TEST DRIVE<>
122017<><>

Denver ACK-8058W

Povoljnija ulaznica

Svet akcionih kamera drastično se proširio u prethodnih nekoliko godina, pa izgleda kao da nas bombarduju njima sa svih strana. Među izuzetno šarolikim izborom najrazličitijih proizvođača, na našem tržištu su već duže vreme dostupne akcione kamere firme Denver, a neke od njihovih modela smo već predstavili pre nešto više od godinu dana. Sada je red na novi model za sezonu 2017/2018 označen kao ACK-8058W.

Denver ACK-8058W pripada nižem cenovnom rangu akcionih kamera, što je čini dostupnom daleko širem auditorijumu. Hardver, unutar kućišta izrađenog od plastike, nije preterano jak, iako masnim debelim slovima na kutiji stoji „4K Action Cam”. Senzor je izrađen u CMOS tehnologiji i ima četiri megapiksela, što je po današnjim standardima nabijanja brojki malo. Ipak, nemojte smetnuti sa uma da je Full HD rezolucija (1920 × 1080 piksela) svega 2,07 megapiksela, dakle, četiri megapiksela je sasvim dovoljno u ovom slučaju. Ono gde se matematika nikako ne uklapa jeste snimanje u 4K rezoluciji. Za pravljenje snimka u rezoluciji 3840 × 2160 piksela potrebno je 8,29 megapiksela, duplo više nego što ovaj senzor daje. Da bi se dobio 4K snimak, koristi se metoda interpolacije, odnosno softverskog uvećanje rezolucije. Dakle, nije u pitanju neistinita tvrdnja, već borba za kupce po svaku cenu. Viši kvalitet u tom slučaju izostaje. Situacija je identična i u foto delu, jer je maksimalna deklarisana rezolucija snimanja 16 megapiksela, takođe putem interpolacije.

Objektiv kod ACK-8058W omogućava ugao snimanja od 130 stepeni, što je dovoljno široko, ali ne i najšire što pružaju akcione kamere, opet, sve u skladu sa tržišnim pozicioniranjem ove kamere, tj. njenom entry level formom. Mogućnosti snimanja slow motion i timelapse videa su postale standardne na skoro svim ovakvim proizvodima, pa ih i ACK-8058W podržava. Potrebno je napomenuti da je maksimalna brzina snimanja videa 60 frejmova u sekundi, bilo da je reč o 720p ili 1080p rezoluciji, te slow motion i nije baš toliko usporen koliko bismo želeli. Bežična veza nije izostala, a aplikacija za povezivanje sa mobilnim uređajima je bazična, sa funkcijama za pregled video-materijala i startovanje snimanja.

Vizuelno, kamera se ne razlikuje mnogo od stari(ji)h GoPro modela, odnosno od ostalih kamera iz Denver proizvodnog programa - po jedan taster napred i odozgo, dva bočno i ekran dijagonale dva inča na poleđini. Sa leve strane su mikro USB i mikro HDMI konektori, pored kojih se nalaze mikro SD slot i mikrofon. O kvalitetu izrade možemo reći da je korektan, jer je cela kamera plastična, bez gumiranih delova koji omogućuju sigurnije držanje u ruci, ali tekstura plastike koja ide u krug oko uređaja pomaže da vam on ne ispadne iz ruke tek tako. Tasteri imaju dubok i precizan hod, pa ste uvek sigurni da ste komandu pritisnuli, što pozdravljamo. Ekran nije najviše rezolucije, ali je dovoljno dobar da možete lepo razlikovati šta snimate, iako pod jakim svetlom nema dovoljno kontrasta. Sistem menija je vrlo jednostavan i logično je raspoređen, a nema ni previše opcija koje vas mogu zbuniti, pa je navigacija laka. Jedinu zamerku bismo uputili tome što je kompenzacija ekspozicije duboko unutar menija, umesto da je, kao vrlo korisna opcija, brže i lakše dostupna.

Uz Denver ACK-8058W dolazi vrlo bogat paket dodatne opreme – vodootporno kućište, skeleton kućište, nosač za bicikl, dve baze, klip, adapter, nosač za kacigu, nosač za ruku, kabl, suction cup, 3M traka, krpica za čišćenje... Ovu ponudu uz uređaj ne treba zanemariti, jer nije isto kada nešto dobijete u pakovanju i kada treba naknadno da nabavite. Ovo je potpuna plug & play varijanta.

U upotrebi se kamera ponaša u skladu sa svojom cenom, ali ponegde i prevazilazi očekivanja. Merenje količine svetla i balansa bele radi odlično, čak i kada se snimaju prostori sa veštačkom rasvetom. Pri brzim prelazima iz tamnih partija na izuzetno svetle i obrnuto, ACK-8058W reaguje pravovremeno, postepeno i glatko usklađujući promenu svetla na sceni, čineći da prelazi izgledaju prirodno. Kada u prostoriji postoji više izvora svetla različite boje, opredeljuje se za boju koja dominira.

Sam zapis nije vrhunski, ali najbitnije je da nije na veštački način poboljšan, nema preoštravanja ni „pumpanja” kolora. Boje izgledaju prirodno (mogle bi da budu malo zasićenije), slika je dovoljno oštra, a čak je i količina detalja pri nešto višim ISO vrednostima na zadovoljavajućem nivou (gledajući po prikazu krzna životinja, na primer). Kolorni šum je prisutan skoro na svim ISO vrednostima, osim na bazičnoj, i postaje naglašeniji kako ISO raste, a po istom principu količina detalja opada, dok prikazana slika ne počne da liči na akvarel usled gubitka detalja.

Život baterije je mnogo kraći nego što bismo voleli: kada se koristi Wi-Fi –oko 30-ak minuta. Bez Wi-Fi-ja bateriju smo uspeli da potrošimo nakon otprilike 60 minuta. Nije vrhunski, ali nije ni loš rezultat. Mi uvek savetujemo da uz svaki uređaj treba kupiti barem još jednu, ako ne i dve dodatne baterije.

Generalno, utisak koji je Denver ACK-8058W ostavio na nas je pozitivan, ali na kraju uvek važi – „koliko para, toliko muzike”. S tim da uz ovu „muziku” ide dosta dodatne opreme koja u trenutku finalne odluke može da pomogne u korist ove kamerice. Ipak, ako vam je potrebna akciona kamera jače specifikacije, Denver ih ima u ponudi.

Vojislav VUJANIĆ

 
MSI B350M Mortar Arctic
MSI GeForce GTX 1060 Aero ITX 6G OC
NZXT Hue+
LG 34UC89G
Nikon D850
One by Wacom M
Xwave Warm Up 40 / Camp L 60 / W80; Alpha Star Box 100
Denver ACK-8058W
Šta mislite o ovom tekstu?
Brinno MAC200DN Time Lapse Surveillance Camera
YI Dome Camera
Fibaro Starter Kit

Osnovno:
rezolucija 4 Mpx, vidno polje objektiva 130°
Ostalo:
video 4k 30 fps (interpolacija), 1080p 60 fps, 720p 60 fps, Timelapse, Slow motion, Wi-Fi, mikro USB, mikro HDMI
Proizvođač:
Denver
Uvoznik:
Refot B (www.refot.com)
Prodaja:
Comtrade Shop (www. comtradeshop.com)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera