PHONE ZONE<>
012018<><>

Blackview R6 Lite i A9 Pro

Once you go black...

Slogan kompanije Blackview glasi: „smartphone for everyone”, što je iskreno, nepretenciozno i nadasve tačno, makar u pogledu cena po kojima se njihovi telefoni prodaju širom sveta. Pošto su nedavno došli i na naše tržište, uzeli smo prva dva modela koja su stigla u ponudu domaćeg uvoznika i bacili ih u vatru (ne bukvalno).

Blackview R6 Lite i A9 Pro su vrlo jeftini telefoni sa pristojnim kamerama i ostalim tehničkim karakteristikama u potpunom skladu sa cenama po kojima se prodaju kod nas. Ovo nisu modeli za napredne korisnike ili hard-core fensere koji žele da izazovu zavist svojih dobro odevenih prijatelja, već su namenjeni masama koje čine so zemlje i temeljni deo narodne zajednice koja je ovu zemlju učinila velikom.

Za R6 Lite treba izdvojiti 9,999 dinara, za šta se dobija pristojna 3G/Dual-SIM spravica sa plastičnim kućištem, ekranom niske rezolucije (qHD) i sporim čipsetom koji nije namenjen igranju. Njegov skuplji brat A9 Pro košta 14,999 dinara i nudi bolji ekran, brži čipset, 4G konekciju i Dual SIM, te će udovoljiti potrebama prosečnog korisnika. Idemo redom, od slabijeg ka jačem...

Blackview R6 Lite je plastični telefon pristojnog izgleda i kvalitetne konstrukcije, čijom prednjom stranom dominira 5,5-inčni LCD u qHD rezoluciji. Iako je low res, ekran ima pristojan kontrast i vrlo dobru vidljivost iz oštrih uglova, osim u slučaju jakog spoljašnjeg svetla, gde odnos cene i kvaliteta dolazi do izražaja. Ekran ima sloj od tvrde plastične presvlake koji štiti od grebanja, čiju otpornost na ključeve i sitniš u džepovima nismo proveravali. Telefon pokreće Android 7.0 sa minimalističkim skinom bez fioke za aplikacije i gotovo bez ikakvog bloatwarea, što je u poslednje vreme praksa kod svih jeftinih „kineza”. U utrobi telefona kucka vremešni MediaTek MT6580A čipset sa četvorojezgarnim CPU-om i dvojezgarnim GPU-om, opremljen jednim gigabajtom RAM-a. Performanse su na nivou očekivanih za tu kombinaciju – glatko radi dok ga ne opteretite sa nekoliko programa, a dobar je samo za igranje jednostavnijih igara koje nisu zahtevne po pitanju radne memorije i grafike. Zadnja maska mu se skida zarad ubacivanja SIM i micro SD kartica, ali baterija je ušrafljena na ploču i projektovana da se menja u servisu. Kao deo standardne opreme, uz telefon se besplatno isporučuje i providna silikonska maska, koju biste inače platili bar 600 dinara.

Blackview A9 Pro košta 14,999 dinara, što je za oko 25 evra manje u odnosu na Huawei Y7 (2017), sa kojim deli dobar procenat karakteristika. Ovaj telefon ima manju dijagonalu ekrana od R6 Lite, ali i mnogo moderniji izgled koji sugeriše da je skuplji nego što jeste. Ekran je više rezolucije (720p) i nešto boljih karakteristika u uslovima jakog spoljnjeg svetla, što uz nešto brži procesor i dvostruko veću količinu radne memorije ovaj telefon čini udobnijim u radu. Takođe, A9 Pro se mnogo bolje ponaša u igrama, prvenstveno zahvaljujući Mali T-720MP2 grafičkom čipu, koji je upadljivo brži od ubogog čipa Mali 400MP2. Isto kao i za A6 Lite, i za A9 Pro važi OS Android 7.0, skin bez fioke za aplikacije i minimum bloatwarea.

Umesto klasičnog seta tastera, A9 Pro forsira navigaciju centralnim dugmetom – tap + držanje = home, dok kraći tap funkcioniše kao back. Zašto je to tako, nemam pojma, ali u menijima možete da uključite klasične on-screen tastere ako ne želite da menjate ukorenjene navike. Centralni taster je ujedno i čitač otiska prsta, vrlo dobar za cenovnu klasu telefona.

Kao i prethodni model, i A9 Pro ima dual kameru sa „glavnim” senzorom od osam megapiksela koji potpisuje Samsung, koja pravi više nego pristojne fotografije, ukoliko imate mirnu ruku, dobro svetlo i ne slikate nešto što se prebrzo pomera. U poređenju sa dvostruko skupljim uređajima, kamera na A9 Pro ima spor autofokus, ali koliko para, toliko i muzike. Kao finalni plus, zadnja maska se skida, a bateriju možete da zamenite sami.

Ukoliko imate vrlo ograničen budžet, ali biste ipak želeli da imate legalno kupljen telefon sa garancijom, razmislite o ova dva Blackview modela. Za te pare su vrlo pristojni.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Alcatel U5 i Idol 5
Blackview R6 Lite i A9 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei Y6 (2017)
DU Recorder
PORTRA
Selfissimo!
Files Go
Universal Copy
Playground Buddy
Datally
Wallpapers
Finice
RetroBrowser
Trickl

Blackview R6 Lite
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
152,3 × 77,1 × 10 mm / 190 g
Ostalo:
MediaTek MT6580A čipset (ARM Cortex-A7 4x 1,3 GHz CPU + Mali 400MP2 GPU), 5,5” IPS LCD (1280 × 720, 294 ppi), 1 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual-SIM (Micro SIM + Micro SIM/microSD), Micro SD, 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, FM radio, micro-USB, 3,5-mm audio konektor, Dual primarna kamera (8 MPx, + 0,3 MPx, Dual LED blic, autofocus, touch focus, HDR, 720p video), 5 Mpx LED prednja kamera, Li-polimer baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 24459, GeekBench 4: 412 (Single-Core), 1173 (Multi-Core)

Blackview A9 Pro
Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
143,6 × 72,4 × 9,2 mm/ 172 g
Ostalo:
MediaTek MT6737 čipset (ARM Cortex-A53 4x 1,3 GHz CPU + Mali T-720MP2 GPU), 5” IPS LCD (960 × 540, 200 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual-SIM (Micro SIM + Micro SIM/microSD), Micro SD, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, A-GPS, FM radio, USB-C, 3,5-mm audio konektor, Dual primarna kamera (8 MPx, + 0,3 MPx, Dual LED blic, autofocus, touch focus, HDR, 720p video), 2 Mpx prednja kamera, čitač otiska prsta, Li-jon baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 29662, GeekBench 4: 575 (Single-Core,) 1584 (Multi-Core)
Proizvođač:
Blackview
Kontakt:
Computerland
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera