NA LICU MESTA<>
012018<><>

Games.con 2017

Veće i upečatljivije nego lane

Ovogodišnje izdanje festivala igara i igračke kulture „Games.con”, trajalo je od 15. do 17. decembra na Beogradskom sajmu i bilo je veće i posećenije nego prethodne godine, a i sa organizacione strane primećen je pomak nabolje. Tri dana igranja, podvriskivanja i trijumfalnog podizanja pesnica na mnogobrojnim turnirima ostavilo je vrlo pozitivan pečat na svakog ko je imao prilike da ga poseti.

Poređenja sa zagrebačkom manifestacijom „Reboot Infogamer” su neumitna i, na našu sreću, sve povoljnija za naš sajam – ove godine zaista može da se kaže da su „Games.con” i „Infogamer” – „tu negde”, makar po obimu sajamskog prostora i broju (i entuzijazmu) posetilaca. Skok u kvalitetu „Games.cona”, koji je prošle godine bio neugledan i mali, posebno je impresivan s obzirom na to da je ovo tek drugo izdanje, dok „Infogamer” iza sebe ima šest sezona! Šta li nas očekuje sledeće godine?

Kao i „Infogamer”, i „Games.con” je sajam namenjen isključivo entuzijastima iz „civilnog sektora”, jer nema zatvoreni biznis deo namenjen novinarima i „trade” posetiocima (uvoznicima, distributerima...), što će se, valjda, pojaviti kada sajam pređe određenu kritičnu masu, koja ni u srpskom ni hrvatskom slučaju još uvek nije dostignuta. Umesto toga, u tri hale raširio se veliki broj domaćih firmi i studija, uključujući i Beogradsku podružnicu velikog Ubisofta, koji je, umesto beta verzije igre Far Cry 5, koja je mogla da se igra u Zagrebu, kod nas doneo Steep i Just Dance 2018. Very poor, dragi Ubisofte.

Ono u čemu Srbija i Hrvatska ne mogu da se porede jeste kosplej scena – naša je nemerljivo jača, što se i te kako odrazilo na broj i kvalitet kosplejera koji su defilovali sajmom. Posebno nas je oduševio lik koji se u dva sajamska dana prerušavao u Gul’Dana iz Warcraft mitologije i Comediana iz stripa Watchmen. Vrlo impresivan je bio i Arthas, koga su posetioci često angažovali za „nasilne” fotografije, želeći da postanu žrtva njegovog impresivno urađenog Frostmourne mača.

Svaki (relativno) mali sajam koji nije odskočio na međunarodni nivo forsira lokalne senzacije. U beogradskom i zagrebačkom slučaju to su srpski Youtuberi, koji su bukvalno izlazili iz drvenarije i od kojih čovek nije mogao da se okrene. Mlađim, posetiocima to nije smetalo, naprotiv.

U okviru ovogodišnjeg festivala „"Telenor arena"” je bila otvorena za najbolje nacionalne i regionalne igrače naslova Clash Royale. Najboljih osam takmičara iz Srbije, Crne Gore i Bugarske imala su priliku da odmere snage i bore se za titulu pobednika regionalnog Clash Royale turnira. Pobednik regionalnog takmičenja je Matija Nikolić („Matija 3D”) iz Srbije, koji je u finalu pobedio igrača iz Bugarske – Valentina Fedeev Todorova. Treće mesto pripalo je Nikoli Popoviću, koji je dan pre toga osvojio titulu šampiona Srbije. Pored titule Clash Royale kralja, pobednici su osvojili i vredne novčane nagrade. Prvoplasirani igrač osvojio je i Samsung Galaxy Tab S3, dok su osvajači drugog i trećeg mesta dobili Samsung Galaxy S8.

Velikom nacionalnom finalu, koje je odigrano u petak 15. decembra u Telenor areni, prethodila su četiri kvalifikaciona onlajn turnira u kojima je učestvovalo 4.000 takmičara iz Srbije. Samo 16 najboljih dobilo je priliku da se bori za titulu nacionalnog šampiona, dok je osam igrača ukrstilo virtuelna koplja sa najboljima iz Crne Gore i Bugarske.

Zapaženi trag na takmičarskoj sceni organizovao je i Klan RUR Esports, koji je na ovogodišnjem „Games.conu” organizovao dvocifren broj turnira, od toga pet pod pokroviteljstvom Blizzarda, tri u popularnim tabačinama, a tu su bili i DotA 2, Rocket League, PES 18 i FIFA 18. U Mortal Kombatu XL prvo mesto je osvojio Danilo „Klemenca” Tmušić, U Street Fighteru V pobedio je Filip „RUR Homeboy” Savić, a u Tekkenu 7 Vlada „RUR ColdHeart” Stanković. Svaki pobednik je nagrađen sa 70, a drugoplasirani sa 30 evra. Na glavnom stejdžu Blizzard Arene u Hali 3, u WarCraftu III pobedio je Ajk, a u StarCraftu II Aleksandar „Beastyqt” Krstić, Svaki pobednik nagrađen je sa 150, a drugoplasirani sa 50 evra. Finale turnira u Overwatchu završeno je pobedom tima FBG nad prošlogodišnjim šampionom, ekipom Cult sa 3:2. Pobednik je nagrađen sa 900, a drugoplasirani sa 600 evra. Turnir u Heroes of the Storm osvojila je ista ekipa kao prošle godine, samo pod drugim imenom – nekadašnji „Heroji s Oluju”, a sada „RUR Esports”, pobedili su sa 2:0 tim „Peak eSports”. Pobednički tim je nagrađen sa 500, a drugoplasirani sa 300 evra. U Hearthstoneu, u finalu je Lavvek pobedio Brodu sa 4:3, nagrade za dvojicu najboljih bile su 300 i 100 evra.

Sve u svemu, vrlo dobro i vidimo se sledeće godine u još impresivnijem izdanju.

Miodrag KUZMANOVIĆ, Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Novosti iz Intela i AMD-a

 PRIMENA
Skladištenje digitalnih podataka

 NA LICU MESTA
Games.con 2017
Šta mislite o ovom tekstu?
Vip Mobile i Jugoslovenska kinoteka
Extreme ESET korisnički skup
Nikon dan

 KOMPJUTERI I FILM
Coco
Downsizing
WWW vodič

 VREMENSKA MAŠINA
Butros Gali, Y2K i Warp kompjuteri

 PRST NA ČELO
Ili imaš stav, ili...
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera