TEST PLAY<>
012018<><>

Battlerite

Na godišnjicu pojavljivanja na Steamu u okviru programa Early Access, igra Battlerite iz švedskog studija Stunlock pojavila se u punoj verziji. Kada, ovih dana, čujete da se radi o free to play MOBA naslovu u kom postoje tri vrste resursa i još više tipova lootboxa, sigurno vam se u glavi pali glasni alarm sa drečavim pratećim lampicama koji vas upozorava da se klonite takvog ostvarenja. U slučaju Battleritea sve te navedene stavke su tačne, osim ove za alarm, jer se radi o igri u koju ne morate da uložite ni dinara da biste iskreno uživali u vrhunskoj, adrenalinom nabijenoj akciji. Ovo je, čini se, jedna od onih retkih besplatnih igara čija mehanika je odlična, a lootboxovi i mikrotransakcije nisu napadni, što bi upropastilo opšti utisak.

Battlerite je besplatni PvP arena brawler, gde se u PvP arenama bore dvočlani i tročlani timovi šarolikih heroja.

Članovi studija Stunlock su odavno posvećeni akcionim obračunima koji podsećaju na one iz DotA, LoL ili arene iz WoW-a i sličnih MMO naslova, ali na njih ne utiče skupljena oprema ili nivo likova, nego isključivo veština igrača. Battlerite, tehnički gledano, nije tipična MOBA jer nema NPC mobova i baza koje treba uništiti ili zaštititi. Ovo je takozvani PvP arena brawler, gde je u centar pažnje stavljena srž MOBA naslova – timovi od dva ili tri igrača ulaze u neku od brojnih arena i samo jedan od njih može da izađe kao pobednik. Prvi pokušaj studija Stunlock da napravi takvu igru bio je Bloodline Champions (SK 10/2010), koji, pored neporecivog kvaliteta, nije naišao na publiku koju je zaslužio. Na sreću svih nas koji volimo ovakav tip igara, Stunlockovci nisu digli ruke od svog sna, nego su odlučno nastavili da grabe napred i usavršavaju koncepte i mehanike koje su već bile na zavidnom nivou.

Tako smo dobili Battlerite, f2p naslov u koji možete da skočite nakon minimalnog savladavanja komandi i koji vam gotovo trenutno podiže puls i raspoloženje jer je akcija brza i neposredna, a od sledećeg meča vas deli samo nekoliko minuta. Sam gameplay tokom bitaka ne odudara preterano od onoga kako je igra izgledala na početku Early Accesa (SK 1/2017), ali je zato dosta toga doterano po pitanju balansa. Championsi se i dalje dele na ranged, support i melee (tenkovi i DPS nisu razdvojeni), a njihov broj je sada dostigao dvadeset i četiri. Dobra stvar za početnike je unapređen tutorijal i klasifikacija heroja na one lakše za igranje i one koji zahtevaju malo više treninga. Trajni bonusi koji menjaju mehanike veština, naslovni battleriteovi, više se ne biraju između svake runde, nego se definišu unapred kao loadouti koji mogu da se snime. Interfejs sa kojim imate kontakt između okršaja pretrpeo je značajan „streamlining”. Sada sve izgleda mnogo modernije i preglednije, svetlije i jasnije, a gde je god to bilo moguće, tekst je uklonjen i zamenjen ikonicama. Tokom bitaka sve je podređeno lakoći i brzini borbe. Ikonice veština, sa alternativnim modovima (ako ih ima), prikazivanje kuldaunova, bafova, debafova i AoE efekata, sve je pregledno i jasno kako biste kombinacijom tastature i miša u svakom trenutku mogli da nišanite i krećete se na optimalan način.

Ovo je jedna od onih retkih besplatnih igara čija mehanika je odlična, a lootboxi i mikrotransakcije nisu napadni.

Dok su veliki izdavači u nekim igrama (svi već znate na koga mislimo) počeli da od nas traže dodatan novac na svakom koraku i to nakon što smo kupili igru, Stunlock je kod Battleritea primenio ekstremno uljudan model plaćanja i mikrotransakcija koji može da se poredi sa onim iz Blizzardovih hitova Overwatch ili Heroes of the Storm. Sve što može da se kupi ili je čisto kozmetičke prirode ili tek minimalno povećava komfor tokom dugotrajnog igranja, ali nigde nema ni traga ni glasa od ozloglašene pay to win nizbrdice, kojom klize brojni veći izdavači. Sama igra je besplatna, a mogu da se dokupe dva velika paketa sadržaja. Champions Pack od 28 evra sadrži sve heroje, kako one koji su trenutno u igri, tako i one koje Stunlock u regularnim intervalima dodaje rosteru, poput nedavno ubačene ledene heroine Alysie. Bez ovog packa, championse otključavate postepeno, igranjem, a postoji nedeljna rotacija onih koji su vam uvek na raspolaganju, ponovo u stilu HotS-a. Ultimate Fan Pack košta 46 evra i sadrži dva legendarna mounta (svaki u tri varijante), specijalnu ikonicu za vaš nalog i boju teksta kojom pišete u chatu, a iskustvo koje stičete tokom igranja povećano je za deset odsto, tako da lootboxove sa kozmetičkim sadržajem dobijate češće od igrača koji nisu platili. Na kraju, tu je mogućnost kupovine različite količine plavih dragulja za 2,8 do 93 evra, koje zatim možete da trošite u igri za kupovinu lootboxova željenog tipa. Sa jedne strane, nema razloga da trošite svoj novac da biste igrali Battlerite apsolutno udobno i pride se vrhunski zabavljali. Sa druge strane, samo postojanje mikrotransakcija i lootboxova sa slučajno raspoređenim nagradama previše naginje ka kockanju i može da predstavlja zamku za osobe osetljive na ovaj porok ili mlađe igrače koji nemaju iskustva sa izbegavanjem mehanika virtualnih kazina.

Ukoliko ste ljubitelj akcije u MOBA naslovima, ali biste želeli da se samo borite protiv drugih heroja i ne mislite na ciljeve mape ili pak ukoliko volite arene u MMO naslovima, ali vam je mrsko farmovanje opreme da biste bili u ravnopravnom položaju sa protivnicima – onda je Battlerite san vaših snova. Igra izgleda i zvuči odlično, mehanika borbe je vrhunski ispeglana i balansirana, a u svakom trenutku je igra više hiljada ljudi, pa nema čekanja na mečeve. Povrh svega, igra je besplatna i, ukoliko uspešno kontrolišete impuls ka mikrotransakcionoj kupovini lootboxova, na nju ćete trošiti samo slobodno vreme (a ono će biti provedeno sa osmehom na licu). Iako vam najtoplije preporučujemo Battlerite, verovatno je najbolje da konačnu presudu o ovoj igri donesete sami. Downloadujte je na Steamu i probajte – za manje od sat vremena ćete znati da je ovo dinamična zabava kojoj se ne okreću leđa.

Dragan KOSOVAC

 
PlayerUnknown’s Battlegrounds
World of Final Fantasy
Spellforce III
Seven: The Days Long Gone
Ode
Nine Parchments
Black Mirror
Shadowhand
Battle Chef Brigade
Space Pirates and Zombies 2
Persona V
Okami HD
Hello Neighbor
Far From Noise
Battlerite
Šta mislite o ovom tekstu?
Life Is Feudal
Destiny 2: The Curse of Osiris
Rumu
Cattails – Become a Cat
The Surge: A Walk in the Park
Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
Total War: Rome II – Empire Divided

Platforma:
Windows
Potrebno:
dual core Intel ili AMD na 2,8 GHz, 2 GB RAM, Geforce GT 720 / Radeon HD 3800 / Intel HD 3000, 512 MB VRAM, Direct × 9.0c, Windows XP
Poželjno:
Intel Core i3-3240 3,4 GHz / AMD Phenom II X4 40, 4 GB RAM, Nvidia GT 640 / Radeon R7 250, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit
Veličina:
2 GB
Adresa:
www .battlerite .com
PEGI:
nema

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera