TEST DRIVE<>
022018<><>

Antec P8

Ponavljanje godine

Antec je proizvođač koji je svoju reputaciju izgradio na čvrstoj limariji i inovativnim idejama. Proteklih godina ova kompanija je praktično prešla u drugu ligu. Lim se istanjio, inovacija nije bilo nigde, a more dalekoistočnih proizvođača zapljusnulo je obalu na kojoj se nekada samo nekoliko njih (uključujući i Antec) bezbrižno igralo. Svesni da ih mlađa publika ne poznaje, a da starija ne nosi više sliku „devetstotke” u novčaniku, rešili su da se ponove. A nema boljeg načina za to nego da pogledate šta je popularno i uskočite u voz dok je još u punoj snazi.

Antec P8 predstavlja klasično moderno Midi Tower kućište. Uniformna prednja maska podseća na vrata, ali to nije. Otvori za dovod vazduha su minimalni jer je estetika bitnija, a moderni procesori jedva overklokuju. Kaljeno staklo je, neosporno, „kulje” od svake vrste plastike. Unutrašnji prostor podeljen je na dve celine – veliku za nesmetano smeštanje komponenata, bez kaveza za uređaje arhaičnog 5,25-inčnog formata, te „podrum” za napajanje, čiji se kablovi neće videti. Na kraju, tu je prostor za dva veća radijatora.

Dakle, sve „kućice” su popunjene, a da vidimo kakva je izvedba. P8 je elegantno kućište, dakle geometrijsko i trezveno. Veći deo prednje maske prekriven je limom, pa P8 deluje skuplje i kvalitetnije, bez ozbiljnijeg ulaganja, jer se radi o istom limu od kog je izrađeno celo kućište. U dnu se nalazi logo kompanije koji svetli belom bojom, što razbija monotoniju i još jednom ostavlja utisak ozbiljnijeg proizvoda uz minimalno ulaganje. Vizuelni utisak zaokružuju otvori za uvlačenje vazduha koji se nalaze samo na desnoj i donjoj strani maske, čineći je asimetričnom. I/O panel se nalazi tik uz bočne otvore i sadrži samo dva USB 3.0 porta i audio-konektore. Veći i manji kvadrat crne boje predstavljaju tastere za uključivanje i reset, imaju dobar hod i klik i deluju kao da će poživeti koliko i sama gvožđurija.

Kao što smo pomenuli, otvori su relativno mali, ali izdašniji nego kod mnogih sličnih modela. Takođe, maska dodatno izbija ispred ventilatora, pa će do njih stići više vazduha. Kako god, P8 nije namenjen ozbiljnom vazdušnom hlađenju. Gornjom površinom dominira veliki otvor za „ventilaciju” koji pokriva metalna filter mrežica, koja se pričvršćuje magnetnom trakom.

Kućište je nešto skromnijih dimenzija za Midi Tower i nije robusno. Lim deluje stabilno, dobro obrađeno sa odličnom završnicom, ali je tanak, ne samo u odnosu na slavnu prošlost, već i, recimo, na NZXT S340 (SK 4/2107), koji mu je glavna konkurencija. Dobra izrada, lim koji deli kućište, bočna stranica od kaljenog stakla, čine kućište čvrstim, bez obzira na debljinu lima. Velike stope sa gumenim ulošcima osiguraće da se P8 drži podloge.

Veliki unutrašnji prostor olakšaće ugradnju komponenata i „pejzažnu arhitekturu”, dok će strateški raspoređeni otvori i skoro dva centimetra prostora između nosača ploče i bočne stranice dodatno olakšati uklanjanje viška kablova. Veliki otvor za backplate hladnjaka se podrazumeva. Grafičkim kartama je ostavljeno do 380 milimetara prostora sa ugrađenim ventilatorima iza prednje strane (nešto manje ako se ugradi i radijator). Vazdušnom hlađenju procesora na raspolaganju je prihvatljivih 170 milimetara. Postoji i dodatni slot sa strane za vertikalnu montažu grafičke karte, što zahteva adapter, a možda i Dremel.

Četiri nosača HDD/SSD uređaja raspoređena su u dve grupe. Dva se nalaze na „krovu podruma” i trebalo bi da drže uređaje koje želite da prikažete oduševljenoj masi kroz kaljeno staklo. Druga dva su na zadnjoj stranici, na limu koji povezuje prednju stranicu i nosač matične ploče (opet pomaže stabilnosti), i postavljeni su tako da su konektori uređaja okrenuti ka matičnoj ploči. Da klasični hard-diskovi ne bi bili zaboravljeni, u „podrumu” se nalazi kavez za dva uređaja formata 3,5 inča, sa plastičnim „šrafles” fiokama, koje imaju i otvore za manje uređaje (2,5 inča). Napajanje stoji na četiri odstojnika od tvrde pene koji ublažavaju vibracije i sprečavaju grebanje. Ukoliko planirate ugradnju većeg napajanja, kavez može da „napusti” kućište odvrtanjem četiri šrafa koji ne zahtevaju upotrebu alata.

Kućište se isporučuje sa tri ventilatora prečnika dvanaest centimetara, dva iza prednje strane i jedan na zadnjoj. Ventilatori imaju crne ramove i bele impelere, što, uz dodatne bele LED, pravi specifičnu „temu”, pa će ih neki korisnici sigurno zadržati. Ventilatori spadaju u one sa većim protokom vazduha, prave solidnu promaju uz minimalnu buku. Više se čuje zujanje motora, nego huka protoka vazduha. Proizvođač je sveo podržanu veličinu ventilatora na dvanaest centimetara, što nećemo uzeti kao manu, jer je tu izbor najveći. Ukupno je moguće ugraditi sedam ventilatora u P8, tri iza prednje, tri ispod (ili iznad) gornje stranice i jedan na zadnjoj.

Prorez u limu koji deli unutrašnji prostor dovoljan je da se iza prednje strane smesti radijator debljine trideset milimetara. Isti radijator može da se smesti i ispod prednje, ali će relativno mali prostor za otvore i fitinge verovatno ograničiti realnu maksimalnu konfiguraciju na 360 + 240 + 120. Treba uzeti u obzir da mali otvori na prednjoj strani neće „hraniti” ventilatore sa dovoljno vazduha za ozbiljnije hlađenje i da će pritisak opasti zbog „provlačenja”, pa će potencijalni sistem builder morati da balansira između estetike i performansi.

Antec P8 je sasvim solidan predstavnik klase modernih Midi Tower kućišta namenjenih entuzijastima. Nudi dovoljno opcija, kvalitetno je napravljen, izgleda lepo i elegantno, i omogućava pravljenje izuzetno uredne mašine koja će kroz bočno staklo izgledati ubedljivo. Ono što nam se ne dopada jeste tanak lim, iako je kvalitetan, ograničen „uvoz” vazduha u kućište (što je boljka većine modernih kućišta) i nešto veća cena. Na našem tržištu Antec P8 košta oko 95 evra, što je u skladu sa sličnim modelima viđenijih proizvođača, ali smo želeli da vidimo nešto nižu cenu, jer se očigledno štedelo. Kako god, P8 nije loš vesnik nove mladosti Anteca.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Osnovno:
2 × 3,5"/2,5”, 4 × 2,5”, 2 × USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX standard, bočna stranica od kaljenog stakla, filter mrežica na gornjoj strani i ispod napajanja, veliki prostor za manipulaciju komponentama i uklanjanje kablova
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera