TEST DRIVE<>
012018<><>

Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT

Gradske i prigradske

Uskakanje u voz koji putuje brzinom svetlosti jer je davno napustio stanicu, redovna je pojava na tržištu kompjuterske galanterije i gedžeta. U ovom slučaju, mislimo na voz „urbanih slušalica”. Kompanija Beats Audio je stigla da promeni nekoliko vlasnika dok je armija novonastalih marki nastajala sa ciljem zarade na istoj ciljnoj grupi. Međutim, ta ciljna grupa ograničena je cenom proizvoda, ali se tržište za vizuelno slične modele, jer poruka je važnija od kvaliteta, znatno proširilo. Španski Energy Sistem, kompanija koja se (ipak) ne bavi distribucijom električne energije niti održavanjem mreže, jedan je od proizvođača koji su željni da zarade upravo na ovim ljudima, nudeći proizvode koji „napadaju na prvu loptu”, ali ne „ujedaju” previše za novčanik. Idealno za mlade (decu) čiji su roditelji popustili i pristali da kupe zelene slušalice „jer sad svi to nose”, ako nisu preskupe.

Sudeći po nazivu, model DJ2 predstavlja par slušalica namenjenih di-džejevima u pokušaju. Kompaktne su, a opet pokrivaju uši, sklopive su i, naravno, postoje u više boja. Konstrukcija je jeftina, ali robusna, a završna obrada dobra, što je, da ponovimo, idealno za mlade ljude koji neće baš previše paziti na slušalice. Zglob za sklapanje je interesantan i izdržljiviji od mnogih (naročito u nižem cenovnom rangu). Školjke se zakreću 180 stepeni nagore, u polukrug rajfa, što olakšava pakovanje i prenos. Odvojiv kabl dužine 1,2 metra pre svega je namenjen povezivanju sa prenosnim uređajima, opet u skladu sa ciljanom grupom. Činjenica da je odvojiv dodatno produžava rok trajanja uređaja, jer će se kabl odvojiti, a ne iskriviti ili pokidati ako se zakači za nešto.

Na testu nam se našla crvena varijanta, koja zapravo kombinuje crvenu osnovu sa crnom veštačkom kožom oslonaca za uši i glavu i spoljnog poklopca školjke, sa završnicom koja podseća na brušeni aluminijum, na kojoj se nalazi iscrtan logo kompanije. Dobar balans modernog i rezervisanog omogući će, bez dovođenja ličnog ukusa u pitanje, i onima koji nisu „urbani” da uživaju u proizvodu. Zvuk koji izlazi iz DJ2 slušalica sasvim je solidan za jeftinije slušalice. Zvučna slika je sužena i doći će do spajanja zvukova kad se malo „otpanje”. Na sreću, nema primetnih izobličenja, a zvuk „pliva” u basu, jer je neko još pre koju deceniju odlučio da je sve bas, pa skokovi visokih tonova ne postoje.

Ova solidna ulaznica u urbani svet košta oko dve hiljade dinara, što nije toliko loše, mada predlažemo pregled tržišta pre kupovine.

Našom neverovatnom moći dedukcije pretpostavićemo da Headphones 1 predstavljaju osnovni model Energy Sistema, a nama se uz DJ2 na testu našla Bluetooth verzija. Dizajn je nešto drugačiji, školjke su blago izdužene i usmerene napred. Sam reklamni materijal navodi da je dizajn – „urban”. Verovaćemo im na reč. Ovoga puta slušalice naležu na uši, što ima prednosti i mana. Prednost je to što su lagane, ali kako bi ostale stabilno na glavi, moraju malo da stežu, pa će posle višečasovnog nošenja ostaviti podsetnik na svoje prisustvo. Ovaj model se sklapa klasično, „lomljenjem” ka unutra, što je manje dugovečno rešenje u odnosu na prethodno opisan model.

Iako deluje da se proizvođač nešto više potrudio oko vizuelnog utiska, moramo da napomenemo da slušalice izgledaju mnogo ubedljivije na slikama nego u prirodi. Sjajna plastika na ovom modelu deluje „jeftinije” u odnosu na mat finiš kod modela DJ2. Iako se radi o Bluetooth slušalicama, i ovaj model ima odvojiv kabl, što nam se dopada, jer je više opcija uvek dobro. U pakovanju stiže i relativno kratak mikro USB kabl za punjenje baterije. Prema podacima proizvođača, trajanje baterije je osam časova korišćenja, što nismo do kraja proverili, ali su Headphones 1 bez dopunjavanja radile tri dana uz nešto lakše korišćenje. Proverili smo domet, on odgovara fabrički reklamiranom podatku od deset metara, i to kroz dva zida. Pored tastera za regulaciju zvuka, na slušalicama se nalazi i „pametni” taster za aktivaciju uređaja, puštanje muzike, odgovaranje na pozive (Headphones 1 je u stvari hedset) i ponovno pozivanje poslednjeg pozvanog broja.

Kvalitet zvuka je nešto lošiji u odnosu na DJ2, kao da mu nedostaje malo snage. Ukoliko puštate kvalitetniji snimak i reprodukcija će biti prihvatljivija i slušalice neće zamaskirati loš kvalitet kompresije. Model Headphones 1 je sasvim upotrebljiv za razgovor, te bismo ga preporučili za kancelarijsku upotrebu, gde slušate muziku i vodite razgovore, a nemate novca za posvećeno i skupo rešenje. Ako slušalice možete da ponesete sa sobom kako biste bili urbani i u gradskom prevozu, tim bolje.

Cene kod domaćih prodavaca su šarolike, najpovoljnije što smo našli jeste da je Energy DJ2 oko dve hiljade dinara, dok je Bluetooth model, naravno, skoro dvostruko skuplji. Kao i uvek, predlažemo da pregledate ponudu na tržištu pre kupovine, jer preporuku dajemo samo uz ove, niže cene.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Šta mislite o ovom tekstu?
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Energy Sistem Energy DJ2
Osnovno:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-22.000 Hz, osetljivost 108 (+/- 3) dB, impedansa 32 oma
Ostalo:
rotiranje školjki u rajf za lakši prenos, odvojiv kabl dužine 1,2 m

Energy Sistem Energy 1 Bluetooth
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 40-22.000 Hz, osetljivost 93 (+/-3) dB, impedansa 32 oma
Mikrofon:
osetljivost -38 dB (+/-3)
Ostalo:
litijum-polimerska baterija (300 mAh), autonomija osam časova, play/answer taster, audio kabl dužine 1,2 m, Bluetooth 3.0 veza
Proizvođač:
Energy Sistem
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera