TEST RUN<>
012018<><>

Adobe Dimension CC 2018

Jednostavno 3D „rendanje”

Kada je u pitanju stvaranje 3D slika i video-klipova, postoji izbor: birate komercijalni ili open source softer, onaj koji renderuje samo 3D slike ili neki koji može da vam pruži i 3D video-klipove. Zajedničko softveru iz ove klase do sada bilo je to da su u pitanju programi sa naizgled bezgraničnim opcijama s jedne strane, ali i komplikovanim interfejsom koji zahteva dosta vremena i truda kako bi se savladao s druge strane. Iz Adobea nam stiže program koji će pomiriti potrebu za 3D prikazima sa prilično jednostavnim interfejsom, a dobio je naziv Adobe Dimension. Dimension je ranije bio poznat pod nazivom Project Felix, ali je sada smešten u Creative Cloud pod novim nazivom i resetovan na verziju 1.0.

Dimension je predviđen samo za kreiranje 3D slika. Ako ste vešti, možete sastaviti neki GIF, ali za video-klipove se morate obratiti nekom drugom softveru. Rezultati u vidu slika su vrlo uverljivi, a dopao nam se iznenađujuće uredan i neopterećen interfejs, kao i tutorijal koji vas dočeka i odmah na početku ubedi kako je rad u ovom programu lagana šetnja parkom.

Prvo se susrećete sa tipičnom radnom površinom, „ukrašenom” linijama koje nepogrešivo podsećaju na neki program za manipulaciju 3D objektima. Zatim, s desne strane možete videti dve grupe alatki. Prva grupa postavljena vertikalno daje uvid u osnovne alatke za manipulaciju objektima, kao što su povećavanje ili smanjivanje objekta, rotacija ili premeštanje objekta po površini i slično. U drugoj grupi alatki nalaze se sami objekti i njihove osobine, odnosno sav radni materijal koji možete dodati svojoj budućoj slici. Podela obuhvata objekte, materijale koji se objektima mogu dodeliti, izvor svetlosti koji možete postaviti na scenu i na kraju slike. Slike mogu biti postavljene tako da budu pozadina, a mogu biti i logo koji ćete dodeliti nekom objektu. S desne strane susrešćete se sa brojnim podešavanjima. Većina njih se aktivira kada već na scenu stavite neki objekat ili mu dodate neku osobinu i, naravno, variraju u zavisnosti od objekta ili osobine, ali uglavnom služe za fino doterivanje onoga na čemu radite.

U osnovnoj ponudi objekata nalaze se podrazumevani geometrijski oblici, poput kocke, kugle i kupe, ali i neki odmah primenljivi, kao što su čaša za kafu, papirna kesa, tetrapak, kutija za kremu i slično. Sve što treba da učinite jeste da odaberete oblike ili objekte koji su vam potrebni i postavite ih u odnosu na prostor (i, naravno, jedne u odnosu na druge). Drugi korak je odabir materijala od kojeg će predmet biti „napravljen”. Materijala ima mnogo više u ponudi: karton, plastika, staklo u raznim bojama, drvo, metal i slično. Oni providni, kao što su staklo ili želatin, recimo, ne mogu biti dobro vidljivi pre renderinaga, tako da za potpun uvid morate biti strpljivi. Izdvojićemo zanimljivu alatku – Sampler Tool, kojom možete „pokupiti” bilo koji materijal koji se nalazi na sceni i primeniti ga na druge objekte.

Treći korak je dodavanje slika. Ukoliko želite neki natpis ili sliku na tim objektima, možete je dodati po drag and drop principu na sam objekat. Ukoliko birate neku od pozadina koja će igrati ulogu okruženja, samo kliknite na nju dva puta i ona će se postaviti kao pozadina vašeg projekta i ne samo to – program će sam namestiti pozadinu, uklopiti objekte i svetlost tako da deluju što prirodnije i uverljivije kada se izrenderuju.

Ako ste bar naizgled zadovoljni kompozicijom, vreme je da kliknete na taster Render Preview, smešteno u gornjem desnom uglu. Ta komanda omogućava vrlo malu sliku, prikaz gotovog rezultata, ali ipak kakav-takav uvid u to kako će gotov rezultat izgledati. Ako želite, možete da se vratite doterivanju, ali ako ste zadovoljni, vreme je da pređete u drugu prostoriju.

Za rendering je odvojen poseban prozor. To je mesto gde birate kakav će biti output, odnosno kvalitet, veličina i format slike. Začudo, nema baš mnogo izbora. Kvalitet ima samo tri nivoa (Low, Medium i High), dok su dostupni formati za pohranjivanje PNG i PSD. Priznajemo da smo očekivali više opcija, ali pretpostavljamo da je te finese Adobe ostavio nekom softveru za editovanje slika.

U osnovnom paketu, koji smo mi imali priliku da koristimo, očekivali smo više objekata, više opcija koje bi mogle da se iskoriste bez dodatne kupovine. Takođe, očekivali smo i malo više maštovitosti kada su ponuđeni materijali u pitanju. Dimension nudi proširenje izbora na dva načina. U Adobeovoj prodavnici vas očekuje još mnogo gotovih objekata, koje možete kupiti ili skinuti u skladu sa pretplatom koju imate. S druge strane, uz malo truda možete napraviti 3D model u Photoshopu i importovati ga u Dimension.

Dimension je stvarno uspeo da ostvari pretpostavljeni cilj sa početka teksta: da pruži ne toliko iskusnim korisnicima način da stignu do 3D renederovanih slika. Rezultati deluju profesionalno, a brzo i lako se postižu. Međutim, nije baš sve tako sjajno.

Mi smo imali malih problema sa komandama, koje s vremena na vreme nisu reagovale. Program nije „padao” i kočio se u potpunosti, ali bi osnovne komande, kao što su pomeranje objekta po radnoj površini ili rotacija, povremeno jednostavno prestale da postoje. Sa importom OBJ datoteka nismo imali nikakvih problema, tako da taj korak preporučujemo.

Kad podvučemo crtu, program je veoma koristan u marketingu, idealan za brzu prezentaciju pakovanih proizvoda, dizajn letaka ili bilborda. Kao i svi Adobe programi, poduprt je velikom bazom resursa (koji se, naravno, plaćaju), a oni čine mogućnosti ovog softvera većim i zanimljivijim. User friendly interfejs pomaže da naume lako sprovedete u delo.

Gordana RADOVIĆ

 
Mozilla Firefox Quantum
Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69
Responsive Site Designer 2.5
Adobe Dimension CC 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
WinX HD Video Converter Deluxe 5.11
Bandicam 4.0.2
Dopamine 1.5.5
Reflector 3.0.1
CutoMe 2.2
InPixio Photo Maximizer 4.0
Laewo Music Recorder 2.3
Clean Space 7.16
Country Flags & IP Whois 0.2.3
AntiTrack for Windows 10
DesktopSnowOK 3.33
Google Scholar Button 1.5
Interactive Luminosity Masks 3.2
Snooper Professional 2.3.5
ThisIsMyFile 2.16
MixColors 2.2

Tip:
3D modelovanje
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
2,5 GB
Cena:
20 dolara mesečno
Adresa:
www .adobe .com /rs /products /dimension .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera