VREMENSKA MAŠINA<>
122017<><>

Amiga CDTV, Half-Life i King Kong

Broj 87, decembar 1991.

Šestog decembra u američke bioskope dolazi „Star Trek VI: Undiscovered Country”, film koji je na pomalo naivan način obradio pokušaj sklapanja mira između Federacije i Klingonaca. Dvadeset prvog decembra Sovjetski Savez zvanično prestaje da postoji, a 11 od 12 republika odlučuje da formira Zajednicu nezavisnih država. Četiri dana kasnije, Mihail Gorbačov podnosi ostavku na funkciju predsednika SSSR-a. Poslednjeg dana 1991. prestaje da postoji i komunistička partija Holandije, koja je, valjda, odapela od tuge za Savjetskim sojuzem.

 
U rubrici „Naš test” do balčaka nas oduševljava Amiga CDTV, multimedijalna zver sa optičkim diskom koja je te 1991. bila zaista big deal. Završila je kako je završila, ali dok je igrala, bila je impresivna... U rubrici „Komunikacije” i uvodu teksta pod naslovom „Potpuno zadovoljenje” kažemo da je sada pravi trenutak za nabavku Fax/modema, kojima je cena sa 1000 USD konačno pala na 200 USD. Zlatno vreme BBS-a polako se naziralo na horizontu...

U „Svetu igara” Amiga još ne posustaje, ali se u vazduhu oseća blagi miris PC-a. Pišemo o legendama kao što su Lords of the Rising Sun, Cruise for a Corpse, Space Quest IV, Magic Pockets, Terminator 2: Judgment Day, koje bismo i danas igrali kada bismo imali vremena.

Broj 171, decembar 1998.

 
Prvog decembra Exxon za 73,7 milijardi dolara preuzima Mobil i postaje Exxon-Mobil, (tada) najveća kompanija na svetu. Četvrtog decembra spejs šatl Endevor u orbitu prevozi „Unity”, prvi američki modul za Međunarodnu svemirsku stanicu, koji biva spojen sa ruskom Zarjom dva dana kasnije. Šestog decembra Ugo Čaves, bivši pripadnik oružanih snaga Venecuele, biva izabran za predsednika republike.

Rubriku „Test drive” otvaramo kraćim testom laserskog štampača HP LaserJet 1100A, koji će u godinama koje dolaze postati jedan od najpopularnijih modela kako u svetu, tako i kod nas (Epson LX-300 će ipak ostati neprikosnoveni šampion). U rubrici „Internet”, kao zamenu za „monotoni IRC”, preporučujemo online zajednicu Furlandia, zapravo, vrlo rani pokušaj da se putem ilustrovanog četa napravi neka rudimentarna društvena mreža.

 
Ovomesečno izdanje „Sveta igara” je poslednje u kome smo igrama davali brojčane ocene, uvereni da se kompleksan utisak o umetničkom delu ne može označiti brojem (kasnije smo, naravno, sve vratili na staro). Tom prilikom smo, potpuno zasluženo, prvi i najbolji Half-Life ocenili sa 99, pa nek ide život! U broju imamo i Fallout 2, Grim Fandango, Sin, Warhammer 40K: Chaos Gate... Kakva legendarna postava!

Broj 255, decembar 2005.

Osmog novembra na Kanarskim ostrvima španska policija hapsi hrvatskog „generala”, zapravo, bivšeg narednika u francuskoj Legiji stranaca Antu Gotovinu zbog zločina nad srpskim civilima u akciji „Oluja”. Petnaestog novembra F-22 Raptor zvanično biva uveden u naoružanje Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF). Dvadeset trećeg decembra Čad objavljuje rat Sudanu nakon napada na grad Adre, pri čemu je stradalo preko 100 civila.

 
U rubrici „Kompjuteri i film” detaljno seciramo specijalne efekte u novom „King Kongu”, hvaleći rediteljske sposobnosti Pitera Džeksona. „Test drive” otvaramo testom AMD Athlona X2 3800+ i Pentiuma D 820, navodeći kako je konačno došlo vreme dvoglavih procesorskih aždaja. Imamo i megatest laptopova baziranih na Intel Centrino platformi, test Pixma štampača, a tu su i neizbežni DivX plejeri, koji će žariti i paliti domaćim tržištem još nekoliko godina.

Iz „Sveta igara” odjekuju eksplozije i štektanje mitraljeza, jer je igra meseca Call of Duty 2, koji dobija zasluženih 95! Tempo usporavamo odličnom Civilizacijom IV, koju slede opisi igara Vietcong 2, Need for Speed: Most Wanted, Pro Evolution Soccer 5, Starship Troopers i drugih fantastičnih naslova.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Digitalna transformacija (2)

 PRIMENA
Potraga za devetom planetom

 NA LICU MESTA
Huawei razvojni centri u Finskoj
Reboot Infogamer 2017, Zagreb
Devoxx konferencija
Epson prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Star Wars: The Last Jedi
Paddington 2
Ferdinand
Jumanji: Welcome to the Jungle
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Amiga CDTV, Half-Life i King Kong
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Kraja nema, vratimo se na početak
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera