivou u odnosu na skuplje 1080p modele. Sa druge strane, ekran nešto nižu rezoluciju nadomešćuje veoma dobrim zasićenjem boja, solidnom dubinom crne i dovoljno jakim pozadinskim osvetljenjem za udobno korišćenje po sunčanom danu, te nam se dopao prikaz koji pruža.

Hardver unutar telefona potpisuje Qualcomm. Reč je o osnovnom četvorojezgarnom Snapdragon 425 SoC-u radnog takta 1,4 gigaherca. Kada je sistemska memorija u pitanju, telefon dolazi sa tri gigabajta RAM, što donekle kompenzuje skromniji procesor. U sintetičkim testovima, iako sa duplo manjim brojem jezgara, Snapdragon 425 se pokazao tek 10% sporiji od 430 verzije, sa kojom smo se smo susreli u Nokia 5 telefonu. Adreno 308 grafički čip i dalje uspeva da se izbori sa modernim igrama kada je 720p rezolucija u pitanju, pa iako Adreno 505 smešten u Snapdragon 430 nudi podršku za novije standarde, na istom su nivou kada je reč o sirovoj snazi.

Dobra stvar kod Snapdragon familije procesora je kompatibilnost sa novim verzijama Android operativnog sistema, te View dolazi uz relativno svež Nougat 7.1.2. Za vreme testa dobili smo dve OTA nadogradnje, što prilično obećava kada je dalja podrška za uređaj u pitanju. Wiko je uređaj presvukao sopstvenim launcherom, ali je iskustvo poprilično nalik čistom Nougat interfejsu. Od gole verzije Androida ga razlikuje i nekoliko bloatware programa, a pogotovo nam je zasmetala aplikacija za vesti, koja je besomučno dodavala nove događaje u vidu notifikacija. Na sreću, sve suvišne aplikacije je moguće ukloniti sa uređaja. U realnom radu, uprkos (na papiru) sporijem procesoru, Wiko View pruža iskustvo koje je potpuno uporedivo sa pomenutim Nokia 5 modelom, koji mu je najveći konkurent. Tri gigabajta radne memorije definitivno nadomešćuje nešto manje performanse procesora, tako da tokom testiranja telefona nismo primetili veća zastajkivanja i zapinjanje u radu. Pomenuli smo odsustvo Home tastera – navigacija se vrši isključivo preko komandi na ekranu, a za one opsednute bezbednošću tu je i pristojno brz senzor otiska prsta, smešten na poleđini uređaja.

Glavna kamera je bazirana na senzoru rezolucije 13 megapiksela i pruža fotografije pristojnog kvaliteta u uslovima dobrog osvetljenja. Kod lošijeg svetla primetno je zamućenje usled pokušaja peglanja šuma i tu su fotografije već lošijeg kvaliteta. Kada je video u pitanju, Wiko se može pohvaliti glatkim prikazom video-snimka uhvaćenog u pokretu, međutim, naša iskustva pokazuju da je opet reč o softverskom pokušaju stabilizacije. Jasno je uočljivo da pri naglim pokretima u snimanju dolazi do efekta zamućenja kako bi se smanjio osećaj trzanja. Iznenadilo nas je što je prednja kamera više rezolucije od glavne: 16 megapiksela i LED blic sa prednje strane jasno govore o tome da se o snimanju selfija vodilo računa i dobijene fotografije su veoma dobre. Otvor blende f/2.0 i petoslojno sočivo očigledno imaju udela, tako da smo i u uslovima lošeg osvetljenja dobijali sasvim prihvatljive snimke prednjom kamerom. Na dnevnom svetlu prednja kamera parira i daleko skupljim telefonima, a u skladu sa trendovima tu je mogućnost zamućenja pozadine ili ulepšavanja lica pri fotografisanju.

Za zvuk telefona je zadužen mono zvučnik koji je smešten sa zadnje strane uređaja, a veća širina telefona pruža nešto bolju akustiku, pa je jačina zvuka na solidnom nivou. Ipak, usled pozicije zvučnika, njega je lako prekriti spuštanjem telefona ili neadekvatnim držanjem. Izlaz za slušalice je pristojne snage i kvaliteta. Nismo sigurni da li je reč o nekoj direktivi Evropske unije, ali je evidentan opšti trend smanjivanja snage izlaza na svim aktuelnim mobilnim telefonima. FM radio je interesantan dodatak, pogotovo uzevši u obzir mogućnost snimanja sadržaja, ali mu nedostaje ekvilajzer kako bi izvukao maksimum mogućnosti. Niska rezolucija ekrana i relativno skroman procesor garantuju malu potrošnju baterije, tako da se Wiko odlučio za kapacitet od 2900 mAh, što znači da će bez problema izgurati ceo dan upotrebe.

Najinteresantniji segment Wiko View telefona jeste zapravo njegova cena: model od 16 gigabajta interne memorije u Evropi košta 180 evra, a za onaj od 32 gigabajta potrebno je platiti 200 evra. U momentu pisanja teksta još uvek nismo imali zvaničnu informaciju o cenama na domaćem tržištu, ali one ne bi trebalo da se mnogo razlikuju od evropskih, što ovaj telefon smešta direktno naspram pomenutog Nokia 5 telefona. Na strani Nokia 5 modela je ekran veće rezolucije, za nijansu brži procesor, poslovno strog dizajn i, naravno, ime za koje se mnogi vezuju. Sa druge strane, Wiko View nudi izgled koji će se dopasti širem spektru korisnika, veću dijagonalu uz isti gabarit, 18:9 odnos stranica, koji je idealan za gledanje video-zapisa, i veoma dobru selfi kameru, što ga čini idealnim za nešto mlađu populaciju.

Prvi utisak koji je Wiko ostavio na nas je sasvim solidan: View je model koji pruža dosta, pogotovo ako se uzme u obzir novac koji se za njega traži, čime jasno stavlja do znanja zašto je stekao popularnost na evropskim tržištima.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Huawei Mate 10 Pro i Lite
Apple iPhone X
Oukitel C5 Pro i K6000 Plus
Wiko View
Šta mislite o ovom tekstu?
RunPee
Multi-Screen Voice Calculator
Smart Wallpaper
Be My Eyes
LockIO
Notification History Log
WhatTheFont
Seven Minutes Stress Cure
Micasso
SrediMe
Lose Weight in 30 Days

Operativni sistem:
Android 7.1.2
Dimenzije:
151,5 × 73,1 × 8,7 mm /160 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 425 (Quad-core ARM Cortex-A53/1,4 GHz CPU + Ardeno 308 GPU), 5,7” IPS LCD (1440 × 720, 282 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, Dual-SIM, Micro SD, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, FM radio, micro-USB, 3,5-mm audio konektor, 13 MPix AF LED primarna kamera, 16 Mpix LED prednja kamera, Li-jon baterija 2900 mAh
Performanse:
AnTuTu: 36832, GeekBench 4: 670 (Single-Core), 1847 (Multi-Core)
Proizvođač:
Wiko
Kontakt:
Vip mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera