TEST DRIVE<>
122017<><>

One by Wacom M

Broj Jedan

Nakon nekoliko meseci opet imamo priliku da probamo jednu grafičku tablu iz Wacoma. O Wacomu nećemo trošiti mastilo, u pitanju je proizvođač koji je sinonim za grafičke table i do sada nas ni sa jednim modelom nije razočarao. Da li je to slučaj i ovog puta i kakvu ocenu je ova tabla dobila od nas, pročitajte u tekstu koji sledi.

Tabla koju smo mi dobili na test nosi oznaku CTL-672, što u prevodu znači da je u pitanju „M” (Medium) varijanta veličine 277 × 189 × 8,7 milimetara. Ovo je izuzetno tanak i kompaktan komad hardvera. Aktivni deo na tabli iznosi 216 × 135 milimetara, što je i više nego odlično za ovaj cenovni rang. Da se podsetimo, to je tek neznatno manje od Intuosa Pro (SK 7/2017). Od Expresskeys sekcije ni traga ni glasa. Sve što primećujemo jeste mala bela LED sa leve strane, a odmah do nje sa iste strane je mikro USB priključak. Na suprotnoj strani je traka sa natpisom Wacom, koja ujedno služi za odlaganje olovke. Tabla je urađena u dve boje, sa crnom prednjom površinom i crvenim leđima, što deluje dosta atraktivno.

Osim modela „M”, u prodaji se može naći i „S” (Small) sa oznakom CTL-472, koji ima 30 odsto manje dimenzije aktivnog dela, 152 x 95 milimetara (što je dvostruko manja površina – prim. ur.). Iz naziva i oznaka se vidi da su u pitanju naslednici ranijih serija (CT-671, SK 3/2016). Pored table, u kutiji se dobija USB kabl, olovka sa tri standardna rezervna pera, alat za njihovu zamenu i prateća dokumentacija.

Tabla na aktivnom delu registruje 2048 nivoa pritiska, što je isto kao i na primercima petodelne serije Intuos tabli (SK 8/2017). Rezolucija ove table je 2540 lpi, dok pokrete olovke čita brzinom od 133 pps, što je 33 odsto više nego kod pomenutog Intuosa. Za razliku od Intous Comica, „Broj Jedan” nema opciju multitača, a nema ni mogućnost bežičnog povezivanja. Ovaj Wacom je osuđen na fizičku vezu sa računarom preko USB kabla. „Broj Jedan” koristi ERM (electromagnetic resonance method) tehnologiju, koju smo već sretali na Intuos tablama, i očekivali smo iste ili bar slične osobine table i olovke. I nismo se prevarili, tabla registruje blizinu olovke na oko centimetar udaljenosti i pomera kursor. Inače, olovka (LP-190K) je ista kao i ona u Intuos Draw/Comic, sa dva programabilna tastera koji se nalaze u nivou palca (mada, zavisi kako ko drži olovku). Prilikom „crtanja” se ponaša isto kao i kod opisanih modela. Zvuk koji olovka proizvodi je nalik onom prilikom pisanja po pravom papiru. Rekli smo da se uz olovku dobijaju samo standardna pera, ali se u Wacomovoj radnji, pored istovetnih mogu dokupiti pakovanja po pet Felt i Flex pera.

Prvo što je potrebno uraditi jeste preuzeti drajvere sa zvanične stranice. Pored drajvera, Wacom će instalirati i nekoliko aplikacija. Najbitniji je Wacom Desktop Center i već je viđen kod ranije opisanih modela, a preko njega možemo da obavljamo razna podešavanja table i olovke. Tu su opcije vezane za mapiranje ekrana u odnosu na tablu, nivo osetljivosti olovke i uloga tastera na olovci. Preko WDC-a se vrše nadogradnje softvera, čuvaju podešavanja lokalno ili u oblacima. Tu su i dva linka – jedan vodi u softversku, a drugi u hardversku radnju Wacoma. Nakon instalacije drajvera i restartovanja računara, tabla je spremna za rad. Uz ovu tablu ne dolazi nikakva namenska aplikacija za crtanje.

Za vreme druženja sa ovom tablom uverili smo se da ERM odlično radi svoj posao. Ukoliko spustite olovku na aktivni deo table, blokiraćete rad miša. Aktivni deo prekriva skoro celu površinu table i imali smo utisak kao da u ruci držimo list papira i možemo da pišemo po celoj njegovoj površini. Razlika je u tome što se ovaj „papir” ne savija. Tom utisku najviše doprinosi širina table od pomenutih 8,7 milimetara. Tabla odlično leži u ruci ili na krilu, jer su joj dimenzije nekako „dobro pogođene”. Sa četiri gumirane tačke sa donje strane, tabla neće mrdnuti ako se koristi na stolu.

Uz „Broj Jedan” i odgovarajući softver se veoma lako mogu praviti skice, crteži, ali se mogu i editovati fotografije. Jedina mana je stalna veza sa računarom preko USB kabla. Početnicima će možda u početku biti malo nezgodno da dok crtaju ne gledaju u tablu, već u ekran, ali će se brzo navići.

Wacom je definitivno napravio još jednu dobru tablu, ali sa limitima koje bi trebalo da kompenzuje kroz cenu, što je i uradio. Medium varijanta sa cenom od oko 13.000 dinara je prihvatljiva, a Small je skoro upola jeftinija. U odnosu na prethodnika (CT-671), ovaj model je evidentno usavršen. Sa ovim tablama Wacom je ponudio svoje uređaje i onima sa najplićim džepovima. S obzirom na to da ide vreme kupoholičarskih praznika, dajemo toplu preporuku onima koji tek ulaze u svet crtanja na računaru. Small bi bio odličan izbor za roditelje koji žele da nagrade decu za Novu godinu. Možda „Broj Jedan” nije pravi izbor za profesionalce, ali je odličan za bekap u određenoj situaciji, jer „Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti”...

Dejan PETROVIĆ

 
MSI B350M Mortar Arctic
MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX 6G OC
NZXT Hue+
LG 34UC89G
Nikon D850
One by Wacom M
Šta mislite o ovom tekstu?
Xwave Warm Up 40 / Camp L 60 / W80; Alpha Star Box 100
Denver ACK-8058W
Brinno MAC200DN Time Lapse Surveillance Camera
YI Dome Camera
Fibaro Starter Kit

Osnovno:
aktivna površina 216 × 135 mm, 2048 nivoa pritiska, rezolucija 2540 lpi, USB
Ostalo:
Wacom pen, 133 pps, 3 rezervna standardna pera
Dimenzije:
277 × 189 × 8,7 mm
Proizvođač:
Wacom
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera