TEST RUN<>
122017<><>

CyberPower Disc Creator 10.8

Optička veza

Očekivali smo da Disc Creator ima veze sa narezivanjem diskova, ali ne i da je ustrojen na ovakav način. Naime, njegovi autori vole da iskoriste svaku priliku kako bi naglasili da njihovo čedo može da se iskoristi za „pretabavanje” video-sadržaja koji stiže na optičkim medijima. Ono što ne ističu jeste to da ćete ostati razočarani ako ste očekivali alatke za autorizaciju ili, barem, rekompresiju radnog materijala. Disc Creator je zbog njihovog izostanka tek običan program za narezivanje sadržaja kojem je pridodato nekoliko propratnih mogućnosti.

Svidelo nam se što je upravljački interfejs sveden, a najvažnije funkcije „parkirane” u sićušnoj radnoj formi. Tako, Data CD/DVD segment nagoveštava da se odavde obavlja narezivanje klasičnih data kompilacija, ali ne dovoljno precizno – podržani su i Blu-ray komplementi. Ukoliko u rezač ne ubacite prazan disk ili on iz nekog razloga ne bude prepoznat, Disc Creator vas neće pustiti da nastavite dalje, što je neuobičajeno. Korisnik može da bira način pristupa podacima (SPTI ili ASPI), odnosno da odredi tip fajl-sistema koji će se koristiti (ISO9660 ili Joliet). Na raspolaganju je i odabir opcije koja će omogućiti da narezani disk bude butabilan, a sve ovo vam napominjemo jer se kompletna akcija odvija u koracima, kao iz nekog „čarobnjaka”. S druge strane, dodavanje fajlova u kompilaciju obavlja se na klasičan način, uz minimalno prisustvo pratećih ekranskih elemenata i funkcija. U donjem delu radne površine nalazi se skala popunjenosti dostupnog prostora i sve je veoma svedeno.

Sledeća sekcija, Audio CD, adresira poslove vezane za manipulaciju audio-diskovima. Podržano je ripovanje materijala na hard-disk koje može da se obavi bez gubitka kvaliteta ili tako što će se snimiti u formatu WMA. Na raspolaganju je čak 17 radnih šablona, ali ne i mogućnost snimanja podataka u MP3, FLAC ili nekom drugom popularnom formatu zapisa. Isto tako, program ne koketira sa online bazama podataka koje sadrže nazive numera i izvođača, što takođe predstavlja svojevrsni downside.

Narezivanje video-sadržaja uskladištenog na hard-disku obavlja se iz sekcije VCD/DVD Video. Podržan je (S)VCD i DVD sadržaj, koji u odredišnom direktorijumu mora biti sačuvan u odgovarajućem formatu. Na primer, u slučaju Video-DVD-jeva, od vas se očekuje da „priložite” VIDEO_TS direktorijum, dok je kod (S)VCD sadržaja dozvoljeno baratati isključivo MPEG-1 i MPEG-2 formatima. To je sve što se nalazi u ovoj sekciji i, kao što smo rekli, od autorizacije ili kompresije sadržaja nema ništa.

Pomenuli smo dodatne alatke, koje su objedinjene pod sekcijom More Tools. Odavde je dozvoljeno prebrisati RW disk, pretočiti sadržaj optičkog medija u ISO datoteku, ali i obaviti narezivanje ISO sadržaja na optički medij. ISO datoteku moguće je izraditi i od proizvoljno odabranih direktorijuma i datoteka, i time se priča o ovom programu praktično završava.

Kao što ste mogli da pročitate, Disc Creator je manje-više klasičan program za narezivanje podataka na optičke medije. Sadrži praktično sve funkcije koje prosečnom korisniku mogu da zatrebaju, osim direktnog kopiranja diskova. To nije podržano. Program je namenjen manje zahtevnim, ali i manje iskusnim korisnicima, tako da nas sveden upravljački interfejs i izostanak podešavanja „ispod haube” ne čudi. To nam nije zasmetalo toliko koliko prilično visok registracioni harač od čak 40 „zelembaća”. Zbog onog što nudi, program bi pre trebalo da bude u kategoriji od 15-20 dolara. Barem je upotreba jednostavna, rad ugodan, a korisnik pošteđen nestabilnosti i nepredviđenih situacija. I to se vrednuje!

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
Šta mislite o ovom tekstu?
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
narezivanje diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
30,37 MB
Cena:
40 dolara, proba 10 startovanja
Adresa:
freemp3wmaconverter .com /cyberpowerdisccreator
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera