TEST DRIVE<>
012018<><>

Sama Vulture V1

Preteća kula za zmaja

Testom Sama kućišta u junskom broju uverili smo se da ova kompanija ozbiljno namerava da se „rve” sa velikanima, kako kvalitetom izrade i opcijama, tako i povoljnom cenom. Ako su Ark i BlackFish-III vučna artiljerija za razračunavanje sa konkurencijom, onda model koji smo ovoga puta testirali – Vulture, predstavlja taktičku nuklearku. Iako je očekivano da proizvođač nadene zvučno i preteće ime svom flagship proizvodu, verujemo da bi firme koje potiču sa engleskog govornog područja ipak preskočile „Lešinar”, barem kada je u pitanju ime kućišta.

Na sreću, pomalo nespretan naziv i urnebesan marketinški materijal na jeziku Googleovog prevodioca ne mogu da umanje utisak koji ostavljaju ogromna kutija i čudovišno kućište koje se u njoj nalazi. Izuzev kaljenog stakla, Vulture prati trendove: tu su „lažna vrata” (prednja stranica bez otvora), šareniš osvetljenja, izolovani deo kućišta u koji se smeštaju napajanje i hard-diskovi, kao i mogućnost da se kavezi za njih i uređaje formata 5,25 inča uklone i omoguće slobodu strujanja vazduha i/ili montaže vodenog hlađenja. Da, Sama donekle ignoriše neke trendove i omogućava ugradnju optičkih uređaja, što je logično s obzirom na veličinu kućišta i broj mesta za ugradnju hard-diskova, pa Vulture može da posluži kao osnova za veoma, veoma ozbiljan server.

Kućište je izrađeno od čeličnog lima debljine 0,9 milimetara, sa odličnom završnom obradom. Nažalost, verovatno iz želje da kućište deluje luksuznije, proizvođač se odlučio za satenski, gumirani finiš, koji znate šta upija. Plastika od koje su izrađene prednja i gornja maska takođe je veoma kvalitetna i gotovo besprekorne završne obrade. Završni detalj i još jedan element u heavy metal slagalici predstavlja brušeni aluminijum na prednjoj i gornjoj stranici, koji ovom gorostasu zaista dodaje notu elegancije i ostavlja utisak više klase. Proizvođač je sjajno uklopio LED osvetljenje u prorez između aluminijumske maske i plastične stranice, koje razbija monotoniju i čini da Vulture ne zamenite drugim kućištem. Estetika je, nažalost, „osakatila” prostor za cirkulaciju vazduha na samo jednoj strani prednje i gornje maske, te, iako je ostavljeno više od centimetra prostora (kroz gustu metalnu mrežu), ovo kućište nikako ne spada među ona sa velikim protokom vazduha. Kompletna gvožđurija stoji na velikim stopama sa gumenim podlošcima i neće „mrdnuti nigde”, naročito sa masom od skoro 17 kilograma, za prazno kućište!

 
Utisak donekle kvari I/O panel, ne zbog „pogrešnih” portova, iako bismo voleli da vidimo Type-C konektor na modernom kućištu, već svi portovi deluju jeftino. Tropoložajni slajderi za kontrolu brzine i isključivanje ventilatora su takođe izrađeni od jeftinije plastike, a i „šaltalica” za osvetljenje ne deluje ubedljivo. Utisak popravljaju tasteri za uključivanje, odnosno restart, koji i pored glasnog klika deluju kvalitetnije od ostatka panela. Takođe, I/O panel se nalazi na gornjoj strani i svi portovi su otvoreni, pa im ne gine zagušivanje prašinom ako ih nešto ne štiti (krpica, na primer).

Big Tower – big space. Prostor od 567 puta 243 puta 592 milimetra omogućava praktično sve kombinacije hardvera, uz lakoću montaže. Kućište podržava E-ATX format. Sa ugrađenim kavezima za hard-diskove, prostor za grafičke karte je 360 milimetara, što je sasvim dovoljno za sve komercijalne primerke. Uklanjanjem kaveza dobija se čak 480, što je dovoljno za svaku egzibiciju. Tornjevi vazdušnog hlađenja visine do 190 milimetara takođe će se udobno smestiti u Vulture. Montaža hladnjaka je dodatno olakšana velikim otvorom za backplate.

Pet kaveza za hard-diskove obezbeđuje prostor za deset uređaja formata 3,5 inča, čija količina može da se dodatno poveća nekim adapterom sa 5,25 na 3,5 inča. Doduše, ukoliko postoji potreba za više od deset hard-diskova, kupac sigurno razmišlja o posvećenom i kompletnom serverskom rešenju. Svaki hard-disk ima zasebnu fioku, što je očekivano, ali ove fioke predstavljaju jedinu boljku ovog kućišta. Iako su „šrafles” rešenja lepa i korisna, proizvođač je podbacio, ostavivši „lufta” između kaveza i fioke, što pospešuje prenošenje vibracija. Svaka fioka pomalo „šeta”, tako da je ovo problem dizajna, a ne primerka. Neće doći do ispadanja ili oštećenja, ali u slučaju da imate nekolicinu diskova i da frekvencija „pogodi” gvožđuriju, dobićete simfoniju brundanja i zujanja.

Zajednički nosač za tri uređaja formata 2,5 inča nalazi se iza nosača matične ploče, a ako tri uređaja (plus neki M.2 na ploči) nisu dovoljna, sve fioke imaju otvore i za ovaj format, te je maksimalni broj HDD/SSD od 2,5 – 13 inča. Ovako veliko kućište ima dovoljno prostora za ugradnju i najdužih napajanja. Sa oba kaveza u zajedničkom „podrumu”, ostaje komfornih 200 milimetara, uz toleranciju za kablove, dok se uklanjanjem jednog ili oba dobija pregršt prostora.

Između bočne stranice i nosača matične ploče ima dobrih centimetar i po, pa je uredno provlačenje kablova – pesma. Tome pomažu i otvori raspoređeni oko cele matične ploče. Interesantno je da su fabrički kablovi I/O panela, ventilatora i LED traka tako svezani da blokiraju sve otvore koji se nalaze pored ploče, što, doduše, nije problem, jer ćete ih ionako razvezati pre konekcije na ploču. Čak deset slotova za proširenja olakšaće ugradnju i do četiri grafičke karte, ako vaš sistem to podržava.

Nešto što do sada nismo videli ni na jednom kućištu i što je, po našem mišljenju, jednostavna, a genijalna ideja koju bi trebalo da prihvate svi proizvođači, predstavljaju dve bele LED koje osvetljavaju zadnji panel sa konektorima na ploči i kartama za proširenje. Nema više tapkanja u mraku, nabadanja po sećanju, upaljača, blica telefona... Sjajno!

I pored relativno malih otvora za uvlačenje, odnosno izbacivanje vazduha sa prednje i gornje strane, Vulture ima prilično dobre mogućnosti za hlađenje. Kućište fabrički dolazi sa četiri ventilatora prečnika dvanaest centimetara, što je samo po sebi dovoljno za hlađenje sistema. Međutim, na nižem broju obrtaja ventilatori jednostavno ne „duvaju” dovoljno, a kavezi za hard-diskove dodatno otežavaju protok vazduha. Postavljanjem kontrolera u „Hi” položaj situacija sa protokom se popravlja, ali motor ventilatora počinje da zuji, uprkos oznaci „Silent” na njemu. Za optimalni protok vazduha potrebno je izvaditi kaveze iz veće celine, što smanjuje broj uređaja koji mogu da se ugrade na tri od 2,5 inča i četiri od 3,5 inča, ali to je dovoljno većini korisnika. Gornja strana takođe ima otvore za montažu ventilatora od dvanaest, odnosno četrnaest centimetara (i ugrađeni mogu da se zamene četrnaesticama). Sa kućištem dolazi adapter za montažu još tri ventilatora prečnika dvanaest centimetra na nosač matične ploče, koji putem otvora sličnih onima na In Winu 509 (SK 7/2017) dodatno povećavaju mogućnosti hlađenja. Ukoliko vam sve ovo iz nekog razloga nije dosta, na zadnjoj strani, pored slotova za proširenje, nalaze se još tri mesta za ventilatore prečnika šest centimetara, što je verovatno posledica proizvodnje više sličnih kućišta i neke malo starije serverske osnove.

Što se tiče raspoloživog prostora, Vulture je veoma zahvalna osnova za vodeno hlađenje. Iza prednje strane ima dovoljno mesta za ugradnju čak i 45-milimetarskog radijatora (360/420), a činjenica da su ventilatori postavljeni u osnovu kućišta iza maske omogućava da više vazduha stigne do njih. Na nosač matične ploče takođe može da se montira 360 radijator, ali će potencijalni korisnik morati da se odluči za samo jedan, jer se otvori za montažu prednjeg i bočnog nalaze preblizu. Na gornjoj strani ima mesta za još jedan 360/280 radijator, a razmak od šest centimetra u odnosu na ploču omogućava ugradnju radijatora od 30-35 milimetra i ventilatora (25 milimetara), bez kolizije sa komponentama oko procesorskog podnožja. Ovo naravno zavisi od modela ploče. Treba imati na umu da vazduh dolazi kroz jednu „traku” od oko centimetar i po i relativno malo otvora na bočnoj strani, te da ovo kućište, i pored impresivnog broja ventilatora koje podržava, ne može da bude šampion na polju hlađenja.

Sama Vulture predstavlja ozbiljan i kvalitetan Big Tower, kojim bi se hvalili i mnogo veći i poznatiji proizvođači. Odličan kvalitet izrade, mnoštvo opcija i nekoliko pametnih sitnica čine ga ozbiljnim izborom kako za neki server ili radnu stanicu, tako i za entuzijaste, naročito zbog prostora za vodeno hlađenje. Impresivan utisak kvare fioke za hard-diskove i nekoliko sitnijih propusta. Ovaj problem „pada u vodu” zbog cene od oko petnaest hiljada dinara, koja nije mala, ali za te pare teško možete da nađete moderno Full Tower kućište. Obratite pažnju, jer neki domaći prodavci cene Vulture i do dvadeset hiljada dinara, što je već here be dragons teritorija.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Šta mislite o ovom tekstu?
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Osnovno:
2 × 5,25”, do 10 × 3,5”, do 13 × 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
4 × 120 mm, mogućnost ugradnje 9 × 120/140 mm i 3 × 60 mm
Ostalo:
ATX / Micro-ATX / Mini-ITX / E-ATX standarda, veliki prostor za uklanjanje kablova sa više otvora raspoređenih oko ploče, filter za prašinu ispod napajanja, mogućnost uklanjanja kaveza za 5,25” i 3,5” uređaje, kontrola obrtaja ventilatora, kontrola LED osvetljenja sa sadam boja i tri moda
Proizvođač:
Sama
Kontakt:
ekupi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera