TEST DRIVE<>
022018<><>

LC-Power LC-225U3-RAID

Dvospratna sigurna kuća

Do sada se nismo sretali sa dvostrukom fiokom za hard-diskove. Ovo je, naime, eksterno kućište u koje mogu da se smeste dva hard-diska formata 2,5 inča i visine sedam ili 9,5 milimetara, a to znači, s obzirom na trenutnu ponudu hard-diskova, da je maksimalni kapacitet četiri terabajta. U kućištu se nalazi i RAID (Redundant Array of Independent Disks) kontroler sa tri moguća režima:

JBOD (Just a Bunch of Disks/Drives), gde se diskovi ponašaju kao dva odvojena diska;

RAID 0, gde se dva diska predstavljaju operativnom sistemu kao jedan disk, zbirnog kapaciteta, pri čemu se simultano polovina podataka smešta na jedan, a druga polovina na drugi disk, pa je iz tog razloga brzina čitanja i pisanja (teoretski) dvostruka;

RAID 1, gde se „vidi” jedan od dva diska, a drugi je njegova automatska kopija, za veću bezbednost podataka.

Spoljni oklop kućišta je od aluminijuma, a plastični deo sa elektronikom, konektorima i prostorom za diskove, klizno se ubacuje u njega. Tu je i stopica za vertikalno postavljanje fioke. Za pričvršćivanje diskova za plastični deo i fiksiranje plastičnog dela za aluminijumski oklop uz fioku stižu četiri šrafa, čak i minijaturni šrafcigerčić. Prednja strana je perforirana zbog hlađenja diskova, na gornjoj strani su dve lampice koje indikuju rad pojedinačnih diskova, a svi konektori su na zadnjoj strani.

Pored USB 3.0 konektora, tu je i mikro USB konektor za eventualno (dodatno) napajanje. Naime, moderni 2,5-inčni hard diskovi imaju malu potrošnju energije, pa je napajanje preko USB-a sasvim dovoljno. Iz tog razloga, uz ovu fioku ne stiže strujni adapter, ali ako vam zatreba za neke starije i manje štedljive diskove, možete upotrebiti standardni punjač za telefon. Zahvaljujući Asbisu kao uvozniku Toshiba hard-diskova, mi smo fioku probali sa dva diska od po jednog terabajta i dodatno napajanje nije im bilo potrebno, što verujemo da je slučaj i sa diskovima drugih proizvođača.

Izbor RAID režima rada vrši se kombinacijom dva mikroprekidača, a tu je i mali ’Reset’ taster kojim se promena režima pokreće. Naravno, režim ćete izabrati samo jednom, kada prvi put stavite diskove u fioku, jer promena režima podrazumeva formatiranje diskova i gubitak podataka. Ako se koriste diskovi različitog kapaciteta, u RAID 0 i RAID 1 režimima će se veći disk ponašati kao da je kapaciteta kao onaj manji.

A koji RAID režim odabrati? Mišljenja smo da JBOD režim nema smisla koristiti, osim ako baš insistirate da dva odvojena diska imate u istom fizičkom kućištu. RAID0 potencijalno omogućava da hard diskovi rade dvostruko brže, ali, nažalost, naši testovi pokazuju da to nije baš tako. Naime, diskovi koji pojedinačno omogućavaju brzine čitanja i pisanja od 115 i 113 MB/s, u RAID 0 režimu postizali su 130 i 217 MB/s, dakle gotovo dvostruko u pisanju, ali u čitanju nije bilo tako. Blagi pad brzine pisanja, za oko tri procenta, vidljiv je i u RAID 1 režimu, ali to je sasvim prihvatljivo i očekivano.

Znatiželje radi, probali smo LC-225U3-RAID i sa dva SSD-a, ali je pad brzine u RAID 0 režimu bio katastrofalan. Bolje nismo ni očekivali, s obzirom na cenu i namenu ovog uređaja, a za utehu je to da se i mnogi RAID kontroleri na matičnim pločama, sem najnovijih, ne snalaze sa SSD-ovima.

Mi bismo rekli da je RAID 1 režim ono što najviše ističe ovo eksterno kućište. Brzine i kapaciteta nikad dosta, ali za eksternu memoriju taj parametar ne mora da bude presudan. Bezbednost podataka je svakako važnija, a kada iste podatke u svakom trenutku i potpuno automatski imate na dva diska, verovatnoća havarije je minimalna.

Tihomir STANČEVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Šta mislite o ovom tekstu?
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Osnovno:
2 × 2,5” HDD/SSD, USB 3.0, RAID
Ostalo:
visina diskova do 9,5 mm; RAID režimi JBOD, RAID0 i RAID1; dimenzije 130 x 83 x 25 mm; masa (bez diskova) 333 g
Proizvođač:
LC-Power
Kontakt:
Mid 9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera