VREMENSKA MAŠINA<>
012018<><>

Butros Gali, Y2K i Warp kompjuteri

Broj 88, januar 1992.

Prvog januara Butros-Butros Gali zamenjuje Havijera Pereza de Kveljara na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Šest dana kasnije, AT&T na američko tržište izbacuje svoj legendarni video-telefon po ceni od 1499 USD. Devetog januara, kao odgovor na zahteve Hrvata i muslimana za priznavanje nezavisne Bosne, srpska zajednica proglašava osnivanje Republike Srpske.

 
Početak devedesetih godina kod nas predstavlja zlatno doba za računarske mreže, jer je svaka, pa i najmanja firma sa dva i više računara htela da ima taj famozni LAN. U jednom od uvodnih tekstova ad-hoc rubrike „Kompjuterske mreže” objašnjavamo sve relevantne pojmove mrežne problematike: bridge, router, repeater, gateway i druge sexy termine. U rubrici „Jugoslavija” (i ona je ad-hoc) i tekstu „Dani računarstva, peti put” vajkamo se kako su došli crni dani za ljubitelje tehnologije, jer je nekada za kupovinu AT konfiguracije trebalo tri, a sada je neophodno dati pet prosečnih plata.

Januarski „Svet igara” je neobično slab, donoseći svega nekoliko naslova koji su izdržali neumoljivi test vremena. Tako, dakle, sa jedne strane imamo Alien Breed, Final Blow i Knights of the Sky, a sa druge Thunder Jaws, Tarzan Goes Ape, Street Gang Football, Conflict i druge anonimuse koje je svet brzo zaboravio.

Broj 172, januar 1999.

 
Prvog januara premijerno biva predstavljen evro, prvobitno u formi bez banknota (čekovi, bankarski transferi, itd), koje će doći tek za tri godine. Desetog januara televizija HBO počinje sa emitovanjem kultne serije „Sopranos” sa Džejmsom Gandolfinijem u glavnoj ulozi. Dvadesetog januara Kina usvaja nove, striktnije mere za kontrolu interneta. Dan kasnije, u jednom od najplodnijih akcija zaplene narkotika, američka obalska straža zaplenjuje skoro pet tona kokaina u jednom brodskom tovaru.

„Kada se pre nekoliko godina pojavio novi format kompresije zvuka, globalni distributeri su se uplašili piraterije, ali tehnološki napredak nije moguće zaustaviti”, kažemo u uvodu teksta o tržištu portabl MP3 plejera. U rubrici „Aktuelnosti” pišemo o problemima koji mogu da zadese zastarele računarske sisteme u prvim sekundama novog milenijuma (Y2K), ali na odmeren, analitički način, bez nepotrebnog senzacionalizma tabloidnog tipa.

 
„Svet igara” je prepun legendi, od kojih najveću, Thief: The Dark Project, proglašavamo za igru meseca. Tu su i opisi igara Blood 2, Gangsters, Tomb Raider III, Heretic II, Oddworld: Abe’s Exodus, Settlers III i nekoliko drugih egzemplara kvalitetnog gejminga.

Broj 256, januar 2006.

Novu 2006. godinu Australija dočekuje sa rekordnim temperaturnim maksimumom od 45 stepeni celzijusa, što je uzrokovalo masivne požare i probleme u snabdevanju strujom. Devetnaestog januara NASA lansira misiju New Horizons na devetogodišnje putovanje ka Plutonu. Devetnaestog januara Bolivija dobija novog predsednika. Evo Morales je prvi domorodac kome je pošlo za rukom da dobije izbore.

 
Broj počinjemo sa malom dozom optimističkog tehno-futurizma, pišući o „Warp” kompjuterima, koji još uvek nisu ušli u mainstream. Na testu imamo tonu svežeg hardvera, među kojima su i Plextor, Samsung i Asus rezači, koji do juče nisu mogli da podignu glavu od neprikosnovenog Teaca. Premijerno pišemo i o Google Analyticsu, tek najavljenom servisu za praćenje web saobraćaja, bez koga se danas ne može zamisliti internet analitika.

Igra meseca januara je Prince of Persia: The Two Thrones, a našlo se mesta i za opise igara Space Rangers 2: Dominators, Stubbs The Zombie, Space Hack, City of Villains... Izbor je loš usled početka perioda totalne konzolne dominacije, koji je znatno ugrozio igračku scenu na PC-u. Da ne beše MMORPG naslova, kao što je World of Warcraft, ta scena bi klinički umrla.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Novosti iz Intela i AMD-a

 PRIMENA
Skladištenje digitalnih podataka

 NA LICU MESTA
Games.con 2017
Vip Mobile i Jugoslovenska kinoteka
Extreme ESET korisnički skup
Nikon dan

 KOMPJUTERI I FILM
Coco
Downsizing
WWW vodič

 VREMENSKA MAŠINA
Butros Gali, Y2K i Warp kompjuteri
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Ili imaš stav, ili...
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera