TEST RUN<>
122017<><>

Zero Install 2.13

Bez instalacije

Uz program Zero Install manipulacija portabilnim aplikacijama dobija sasvim drugu dimenziju. U pitanju je svojevrsni menadžer „prenosnih” aplikacija, koji je do te mere podređen instant korišćenju da stiže sa unapred pripremljenim spiskom alatki koje odmah po pokretanju programa možete koristiti.

Očekivano, i sam Zero Install je portabilan, iako je „instalacija” moguća, kao i dodavanje programa u Start meni i listu instaliranih programa. Nakon inicijalizacije, potrebno je otvoriti sekciju Catalog, u kojoj se nalazi spisak dostupnih aplikacija. U momentu pisanja teksta na raspolaganju su bile čak 94 aplikacije koje je moguće „bistriti” uz pomoć klasične Search metode. Nažalost, filtriranje sadržaja i podela po kategorijama ne postoji, što u velikoj meri otežava pronalaženje goodiesa. Omiljene aplikacije, ruku na srce, mogu da se „izbace” u komandnu karticu My applications, čime ubrzavate proces njihovog lociranja, ali ni tamo ne postoji mogućnost sortiranja ili grupisanja.

Neke korisnike će iznenaditi informacija da Zero Install ne dolazi sa pratećim aplikacijama, pa je za normalno korišćenje (barem u početku) potrebna internet konekcija. Pritiskom na taster Run označena aplikacija se automatski downloaduje sa servera projekta i pokreće, bez ikakvih podešavanja i dodatne interakcije sa korisnikom. Iz sekcije sa podešavanjima možete da odredite lokaciju keš direktorijuma u koji će se smeštati preuzeti sadržaj, što će ograničiti korišćenje internet konekcije. Ukoliko to situacija nalaže, aplikacije mogu da se osveže (funkcija Update), pa čak i da se pokrenu iz komandne linije uz korišćenje naročitog seta radnih parametara. Da stvar bude kompletna, pobrinula se funkcija Run specific version, koja omogućava pokretanje bilo koje od dostupnih varijanti aplikacije. Ono što nam se naročiti svidelo jeste da se podaci o korišćenim aplikacijama mogu sačuvati online i, po pokretanju Zero Installa na nekoj drugoj mašini, „povući” i za tili čas ugnezditi u novom okruženju. To se obavlja preko komandnog dugmeta Sync, ali je prethodno potrebno da se registrujete na oficijelnom sajtu. Podaci o korišćenim aplikacijama kriptuju se lokalno i tek onda uploaduju u online bazu podataka, tako da o bezbednosti ne treba da brinete.

Što se tiče izbora aplikacija, na meniju se nalazi od svega po malo. Navešćemo samo neka poznatija ostvarenja: GIMP, CDBurnerXP, DC++, Audacity, Blender, Inkscape, Media Player Classic Home Cinema, VirtualDub, Prime95, Notepad++, FileZilla, LibreOffice... Kao što možete da vidite, na raspolaganju je zaista šarolik izbor aplikacija za svakodnevnu i povremenu upotrebu i, mada ih se još moglo naći na spisku, sa izborom smo više nego zadovoljni. Inače, pod okrilje programa mogu da se ubace i eksterne portabilne aplikacije putem pojedinačnih ili grupnih „izvora”, ali u tom slučaju autori programa ne odgovaraju za sadržaj. Na kraju valja napomenuti i to da se Zero Install može prebaciti na USB stik i nositi svuda sa sobom, ali ne na način na koji mislite. Naime, kopiranje sadržaja obavlja se automatski iz samog programa, uz prebacivanje podataka o korišćenim aplikacijama, kao i sadržaju koji se nalazi u keš direktorijumu. Ova funkcija vam može koristiti u slučajevima kada Sync funkcija ne zadovoljava potrebe ili internet konekcija nije dostupna.

Zero Install je korisno parče softvera koje možemo da preporučimo svima – prosečnim korisnicima, administratorima i ljudima koji se bave servisom. Program nudi zanimljivu koncepciju korišćenja koja se mahom oslanja na onu krilaticu „sve svoje sa sobom nosim”, a možemo dodati i : „a ono što ne ponesem, sa interneta skidam”.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
Šta mislite o ovom tekstu?
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
menadžer portabilnih aplikacija
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
3,56 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
0install .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera