TEST DRIVE<>
122017<><>

NZXT Hue+

Dirigent svetlosti

U nedostatku neke konkretne novosti i/ili tehnologije, RGB osvetljenje predstavlja novi must oplemenjivanja i ulepšavanja (ako šareniš smatrate ulepšavanjem) računarskih komponenata i periferija. NZXT je kompanija koja očigledno namerava da bude na pramcu ovog pokreta i u ponudi, naravno, ima naprednije proizvode za integraciju i kontrolu osvetljenja. Predstavljamo vam Hue+, napredni kontroler PC osvetljenja.

U kutiji stiže kontroler nešto veći od standardne „tabakere” za vizitkarte, kao i četiri LED trake i svi potrebni kablovi. Da ne bi bio samo bezlična crna kutijica, Hue+ je dobio izlomljene linije gornje površine međ’ koje se smestilo i prozorče za svetleću indikaciju rada. Jedna strana je morala da ostane ravna zbog lakše montaže. Na uređaju se nalazi ulaz za napajanje od pet volti, koji izgleda kao standardni ulaz za „ciglu”, pa tako Hue+ može da se postavi i eksterno. Za upotrebu u računaru obezbeđen je kabl koji sa druge strane ima moleks konektor. Nažalost, ovaj kabl kvari samu ideju modovanja, jer sve treba da izgleda lepo i uredno. Naime, kabl je jeftin i neugledan, a dva pina koja se nalaze u moleks konektoru slobodno šetaju, pa treba strpljenja i uzdržavanja od nasilja kako bi se priključio kako treba. USB konektor služi za komunikaciju sa računarom preko hedera na ploči. Kontroler je dvokanalni i svaki kanal podržava do četiri LED tračice sa nezavisnim efektima. NZXT je dizajnom omogućio vezivanje tračica jednu na drugu, a tu su i produžni kablovi za „odvlačenje” na željenu lokaciju. Tračice imaju po deset LE dioda i četiri magneta koji omogućavaju lako postavljanje na stranice (čeličnog) kućišta. Za permanentnu montažu tu su i samolepljive trake. Naravno, kao i kod proizvoda konkurencije, tračice su zalivene silikonom, što ih čini izdržljivim i nepromočivim.

Hue+ ne bi bio napredan da nema „pametan” softver, koji, doduše, zahteva malo cimanja da biste ga uopšte našli i iskoristili. Na stranici posvećenoj uređaju, u sekciji downloads naći ćete samo uputstvo. Skrolovanjem i čitanjem doći ćete do zaključka da vam je potreban CAM – upravljački softver koji je zajednički za Hue+, kontroler za ventilatore i zatvorena vodena hlađenja serije Kraken. Nakon instalacije, ovaj program će vas obradovati zahtevom za registraciju i pristup internetu, jer sva svoja podešavanja treba da držite u oblacima, a onda ćete unutar njega instalirati odgovarajuće drajvere.

Nakon ove mučne operacije, odaberite prozor namenjen kontroli osvetljenja i zabava može da počne. Osam predefinisanih efekata, blještanje, talasanje, prolazak kroz boje, „disanje”, čak i efekat sveće (treperenje odgovarajuće nijanse). Sve što ste do sada videli možete i ovde da podesite. Naravno, omogućeno je i smišljanje i snimanje sopstvenih profila. Uređaj može da se programira i da reaguje na promenu temperature, broja frejmova, zvukova i dešavanja u igrama. Osim sa pomenutim proizvodima, CAM može da sinhronizuje osvetljenje i sa AER RGB ventilatorima.

Obično u zaključku pevamo žalopojke o stanju domaćeg tržišta i većoj ceni u odnosu na onu u razvijenijim zemljama, međutim, Hue+ košta tek šest-sedam evra više nego „napolju” (gde je 60 evra). Ne vredi da opravdavamo ovakvu cenu i ovakav proizvod. Ukoliko vam je potrebno da brzo i jednostavno napravite mašinu za prezentacije ili turnire sa usklađenim svetlosnim efektima, bez lemilice, lepka i mozganja, Hue+ je odlično rešenje. Takođe, jednostavniji je od izrade kontrolera i njim se upravljanja putem softvera, što je elegantnije. Uz to, verovatno je jedini uređaj ovog tipa trenutno dostupan na domaćem tržištu.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI B350M Mortar Arctic
MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX 6G OC
NZXT Hue+
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 34UC89G
Nikon D850
One by Wacom M
Xwave Warm Up 40 / Camp L 60 / W80; Alpha Star Box 100
Denver ACK-8058W
Brinno MAC200DN Time Lapse Surveillance Camera
YI Dome Camera
Fibaro Starter Kit

NZXT Puck

Zajedno sa uređajem Hue+ stigao nam je još jedan zanimljiv proizvod pod nazivom Puck. Naziv duguje osnovnom upotrebljenom materijalu – gumi. Nažalost, bez obzira na naziv, ovo čudo baš i ne liči na pak za hokej na ledu, osim ako ekipa iz NZXT-a negde nije videla četvrtast pak sa rupom u sredini. Dakle, Puck je interesantan držač za slušalice ili nešto slično, sa kanalom za sprovođenje kablova, koji se uz pomoć magneta kači na stranicu kućišta (opet otpadaju aluminijumska). Moguće ga je podeliti na dve celine, ako imate potrebu da malo razvučete kablove ili za dva kabla ili uređaja. Puck je jedna od onih simpatičnih stvari koje nikome ne trebaju, a svima su korisne, što ga čini idealnim poklonom. Cena jeste malo jača – oko tri hiljade dinara, ali ulazi u okvir onoga što bi neko potrošio na poklon, a uz to ne može da omane, koristiće sigurno. Ukoliko vam se „prirodna” crna boja paka ne sviđa, na raspolaganju je i bela.

Osnovno:
kontroler RGB LED osvetljenja
Proizvođač:
NZXT
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera