PHONE ZONE<>
012018<><>

Huawei Y6 (2017)

Nova godina, novi Y

Čini nam se da je Huawei forsiranjem svojih telefona srednje i visoke klase umnogome zanemario modele namenjene onima plićeg džepa, ali to ne znači da takvih modela više nema u ponudi ovog kineskog giganta. Kao i Samsung, i Huawei se odlučio da ne menja oznaku modela koji je već viđen, već da samo doda sufiks sa godinom u kojoj se pojavio, te se otud pred nama ponovo nalazi telefon oznake Y6, ali sa dodatnim 2017 u nazivu. Dizajn je prepoznatljiv i već viđen na starijim generacijama Huawei modela, te podrazumeva OSD navigaciju bez fizičkih tastera i centralno smeštenu kameru na plastičnim teksturisanim leđima telefona. Ispod leđa nalazi se baterija kapaciteta 3000 mAh, a uočljivo je da je ram telefona izrađen od plastike bez metalnih ojačanja. Iako izbor materijala nije vrhunski, kvalitet izrade je, očekivano za Huawei, na veoma visokom nivou, tako da su svi elementi dobro uklopljeni, a sastavi i ivice odlično obrađeni. Ekran je, kao i kod većine uređaja ove klase, dijagonale pet inča uz 720p rezoluciju, što je standard koji je već godinama prisutan u ovom cenovnom rangu. Prikaz slike je dobar, kolorit je dovoljno živ, kontrast je solidan, a vidljivost na dnevnom svetlu dobra.

Iako Huawei proizvodi koriste sopstvene Kirin procesore, Y6 pokreće MediaTek MT6737T četvorojezgarni SoC, koji pruža performanse negde između Snapdragon 425 i 435. To u praksi znači da ovaj telefon neće biti šampion brzine, ali da će većinu svakodnevnih zadataka obavljati bez problema i zastajkivanja. Međutim, to ipak ne znači da zastoja nema: u toku višednevnog testiranja nekoliko puta nam se desilo da telefon ne odreaguje na komandu, pa smo istu morali da ponovimo. Nismo sigurni da li je problem u detekciji dodira tj. ekranu, da li je softverske prirode ili prosto leži u konkretnom primerku u našim rukama. Kada su igre u pitanju, Mali T-720MP2 grafički čip je možda i bolje rešenje od Adreno 308 verzije u Snapdragon modelima, jer nam se čini da bolje podnosi nešto zahtevnije igre, mada je obaranje nivoa kvaliteta i dalje obavezno kod velikog broja naslova sa naprednom grafikom. Kamera nas nije oduševila, pri dnevnom svetlu još i uspeva da izvuče prihvatljive snimke, ali sve fotografisano pri osvetljenju koje nije idealno vodi do šuma, mutnog prikaza i prenaglašenih delova fotografije.

Cena od 160 evra je adekvatna spram mogućnosti telefona, međutim, konkurencija u ovom segmentu je jaka, pogotovo kada govorimo o Nokia 3 telefonu. U performansama su izjednačeni, ali Nokia 3 ima nešto bolju kameru i čist Android 7.0 operativni sistem, uz obećane nadogradnjei. Sa druge strane, Huawei Y6 2017 donosi bolju bateriju i jači grafički čip, i to sve za 15 evra manje.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Alcatel U5 i Idol 5
Blackview R6 Lite i A9 Pro
Huawei Y6 (2017)
Šta mislite o ovom tekstu?
DU Recorder
PORTRA
Selfissimo!
Files Go
Universal Copy
Playground Buddy
Datally
Wallpapers
Finice
RetroBrowser
Trickl

Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
143,8 × 72 × 8,4 mm / 150 g
Ostalo:
MediaTek MT6737T čipset (ARM Cortex-A53 4x 1,45 GHz CPU + Mali T-720MP2 GPU), 5” IPS LCD (1280 × 720, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual-SIM, Micro SD, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, FM radio, NFC, micro-USB, 3,5-mm audio konektor, 13 MPix AF LED primarna kamera, 5 Mpix LED prednja kamera, Li-jon baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 40208, GeekBench 4.0: 665 (Single-Core), 1884 (Multi-Core)
Proizvođač:
Huawei
Kontakt:
Vip mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera