TEST RUN<>
122017<><>

3DP Chip Lite 17.10

Tatamata za drajvere

Ovo sićušno parče softvera namenjeno je korisnicima koji nemaju dovoljno vremena, zapravo, onima koji nemaju dovoljno vremena da se bore sa konstantnim updateovanjem drajvera za hardverske komponente sistema. 3DP Chip će po pokretanju i brzom skeniranju sistema opomenuti korisnike na šta treba da obrate pažnju, a omogućiće im i da najnovije verzije upravljačkih programa preuzmu direktno sa sajta projekta. Dakle, bez puno lutanja i gubljenja dragocenih minuta.

U bazi podataka nalaze se informacije za preko 37.000 različitih uređaja, ali to ne znači da 3DP Chip gađa „na slepo”. Podržani su samo najvažniji elementi hardverskog sklopa, a po mišljenju autora, to su matična ploča, procesor, grafička kartica, zvučna kartica i miš.

Svedenost programa je jedna od njegovih najvećih vrlina i posebno nam se dopao grafički layout za prikaz informacija. On predstavlja kombinaciju ikonica u „kontura” stilu i teksta, uz ćirilično pismo i narandžaste nijanse kojima su obojeni ekranski elementi. Sve informacije se nalaze na osnovnoj radnoj formi i jednim pogledom stičete uvid u to na koje komponente treba da obratite pažnju. Tako se, na primer, razlike u instaliranoj i verziji drajvera na serveru programa označavaju žutim krugom u čijem centru se nalazi crveni znak uzvika, kada je sve u redu videćete zeleni krug, a kada program ne može da pronađe instalirane drajvere na hard-disku na ekranu se pojavljuje sivi krug sa crnim znakom pitanja.

Klik mišem na bilo koju od pomenutih ikonica upozorenja vodi vas na sajt projekta, gde vam se nudi preuzimanje drajvera za dotičnu komponentu. Ne samo to, bićete u prilici i da odaberete neku od prethodnih verzija drajvera, pa čak i njihovu iteraciju za neku drugu verziju Prozora. Ukoliko ne postoji novija verzija drajvera za izabranu komponentu, bićete upozoreni povećim znakom i dobićete informacije o tome kada je poslednji put proizvođač hardvera obavio izdavanje drajvera. Inače, program ume ponekad da se zabuni i naglasi da na serveru postoji novija verzija drajvera iako je ona instalirana friškija, i to se uglavnom dešava u slučaju da proizvođač koristi poduže brojčane oznake. Kada zaustavite miš iznad odabrane komponente, pojaviće se tooltip u kojem su upisane informacije o instaliranoj i dostupnoj verziji drajvera, tako da se upoređivanje može obaviti na jednostavan i brz način.

Još jedna lepa mogućnost programa jeste funkcija za bekapovanje i vraćanje drajvera na sistem „na gomili”. Korisniku se u tom slučaju nudi tabela u kojoj je potrebno da označi kućice ispred drajvera koje želi da bekapuje i samo pritisne taster Start Backup. Od pomoći će biti i to što sa spiska mogu da se isključe Microsoftovi sistemski drajveri. 3DP Chip na ekranu, kao bonus, prikazuje i osnovne podatke o sistemu – na primer, tu je info o količini radne memorije, tipu procesora i verziji Prozora, a mogu da se dobiju i informacije o taktovima grafičke kartice, odnosno njenoj radnoj temperaturi. Čudi nas što temperaturu nije moguće dobiti i za procesor, već samo njegov radni takt.

Od programa zaista nismo očekivali puno, pa je zato naše oduševljenje njegovim mogućnostima veće. Može da se koristi u „pokreni i zaboravi” stilu i za tili čas da vam ukaže na postojanje novih drajvera za gradivne komponente sistema. Kao što smo rekli, nekad ume da zabrlja, a neke stvari nepotrebno proverava (miš, recimo), ali ne zaboravimo da može da se koristi i na prenosnim računarima, gde i takve komponente mogu da budu relevantne. 3DP Chip je u osnovi besplatan, a oznaka Lite u nazivu ukazuje na to da njegov autor skromno moli za simboličnu donaciju ukoliko vam se dopadne ono što ste zatekli.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
manipulacija drajverima
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,5 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .3dpchip .com /3dpchip /index _eng .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera