TEST RUN<>
122017<><>

File Viewer Plus 2.2

Univerzalni vojnik 2.2

„Koja je velika ideja?”, rekli bi zalizani mafiozi u jednoj krimi-seriji. Jednostavno, ideja je da koristite jedan program kako biste uspešno otvarali preko 300 različitih formata zapisa. Pri tome se ne misli samo na slike, muziku i video-klipove, već i na druge oblike datoteka koje mogu da vam zatrebaju. Tu se prvenstveno misli na arhive, office dokumente, PDF-ove, web fajlove, arhive koje nastaju kao produkt programiranja... Jednom rečju, gotovo sve što vam padne na pamet moguće je otvoriti, pogledati, pa čak učiniti i nešto više od toga. Zvuči krajnje zanimljivo i korisno, zar ne?

Prvo što smo uradili jeste prosleđivanje FLAC datoteke do programa. To možete da uradite koristeći klasičnu Browse rutinu ili uz pomoć famozne drag&drop metode. Radna forma je sićušna, pa je pogodna za „prevlačenje”, mada je dozvoljeno aktivirati prikaz preko celog ekrana ili ivice ekrana povlačiti po sopstvenom nahođenju. Bez puno pametovanja, File Viewer Plus je pokrenuo reprodukciju ponuđene numere i u isto vreme uključio grafičku vizuelizaciju koju je smestio u centar glavne radne forme. Pri desnoj ivici smešteni su metapodaci, tako da smo pročitali sve o izvođaču, datumu izdavanja (i nazivu) albuma, žanrovskoj pripadnosti i sličnom. Naravno, sačekala nas je i informacija o veličini datoteke, datumu poslednje modifikacije, odnosno fizičkoj lokaciji na hard-disku. Grafičku vizuelizaciju za tili čas smo zamenili tekstualnim prikazom sadržaja, probali smo i HEX režim, te komplement koji služi za prikaz nativnih ikonica koje reprezentuju naročit tip datoteke. Za vreme reprodukcije na raspolaganju su seekbar, klizač za podešavanja jačine zvuka, dugmići za kontrolu toka reprodukcije, Mute dugme... Ipak, najveće iznenađenje usledilo je kada smo pritisnuli dugme Save As, jer je program ponudio da obavi konverziju učitane FLAC numere. Doduše, ponudio je samo dva formata: MP3 i M4A, ali to sad i nije toliko bitno, koliko to da je ovako nešto uopšte moguće. Radne parametre ne možete da tweakujete ručno, već je jedino moguće iskoristiti neki od unapred pripremljenih šablona koji kombinuju format zapisa sa različitim vrednostima sample/bitratea.

Sličan princip rada primenjiv je i na video-klipove, s tim da se u tom slučaju File Viewer Plus ponaša kao nekakav video-plejer, ali ne može da obavi učitavanje tekstualnih datoteka sa prevodima. Naravno, podržano je konvertovanje, a spisak dostupnih formata zavisi od tipa ulazne datoteke. Autori su to lepo pokazali tabelom na adresi fileviewerplus.com/file_types, koja se ne zadržava samo audio i video-datotekama, već na svim podržanim oblicima.

Deo koji nas je oduševio odnosi se na rad sa grafičkim fajlovima. Osim toga što je prikaz moguće rotirati, flipovati i zumirati, izvući informacije iz EXIF zaglavlja, na raspolaganju su i obradne alatke kao svojevrsni šlag na torti. Slike mogu da se „presvlače” naročitim grafičkim filterima, na meniju je uklanjanje efekta „crvenih očiju”, ubacivanje okvira, resizeovanje, korekcija osvetljenja, senki i kontrasta, tweakovanje game, igranje sa nijansama i zasićenjem boja, kropovanje... Naravno, ponovo je na raspolaganju konverzija iz formata u format, pa možemo da kažemo da je usluga all inclusive. Inače, autori su, povrh svega, uključili i Batch konverter, koji na izlazu „proizvodi” JPG, PNG, GIF, TIFF i BMP slike, uz kontrolu izlaznog kvaliteta, mogućnost resizeovanja i rotiranja.

Priča o programu se ovde završava, iako bi moglo još da se „ćakula” o fantastičnom ugrađenom tekst-editoru koji dozvoljava uređivanje teksta, rad sa tabelama, snimanje u DOC(X) formatu i tako dalje. A gde je tek rad sa ostalim Office dokumentima, pa arhiviranim podacima, PDF-ovima... Mislimo da ste shvatili šta program može i koliko je moćan, i da nije u pitanju samo još jedna alatka koja nudi otvaranje velikog broja datoteka različitog tipa. Ne, File Viewer Plus je i plejer, editor, konverter i zbog toga skidamo kapu njegovim autorima. Logično, prisutnost ovolike količine goodiesa na jednom mestu moralo je da se odrazi na cenu, koja je paprena – 50 „zelenih novčanica”. Ruku na srce, za ono što program nudi to je mala suma i, ako vam je u svakodnevnom radu potreban univerzalni vojnik, ne časite časa, jer se nećete pokajati zbog onoga što dobijete za uplaćeni novac.

Vladimir PISODOROV

 
Cockos REAPER 5.61
SimplexNumerica 14
CyberPower Disc Creator 10.8
VidCoder 2.59
VideoScribe 3.0.2
WaveCut Audio Editor 4.9
iMedia Converter Deluxe 10.1.3
Kaspersky System Checker 1.2
3DP Chip Lite 17.10
Zero Install 2.13
E-Delovodnik 2.1
WinSCP 5.11
Wise Program Uninstaller 2.14
File Viewer Plus 2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoFilmStrip 3.1.1
Syncplay 1.5
Adblock for YouTube 4.3.2
ArtScope 1.98
Eyeblink 2.2
Dramatic Sepia
GIPHY for Chrome 1.5
MaxLauncher 1.14
MemInfo 3.41
Realgrain 2.0.1

Tip:
fajl-viewer
Potrebno:
Windows
Veličina:
154,4 MB
Cena:
50 dolara, proba 14 dana
Adresa:
fileviewerplus .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera