TEST DRIVE<>
012018<><>

Airtame

Bežični bacač slike

Uređaj pred nama je, zapravo, mali računarčić koji se utiče u HDMI port nekog monitora, televizora ili pak video-projektora. Namena mu je da bežično prima sliku sa vašeg računara i prikazuje je na udaljenom ekranu ili platnu. Bolji modeli televizora, na primer, imaju već tehnologije koje ovako nešto omogućavaju (Wi-Fi Direct, Miracast i slično), ali Airtame omogućava da bilo koji (drugi) ekran može da bežično prikaže sliku koju mu šaljete. Čini nam se da je Airtame posebno interesantan za upotrebu sa projektorima, a posebna pogodnost je što sa jednog računara možete da „bacite” sliku na više ekrana u koje je, naravno, uboden po jedan ovakav dongle.

Podešavanje uređaja se radi jedanput i relativno je jednostavno. Uređaj može da se „ubode” direktno u HDMI priključak, što ne bi trebalo da bude problem jer nije nešto „buckast”, ali uz uređaj, za svaki slučaj, stiže i produžni HDMI kablić od desetak centimetara koji će rešiti ovaj potencijalni problem. Za napajanje je na uređaju mikro USB priključak, a u paketu dolazi i odgovarajući USB kabl i ispravljač. Osim preko ispravljača, napajanje može da se izvede i direktno sa USB porta na, recimo, monitoru u koji je Airtame utaknut.

Po uključivanju, uređaj se inicijalizuje par desetina sekundi i prikazuje pozdravni ekran gde je ispisan naziv tog primerka kao bežične pristupne tačke, uz generičku šifru. Tu šifru ćete ukucati kada se na Airtame prvi put povežete, kao što se povezujete na svaki bežični ruter. Kada ste povezali svoj laptop (ili desktop sa dodatnom Wi-Fi karticom ili USB adapterom), iz Airtame aplikacije na računaru pokrećete tzv. screen mirror, odnosno prikaz slike sa računara na udaljenom ekranu/platnu. To je sve.

Kada ste povezani na Airtame, a treba vam i pristup ostatku mreže i internetu, Airtame se podešava kao bridge, odnosno vi se povezujete na njega, a on se povezuje na ruter i prosleđuje vam vezu.

Airtame automatski bira rezoluciju koju će koristiti na izabranom ekranu/platnu, ali standardnih 1080p u 30 herca možete i ručno da spustite na rezoluciju i framerate koji odgovara datom uređaju (recimo projektoru). Takođe, birate da li će na udaljeni ekran biti poslat i zvuk.

Moguće je korišćenje Airtamea i sa mobilnim uređajima, na Android i iOS platformi. Međutim, dok sa iOS-a preko AirPlay opcije može da se šalje kompletan sadržaj ekrana, na Android platformi, na žalost, iz nekog razloga nije omogućen puni prenos sadržaja ekrana sa, recimo, Android telefona, već mobilni uređaj može da na udaljeni ekran „baci” samo jednostavni slajd-šou. Pritom, podrška za prikaz serije slika i dokumenata omogućava samo JPG i PNG slike, PDF-ove, te dokumente programa iz Microsoft Office paketa. Proizvođač tvrdi da intenzivno radi na ovom problemu, te da će uskoro biti omogućena podrška za video fajlove i prenos celog ekrana. Činjenica jeste da često izbacuju svežije verzije softvera, pri čemu je proces updatea veoma jednostavan.

Čini se da je Airtame pre svega namenjen korporativnom tržištu, edukativnim ustanovama. Odatle, valjda, i veoma nepopularna cena. Na žalost.

Tihomir STANČEVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Šta mislite o ovom tekstu?
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Osnovno:
Wi-Fi emiter na HDMI, 2,4 i 5 GHz, 1080p @ 30 Hz
Proizvođač:
Airtame
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera