LAKI PINGVINI<>
022018<><>

Orange Pi Win (Plus)

Citrusi sa Win aromom

Činjenica da se na stranicama „Sveta kompjutera” često pojavljuju minijaturni računari pod nazivom Orange Pi ne predstavlja veliko iznenađenje, pošto je njihov proizvođač Shenzhen Xunlong jedan od najaktivnijih igrača na SBC tržištu. Ovog puta nam je privukao pažnju računar pod nazivom Orange Pi Win, pošto je očigledno da se radi o uređaju koji bi trebalo da pokreće (između ostalog) i Windows 10 IoT Core, o kome smo pisali pre nekoliko brojeva.

Već na prvi pogled, zahvaljujući „uvrnutim” čipovima, računar vizuelno jasno asocira na Orange Pi PC2, koji smo predstavili u broju SK 5/2017 i sa kojim ima dosta dodirnih tačaka. Ovaj računar je gabaritima nešto malo veći (93 × 60 milimetara) od modela PC/PC2 (85 × 56 milimetara), tako da zahteva posebno kućište. Tu su i četiri priključka USB 2.0, kao i jedan USB OTG (može se koristiti za napajanje). Izlaznu sliku je moguće prikazati preko HDMI interfejsa ili povezivanjem LCD panela na DSI konektor. Za priključivanje video-kamere je predviđen CSI (Camera Serial Interface) port, koji je u stanju da prenese sliku Full HD rezolucije brzinom 30fps. Računar raspolaže kako priključkom za Gigabit Ethernet, tako i čipom za Wi-Fi/Bluetooth (Ampak AP6212), što predstavlja nesumnjivu prednost nad modelom PC2. Uz računar dolazi antena „mišji rep” sa IPX/APEX konektorom, pa ju je u slučaju potrebe moguće zameniti sa uređajem boljih radnih karakteristika. Za kontrolu snabdevanja strujom zadužen je PMU (Power Management Unit) čip AXP803. Mesta na ploči se našlo i za mikrofon, a postoji i prostor predviđen za lemljenje eMMC memorijskog modula, ali teško možemo poverovati da će neko od korisnika pokušati to da izvede.

Sa donje strane pločice nalaze se USB kontroler, SPI fleš memorija kapaciteta 16 megabita (dva megabajta) i slot za priključenje micro SD kartica. Zanimljiva specifičnost modela Win jeste mogućnost rada preko baterije sa naponom od pet volti. Priključci su smešteni na donjoj strani. U uglu između GPIO porta i konektora za napajanje nalazi se džamper koji omogućuje izbor rada preko strujnog adaptera ili baterije.

Okosnicu sistema predstavlja četvorojezgarni SoC AllWinner A64 rađen u ARM v8-A Cortex A-53 arhitekturi sa taktom od 1,2 gigaherca. Kada to uporedimo sa mikroprocesorom AllWinner H5 sa modela PC2, možemo zaključiti da se radi o vrlo sličnim čipovima. Glavna razlika se odnosi na grafički podsistem, gde A64 radi sa Mali 400MP2, dok je u H5 ugrađen nešto moćniji Mali 450MP4. Osim toga, A64 ima samo jedan USB host kontroler, dok ih H5 ima tri. Dodatno, H5 podržava naprednu hardversku enkripciju, koja uveliko ubrzava obradu podataka prilikom, recimo, korišćenja VPN konekcija. Po ovome bi se moglo pomisliti da je H5 bolji izbor, ali to (bar za sada) nije tako, jer A64 ima podršku za normalnu reprodukciju videa sa hardverskim dekodiranjem do H.265 rezolucije (4K@30fps).

Računar se u radu prilično greje, pa se preporučuje postavljanje pasivnih hladnjaka na procesor i memoriju.

Što se tiče podrške operativnih sistema, tu je stvar slična kao kod ostalih modela ovog proizvođača. Dakle, postoji pristojna ponuda distribucija, ali kvalitet uglavnom nije zadovoljavajući. Trenutno najbolje stoje stvari sa distribucijom Debian 8 (Jessie), ali i ona ima određene nedostatke, dok kod Ubuntua ne radi Wi-Fi. Što se tiče Androida, zvanično je podržana verzija 5.1, ali se mogu pronaći i verzije 6 i 7. Sada dolazimo do zanimljivog dela. Iako u nazivu figuriše reč Win, proizvođač (još uvek) nije uspeo da podrži rad sa Windows IoT Coreom. Orange Pi Win je po konstrukciji veoma sličan SBC računaru Pine A64, koji nema problema sa najmanjim Windowsom, pa se oni nisu očekivali ni ovde. IoT Core uspeva da se inicijalizuje, ali je onemogućen bilo kakav rad sa periferijama, pa pretpostavljamo da problem stvaraju drajveri zaduženi za USB. Iako je proizvođač uveravao korisnike da će neprijatnost biti rešena, to se do danas nije dogodilo.

Za 25 dolara (30 dolara za Win Plus) dobićete mali SBC računar solidnog hardvera, ali i sa balastom problema, sa podrškom za operativne sisteme. S obzirom na to da bi mali procenat korisnika ionako radio sa IoT Core platformom, naziv mu se ne može uzeti kao ozbiljan minus.

Igor S. RUŽIĆ

 
Bodhi Linux 4.4.0
AppImage
Jaxx 1.3.9
Platforme STM8 i STM32
Orange Pi Win (Plus)
Šta mislite o ovom tekstu?
Štitovi Arduina [5]: Wi-Fi Shield

Procesor:
AllWinner A64 4 × 1,2 GHz Cortex-A53
Grafika:
Mali 400MP2 GPU
Memorija:
1(2) GB DDR3
Skladište:
micro SD (max. 64 GB)
Mreža:
Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
Video ulaz:
MIPI-CSI (CMOS kamera)
Video izlaz:
HDMI, MIPI DSI LCD
Audio ulaz:
MIC, 3,5 mm konektor
Audio izlaz:
3,5 mm, HDMI
USB:
4 × USB 2.0, 1 × USB 2.0 OTG
Ostalo:
40-pin GPIO, IR, 3-pin UART, SPI 2MB, FM radio, Power, Reset
Napajanje:
5V / 2A (4,4/1,7 mm), OTG, baterija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera