PRST NA ČELO<>
012018<><>

Ili imaš stav, ili...

Da je Apple kompanija koja voli da odlučuje u ime svojih korisnika, to smo znali i ranije, ali skandalozno je da namerno smanjuju performanse starijih uređaja.

Od kada su se u domaćim dnevnim novinama i portalima pojavile informacije o tome kako ova kompanija starije telefone ciljano i namerno čini sporijima u karakterističnim situacijama, kao da je svima sinulo da je bajci došao kraj. Apple je posebna kompanija, ne samo po tome što je najmoćniji brend na svetu danas, i ne samo po tome što ima najviše gotovog novca na svetu, od svih kompanija, već i po tome što joj sve to uspeva, uprkos nemalom broju u najmanju ruku spornih funkcionalnosti svog sistema.

Sećam se, pre pet ili šest godina kada sam prvi put osvežavao operativni sistem svog prvog i jedinog Apple proizvoda, originalnog iPada. Osveženje operativnog sistema sa verzije 3 na verziju 4 je bilo fantastično – nove mogućnosti, rešeni neki ozbiljni nedostaci, povećan broj uređaja sa kojima je moguća integracija. Bio sam oduševljen i sećam se da sam tada pomislio da sam možda pogrešio što ranije nisam postao korisnik Apple tehnologija. No, kao što to obično biva, dovoljno je bilo da sačekam još malo i da na red stigne apdejt na verziju 5, koja je bila default za novu generaciju uređaja, sa novim i mnogo boljim hardverom, značajno više RAM-a (prvi iPad je imao samo 256 MB) i ko zna čime još. Nakon tog apdejta, moj iPad nikada više nije bio isti. Neko vreme sam se tešio da je možda do baterije ili da je potrebno vreme da se isprave raznorazni bagovi, jer se radi o starijem uređaju, pa im je poslednji na svirali.

Nije vredelo, iPad nikada više nije bio upotrebljiv. Jednostavno, jednom kada sam na njega pustio 5.x verziju iOS-a, kao da je prestao da bude uređaj kome sam se pre samo godinu ili dve divio. U razgovoru sa prijateljima koji su bili dugogodišnji korisnici Apple proizvoda, saznao sam da je to gotovo pravilo, ne izuzetak. Svi njihovi telefoni su nakon dva veća apdejta bili značajno sporiji.

Bio sam iznerviran kada je Apple svoje uređaje „zatvorio”, jer su tako nas korisnike praktično onemogućili da efektivno popravljamo aparate koje smo kupili, bilo sami, bili odnošenjem u neki pristupačan servisu. Kada su svoje laptopove učinili takvim da se nijedna komponenta ne može zameniti niti nadograditi samostalno, bio sam besan. Ipak, kada su u ime korisnika počeli da odlučuju po raznoraznim pitanjima, a bez da su korisnike obavestili o tome, na adekvatan način, i bez opcije da istima ponude kao izbor da li žele ili ne određenu funkcionalnost, postao sam zbunjen. Da li je moguće da se sve to dešava, a da oni i dalje uvećavaju svoju bazu korisnika?

Pre nekih mesec i po, jedno od osveženja za macOS X omogućilo je da se na bilo koji računar ulogujete sa korisnikom „admin” i bez šifre. Srećom, ovaj „ogromantan” problem je brzo rešen i to hitnom popravkom. Greške se dešavaju, naravno. Nije to ni prvi ni poslednji put da tim programera napravi problematičan skup izmena, on prođe uobičajene testove, ali pokvari nešto što radi. Ipak, u kontekstu kompanije koja ima veoma visoke standarde testiranja svih svojih proizvoda, ovo deluje više nego neverovatno, posebno imajući u vidu o kakvom problemu se radi.

Apple je kompanija koja je, posebno u dizajnu, jedna od najvažnijih u istoriji personalnih računara, kako kućnih, tako i prenosivih. No, to im svakako ne daje za pravo da preuzimaju na sebe ulogu koju su sebi dodelili. U redu, hardver vam je zatvoren i ne želite da ga otvarate. U redu, ne želite da omogućite svojim kupcima da menjaju komponente. Ali, pobogu, nemojte smanjivati performanse naših uređaja, ukoliko se u njima nalazi starija baterija, ili je uređaj stariji od dve godine, ili iz nekog drugog ne toliko funkcionalnog razloga, a da me prethodno ne pitate kakvo podešavanje želim na svom uređaju.

Nadam se da će tamo, preko velike bare, neki pametni klinac sa darom za advokaturu i odgledane bar četiri sezone „Suitsa”, uzeti teret na sebe i tužiti Apple zbog nekog od ovih čuda. Dok ih neko po džepu ne bude tresnuo, bojim se da će se mnogi i dalje odlučivati na zamenu svojih uređaja nakon dve godine, iako bi, na pravdi Boga, taj uređaj mogao još koju godinu da bude jednako potentan, kao kada je kupljen.

Naposletku, smanjivanje performansi procesora, u tačno određenim uslovima, prva je takva funkcionalnost Applea koju je kompanija javno priznala. Koliko ih je samo zakopano u jednom od onih čestih izmena koje potpisujemo sa „I Agree” bar jednom u dva meseca?

Momir ĐEKIĆ

 
 TRŽIŠTE
Novosti iz Intela i AMD-a

 PRIMENA
Skladištenje digitalnih podataka

 NA LICU MESTA
Games.con 2017
Vip Mobile i Jugoslovenska kinoteka
Extreme ESET korisnički skup
Nikon dan

 KOMPJUTERI I FILM
Coco
Downsizing
WWW vodič

 VREMENSKA MAŠINA
Butros Gali, Y2K i Warp kompjuteri

 PRST NA ČELO
Ili imaš stav, ili...
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera