TEST RUN<>
122017<><>

WaveCut Audio Editor 4.9

Jednostavnost pre svega

Kada prosečan korisnik na ekranu ugleda waveform neke muzičke numere ili običnog sempla, beži glavom bez obzira. Motkom ne možete da ga naterate da obavi najjednostavnije operacije, kao što su odsecanje neželjenih delova, normalizacija zvuka i slično. Situacija je takva ne zato što su pomenute radnje specijalno zahtevne i teške za učenje, već zbog toga što su programi iz kojih se to obavlja zaguljeni i načičkani opcijama. WaveCut menja stvari iz temelja i predstavlja jednu od najjednostavnijih alatki u klasi koja je namenjena upravo obavljanju osnovnih poslova i zahvata.

Upravljački interfejs je jednostavan i prepoznatljivo organizovan. Centralno mesto zauzima waveform prikaz, iznad je toolbar sa opcijama, dok se u donjem delu nalaze level meter, brojčani podaci o položaju markera, te slajder za kontrolu jačine zvuka. Ne deluje natrpano, funkcije nisu načičkane i veoma lako ćete se snalaziti već posle nekoliko minuta rada. Da stvar bude još bolja, kontrolu možete da obavite i preko kontekstualnog menija, odnosno preko prečica na tastaturi koje su standardizovane i uobičajene. Držeći pritisnut levi taster na mišu, dovoljno je da pređete preko dela učitanog materijala kako biste označili radni segment. Iz kontekstualnog menija birate da li želite da ga odstranite, snimite na hard-disk, utišate ili kopirate u clipboard. Točkić na mišu koristite za zumiranje prikaza, i to se obavlja izuzetno brzo i bez bilo kakvog štucanja ili zastajkivanja. Inače, program većinu radnji obavlja u istom maniru, a jedan od razloga za to jeste što je upravljački algoritam dobro optimizovan za rad sa procesorima sa više jezgara. Kad već govorimo o optimizaciji, valja napomenuti da WaveCut podržava i rad sa datotekama većim od četiri gigabajta i da će, ako radni folder postavite na SSD particiju, fijukati pri radu kao mlazni avion.

Što se tiče opcija, na raspolaganju je osnovni set mogućnosti, što je za kućnu upotrebu sasvim dovoljno. Već smo pomenuli da materijal može da se trimuje, omogućeno je pojačavanje i smanjivanje zvuka, normalizacija, umetanje tišine, tu su Fade In/Out efekti, zamena mesta kanalima, menjanje sampleratea i formata zvuka i tako dalje. Nažalost, iz programa nije moguće obaviti snimanje zvuka, niti menjati Pitch i Tempo, što je ozbiljan nedostatak. S druge strane, postoji podrška za rad sa više semplova u isto vreme, koji se otvaraju u zasebnim radnim prozorima, a sve to uopšte ne utiče na brzinu rada programa. Tu je i višestruka Undo/Redo funkcija, tako da nema bojazni da ćete nešto zabrljati.

Na ulazu WaveCut prepoznaje tačno 17 različitih formata zapisa. Pažljivo su odabrani tako da je podrška dovoljna i za nešto više od pokrivanja početnih potreba. Na meniju su, između ostalih, MP3, FLAC, APE, WMA, WAV, M4A, OGG, AIFF, AC3... Na izlazu je situacija nešto drugačija i daleko nepovoljnija, s obzirom na to da su podržani samo formati MP3 i WAV.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
Šta mislite o ovom tekstu?
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
audio-editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,3 MB
Cena:
15 dolara
Adresa:
www .abyssmedia .com /wavecut
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera