TEST PLAY<>
012018<><>

Spellforce III

Kada se pominje kombinovanje strategija u realnom vremenu i role-playa, najčešće se radi o limitiranom razvoju specijalnih, herojskih jedinica u okviru klasične RTS mehanike i to je to. Serijal Spellforce je oduvek bio jedan od retkih izuzetaka od tog pravila jer je na veoma uspešan način smenjivao segmente igre u kojima vodite tipičnu fantasy družinu koja rešava questove, skuplja opremu i razvija veštine i magije, sa delovima koji su efektivno tradicionalni RTS nivoi, u kojima izgrađujete baze, regrutujete jedinice i obračunavate se sa protivničkom vojskom. Najbitnije, obe ove core mehanike bile su povezane kvalitetnim pripovedanjem interesantne priče koja je prosto vezivala igrače za ekran.

Spellforce III je konačno stigao, a svako ko je voleo originalni naslov može da odahne, jer je ovaj nastavak pravljen upravo za takve igrače.

Tokom godina i kroz brojne ekspanzije za originalnu igru i njen nastavak, ovaj serijal je u manjoj ili većoj meri odstupao od tog originalnog koncepta, uz očekivano pozitivne i negativne reakcije legije fanova. Kada je najavljen Spellforce III, koji bi, pre svega, trebalo da bude povratak korenima, ljubitelji ovog serijala naoružali su se strpljenjem i čekali na obećani dragulj. Nakon više od tri godine razvoja, Spellforce III je konačno stigao, a svako ko je voleo originalni naslov može da odahne, jer je ovaj nastavak pravljen upravo za takve igrače. Zapravo, dizajneri su napravili jedan ustupak za potencijalno novu publiku koja želi da se uhvati u koštac sa svim kompleksnim mehanikama serijala Spellforce, ali ne želi da se izgubi u ogromnom loreu (iako je to jedan od najvećih pluseva dobrih fantasy RPG naslova) – hronološki gledano, ovo je zapravo prequel.

Igra je ponovo smeštena na svet Eo, ali se radnja odvija pola milenijuma pre nego što je krug moćnih magova pocepao svet na gomilu lebdećih ostrva. Naravno, to ne znači da svetom u tom periodu vlada apsolutni mir. Iz pepela poslednje pobune magova-plemića izdigao se kult Purity of Light, koji proglašava grehom upotrebu magije van službe kraljice i počinje progon slobodnih korisnika magije. Sama kraljica je smrtno ranjena tokom rata i nju magijom održavaju u životu dok lord Maršal vlada u njeno ime. Sem toga, kraljevstvom se širi nova kuga, prozvana Bloodburn, koja uništava čitava naselja. U takvom svetu, vi ste dete jednog od magova koji su podigli pobunu, izdajnika Tahara, i vaša misija okajavanja očevih grehova pretvoriće se u potragu za korenima problema u kojima se kraljevstvo nalazi, a zatim i u avanturu na čijem kraju je, kao što pretpostavljate, borba za sudbinu celog sveta.

Igra je hardverski prilično zahtevna, a i dalje prisutni bagovi se peglaju patchevima na dnevnom nivou.

Pre nego što započnete sa samom pričom igre i stvorite svog lika, preporučujemo vam da provedete malo vremena uz dva prologa ove igre koji, sem što vas uvode u okruženje (odvijaju se osam godina pre glavne radnje), predstavljaju i veoma koristan tutorijal. RPG sistem za stvaranje likova je prilično robusan i omogućuje igračima da prilagode svog lika, a kasnije i ostale članove družine, sopstvenom stilu igre. Svaka od tri grupe sposobnosti koju odaberete ima sopstveno drvo veština i unapređenja koja razvijate tokom igre, ali bez obzira na to koliko aktivnih veština neki lik nauči, u jednom trenutku može da koristi samo tri. Dok to može da se čini malo igračima kojima je u sećanju svež fenomenalni Divinity: Original Sin II, u okvirima mehanike Spellforcea III ovo funkcioniše veoma dobro, pogotovo što možete da napravite veći broj specova sa različitim veštinama i opremom, pa da ih smenjujete u hodu, u skladu sa situacijom u kojoj se nalazite. Sem toga, ovakav „akcioniji” pristup mehanici omogućuje igranje u realnom vremenu, bez poteza i pauziranja, sa veštinama mapiranim i ispod portreta članova družine i na interaktivnom kružnom meniju koji pozivate na željenoj jedinici.

Tokom igre, kada morate da zaštitite neko naselje ili se obračunate sa povećom neprijateljskom armijom, neće vam biti dovoljna samo družina odvažnih junaka, nego je potrebna prava vojska. Tada igra dobija svoju RTS dimenziju, sa skupljanjem resursa, konstrukcijom građevina (koje imaju svoje zone uticaja) i regrutovanjem specifičnih jedinica kako biste odgovorili na strateške izazove aktuelne misije. Da stvari budu još bolje, ako vam se naročito dopadne ovaj aspekt igre, možete da igrate isključivo RTS mape, odvojeno od glavne igre. Tu je skirmish mode, u kom igrate protiv računara, ili konvencionalni RTS multiplayer protiv drugih igrača, a na raspolaganju su vam ljudska, vilenjačka i orkovska armija.

Igračko iskustvo koje dobijate uz Spellforce III nema alternativu, pošto drugih naslova koji na ovaj način spajaju RPG i strategiju jednostavno nema.

Kada se radi o čisto vizuelnoj strani Spellforcea III, on izgleda prelepo. Stepen detalja je gotovo neverovatan i prava je milina zagledati mape, bilo da se radi o prirodi ili naseljima različitog stepena kompleksnosti. Ipak, sa funkcionalne strane, toliki stepen detalja može ponekad da deluje pretrpano, do granice nepreglednosti. Sem toga, zbog ovog stepena detalja i činjenice da su delovi igre veliki RTS nivoi, hardverska zahtevnost Spellforcea III nije mala i bliža je besnim pucačinama nego prosečnim igrama u čijem opisu stoje reči fantasy i RPG. Zvuk, muzika i glasovna gluma likova su takođe na visokom nivou i odlično zaokružuju atmosferu kako bi se igrač udobno okrenuo gameplayu i priči. Ipak, tehnička strana ove igre nije idealna jer je muče povremeni bagovi. Srećom, nisu preterano ozbiljni, a razvojni tim iz Grimlore Gamesa na dnevnom nivou izbacuje patcheve kojima rešava otkrivene probleme.

Spellforce III je jedinstvena kombinacija dva popularna žanra. Pošto jednostavno nema drugih naslova koji na ovaj način spajaju RPG i strategiju, igračko iskustvo koje dobijate uz Spellforce III nema alternativu. Novi igrači kojima ovaj serijal nije poznat mogu da se nađu zatečeni kompleksnošću koja se prostire pred njima, ali će oni koji istraju biti i te kako nagrađeni. Sa druge strane, veterani koji su uživali uz originalnu igru i njene ekspanzije, a zatim se nervirali zato što nastavak i njegovi dodaci nisu bili na zadovoljavajućem nivou, sada su dobili igru koju su čekali i mogu da provode na desetine sati srećno izgubljeni u fantastičnom svetu Eoa.

Dragan KOSOVAC

 
PlayerUnknown’s Battlegrounds
World of Final Fantasy
Spellforce III
Šta mislite o ovom tekstu?
Seven: The Days Long Gone
Ode
Nine Parchments
Black Mirror
Shadowhand
Battle Chef Brigade
Space Pirates and Zombies 2
Persona V
Okami HD
Hello Neighbor
Far From Noise
Battlerite
Life Is Feudal
Destiny 2: The Curse of Osiris
Rumu
Cattails – Become a Cat
The Surge: A Walk in the Park
Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
Total War: Rome II – Empire Divided

Platforma:
Windows
Potrebno:
Intel Core i5-3570 na 3,4 GHz/ AMD FX-6350, 6 GB RAM, Geforce GTX 660 / Radeon GD 7850, 2 GB VRAM, DirectX 11, Windows 7 64-bit
Poželjno:
Core i7-4790 na 3,6 GHz / AMD FX-8350, 8 GB RAM, Nvidia GTX 970 / Radeon R9 290, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit
Veličina:
15,6 GB
Adresa:
spellforce .com

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera