TEST RUN<>
122017<><>

WinSCP 5.11

Zajedno smo jači

Manje obavešten čovek bi lako mogao da pomisli kako je Microsoftov Windows najrasprostranjeniji operativni sistem današnjice, ali to i nije baš tako. S obzirom na to da su dve najpopularnije mobilne platforme, Android i iOS, sagrađene oko UNIX/Linux platforme, onda je jasno da se dominacija Microsofta odnosi samo na desktop segment tržišta, mada je i tu situacija takva da je trend operativnih sistema Mac OS × i Linux sve izraženiji.

Imajući to u vidu, javlja se prirodna potreba za omogućavanjem razmene podataka između različitih fajl-sistema, pošto nije malo onih koji poseduju veći broj međusobno nekompatibilnih računara i pametnih telefona. U jednom od prethodnih brojeva govorili smo o paketu programa Samba, koji omogućuje povezivanje mrežnih resursa različitih arhitektura u jednu celinu. Međutim, često je korisnicima sasvim dovoljna mogućnost prebacivanja fajlova, bez potrebe za nekim naprednijim oblicima mrežne kooperacije. Program o kome ovde govorimo idealan je za takvu vrstu scenarija, a mimo toga poseduje i neke druge korisne mogućnosti.

Skraćenica SCP u nazivu programa govori da je u pitanju implementacija Secure Copy Protocola na Windows računare. To je naprednija varijanta RCP (Remote Copy) protokola, koja koristi SSH (Secure Shell) za šifrovani prenos podataka i koja obezbeđuje mnogo veći stepen bezbednosti od onoga koji nude standardni FTP ili Telnet protokoli. Inače, svi pomenuti pojmovi uglavnom su vezani za Linux svet, pa je moguće da korisnici Windowsa za njih ranije nisu čuli.

Ostvarenje konekcije na drugi računar je prilično jednostavno i obavlja se preko opcije New Session, koja otvara novi dijalog prozor u kome klikom na stavku New Site dobijamo prazan panel sa desne strane i u njega unosimo potrebne parametre. Na raspolaganju su nam četiri protokola za prenos podataka. Osim već pomenutog SCP, tu su još i FTP, SFTP (Secure FTP) i WebDAV. O ovom poslednjem smo ranije pisali, a reč je o protokolu koji omogućava priključenje na diskove „u oblaku” i korišćenje istih kao da se nalaze na lokalnom računaru – sjajna stvar za koju mnogi ne znaju ni da postoji. Obavezni podaci se odnose na IP adresu i broj porta, te korisničko ime i lozinku. U slučaju da želimo dodatne parametre, tu je meni Advanced, u kome se nalazi mnoštvo opcija. Meni Manage sadrži dosta zanimljivih stvari od kojih bismo izdvojili mogućnost pravljenja profila dupliranjem već postojećeg, kao i kreiranja ikonice na desktopu koja služi kao prečica do fajl-sistema nekog od priključenih računara.

WinSCP nudi dve varijante korisničkog interfejsa, od kojih se prva odnosi na prikaz u režimu Explorera, što bi trebalo da bude ekvivalentno radu sa Windowsovim menadžerom fajlova, dok druga opcija nosi naziv Commander i asocira na rad sa programima tipa Total Commandera, koji koriste dva panela sa sadržajem fajlova. Režim Explorera dolazi sa prikazom stabla sa leve strane, kao i sa prikazom sadržaja izabranog foldera na udaljenom računaru, dok kod rada sa dva panela, u režimu Commandera na levoj strani imamo prikazan sadržaj lokalnog Windows računara, a na desnoj strani fajlove sa udaljenog sistema. Moguće je istovremeno otvoriti više sesija koje se u oba režima smeštaju u stupce iznad prikazanih fajlova. Nažalost, ne postoji mogućnost direktnog drag&drop kopiranja između dva udaljena računara, koja bi potencijalno mogla biti od velike koristi. To nije moguće obaviti ni kopiranjem preko kontekstualnog menija, gde nedostaje opcija za kopiranje, što je pomalo čudna odluka programera. Za lakšu identifikaciju otvorenih panela moguće je svakom od njih dodeliti različitu boju pozadine.

I dok Linux i Mac OS × distribucije praktično uvek dolaze sa instaliranom podrškom za SSH protokol, bez koga ovaj program ne može da radi, kod tableta i mobilnih telefona je potrebno instalirati neki program sa funkcijom SSH servera. Korisniku je na raspolaganju i integracija sa popularnim programom za emulaciju terminala Putty, što u pojedinim situacijama zna da bude veoma korisno. Ukoliko udaljenom računaru pristupamo sa administratorskim privilegijama, imamo mogućnost izbora Windows aplikacija koje će služiti za uređivanje i pregled fajlova sa udaljenog računara.

WinSCP je koristan program za sve korisnike koji u radu koriste različite operativne sisteme na različitim računarima. Bilo da je reč o drugom Linux sistemu, mobilnom telefonu, tabletu ili fensi Mac računaru, WinSCP će uneti sasvim novu dimenziju sinhronizacije i razmene podataka, i znatno poboljšati produktivnost.

Igor S. RUŽIĆ

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Šta mislite o ovom tekstu?
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
(S)FTP/SCP klijent
Potrebno:
Windows
Veličina:
81 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
winscp .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera