TEST DRIVE<>
012018<><>

TP-Link TL-WA860RE Range Extender

Debeli produživač

Proširivač dometa (Range Extender) je ona vrsta uređaja kojeg se setimo tek kada nam zatreba. Potpisniku ovih redova je ostala ružna uspomena sa ovogodišnjeg letovanja, gde je ruter domaćina bio nedovoljno jak da baci upotrebljiv signal na treći sprat kuće. Razlog više da naredne godine jedan ekstender bude prvi koji će da završi u koferu pred polazak na odmor. Prednosti proširivanja signala po kući ili poslovnom prostoru nećemo ni pominjati.

Da ne biste došli u sličnu situaciju, tu smo da vam predstavimo još jedan proširivač, koji nam je ovog puta došao iz TP-Linka. Model sa oznakom TL-WA860RE je varijanta sa prolaznom utičnicom, pa je uređaj iz tog razloga malo većih dimenzija od, recimo, Tendinog „Zeke”, koji smo pre nekoliko meseci (SK 8/2017) imali na testu. Rešenje sa utičnicom možda i nije neophodno za kućnu varijantu. Ipak, u određenim situacijama može da pomogne da se upotreba utičnice koja se već koristi za neki uređaj.

Sa obe strane kutijice su antene i predviđeno je da se pri radu usprave. Sa desne strane su tasteri za uključivanje i isključivanje i WPS, a odmah ispod je taster za reset. Sa donje strane je megabitni LAN port za žično povezivanje sa računarom. Prisutstvo ovog porta može mnogo da znači, jer tada za eventualni udaljeni desktop računar ne moramo kupovati dodatni Wi-Fi adapter. Sa prednje strane su tri LED za indikaciju jačine signala, WPS-a i statusa.

Ekstender radi na 2,4 gigaherca i sposoban je da razmenjuje podatke brzinom do 300 megabita u sekundi, što je otprilike standard za ovu vrstu uređaja i generalno će zadovoljiti veći broj scenarija. Pokrivenost je zadovoljavajuća, ceo sprat porodične kuće je u potpunosti bio pokriven, a signal je upotrebljiv i napolju. Povezivanje na lokalnu mrežu se može ostvariti putem WPS-a (Wi-Fi Protected Setup), a znamo da WPS radi samo sa mrežama koje su zaštićene WPA/WPA2 sigurnosnim protokolima. Za prvo povezivanje i konfigurisanje koristimo IP adresu navedenu u putstvu, ali samo dok se uređaj ne poveže sa mrežom. Kasnije se za pristup uređaju koristi adresa koju mu je dodelio obližnji ruter.

Kao kod pomenutog ekstendera Tenda A9, i ovaj se nakon izvršenih podešavanja i povezivanja na lokalnu mrežu može po potrebi premestiti na željeno mesto. Pritom će LED sijati odgovarajućom bojom, u zavisnosti od udaljenosti od rutera. Zanimljivo je da ekstender ne može biti ni previše blizu za kvalitetan prijem Wi-Fi signala sa rutera. Takođe, s obzirom na malo veće dimenzije, nije baš preporučljivo da ekstender stoji na mestu gde se često prolazi.

Za upravljanje ovim TP-Linkom se koristi web grafički korisnički interfejs sa osnovnim opcijama kojih, s obzirom na vrstu uređaja, i nema mnogo. Opcije su podeljene u grupe gde možemo pratiti status, sistemski log i menjati SSID i lozinku po potrebi. Takođe, napomenućemo da ekstender poseduje sopstveni DHCP server sa „bazenom do 100 kupača”, koji se može isključiti ili postaviti pod Auto. LED se može postaviti u noćni mod, to jest isključiti, a tu su i crna i bela lista za povezane uređaje. Zanimljiva je opcija Wi-Fi Coverage, gde biramo jačinu Wi-Fi signala (Min, Mid i Max).

Kao i svi noviji uređaji iz TP-Linka, i ovaj ima podršku za Tether aplikaciju. U okviru nje je dostupno dosta opcija koje već postoje u okviru GUI-ja. Uređaj se trenutno izbacuje iz mreže prostim povlačenjem prsta.

Tokom nekoliko dana testa nismo primetili nikakav gubitak signala, niti potrebu za resetovanjem. Ekstender se ponašao onako kako treba i u suštini smo zadovoljni. Ipak, na internetu se može pročitati informacija da kod nekih primeraka nakon nekoliko meseci dolazi do gubitka konekcije, ali se ovaj problem rešava prostim resetovanjem uređaja. Razlog tome, naravno, ne mora da bude loš aparat, već previše često povezivanje više uređaja, a samim tim i česte promene IP adresa, gde se gubi sinhronizacija. Ovo se, inače, trajno rešava automatskim restartovanjem ekstendera (poželjno i rutera) u vreme kada nama odgovara (obično u ranim jutarnjim časovima), mada ovu opciju u stvarnosti malo ko koristi. Razlog može biti i pregrevanje, mada sa ventilacionim prorezima sa obe strane nismo primetili da se nešto specijalno greje.

Što se nas tiče, sve preporuke.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Šta mislite o ovom tekstu?
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

Osnovno:
Wi-Fi ekstender, IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz
Spoljašnost:
3 tastera (On/Off, WPS i Reset), 2 spoljne antene, 1 x 10/100 Mbps Ethernet port, prolazna priključnica
Funkcije:
WMM (Wi-Fi Multimedia), Wireless MAC Address Filtering, Wireless Statistic, Domain Login Function, 64/128/152-bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK
Dimenzije:
110 × 66 × 75 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera