TEST DRIVE<>
022018<><>

Samsung Gear Fit2 Pro

Profesionalna lisica

Reteksturirana narukvica, „kopčanje” na klasičan način – kao da je u pitanju ručni časovnik ili novi Watchface, na prvi pogled osnovni su razlozi zbog čega je Gear Fit2 nakon godinu i po dana dobio sufiks „Pro” u imenu. Mršavo? Svakako! Pogotovo ako se zna da se interakcija sa korisnikom ponovo obavlja preko identičnog Super AMOLED ekrana veličine 1,5 inča, da je na raspolaganju 512 megabajta radne memorije, te da srce sistema čini dvojezgarni Exynos procesor, koji kuca frekvencijom od jednog gigaherca. Na svu sreću, to ipak nije sve što Gear Fit2 Pro ima da ponudi...

Verovatno najvažnija novina nove Samsungove fitnes narukvice jeste što je sertifikovana po MIL-STD-810G standardu. Za razliku od IP68 komplementa od prošlog puta, ovo omogućava korišćenje uređaja do neverovatnih 50 metara pod vodom i otpornost na pritisak od čak pet atmosfera. Sada, ne samo što možete da plivate noseći na zglobu ruke narukvicu, već možete i da ronite bez ikakvog ustručavanja. Zanimljivo je što u dodiru sa vodom Gear Fit2 Pro automatski „zaključava” ekran kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja opcija. Tu je i nova, preinstalirana Speedo On aplikacija, koja služi za merenje performansi i učinkovitosti „vodenog” treninga. Samsung je obelodanio saradnju sa još jednim poznatim proizvođačem sportske opreme – Under Armourom, što znači da Gear Fit2 Pro koristi aplikacije UA Record, MapMyRun i MyFitnessPal, ali sa jednom začkoljicom: naime, iako se reklamiraju na sva zvona, pomenute aplikacije moraćete da instalirate sami, a to podrazumeva dosta „prčkanja” po opcijama, izradu Samsung korisničkog naloga i tome slično.

Sledeća važna novina odnosi se na mogućnost povezivanja narukvice sa Spotify nalogom i korišćenje servisa u offline režimu. To znači da za uživanje u omiljenim muzičkim numerama nije potreban mobilni telefon (samo bežične slušalice) i da se skladištenje pesama obavlja u internoj memoriji narukvice. Za tu svrhu na raspolaganju je oko dva gigabajta skladišne memorije, od ukupno četiri, sa koliko Gear Fit2 Pro raspolaže. Ostatak zauzimaju operativni sistem Tyzen i preinstalirane aplikacije. Nažalost, baš kao i u slučaju podrške za Under Armour, moraćete sami da instalirate Spotify aplikaciju (na telefon), jer ne dolazi kao integralni deo sistema.

Umesto klasičnog, rogobatnog USB punjača, uz Gear Fit2 Pro dolazi dopadljivi docking station. On omogućava punjenje baterije postavljanjem narukvice u bilo koji položaj, s obzirom na to da se potrebni konektori nalaze sa obe strane. Što je još lepše, njegova površina je namagnetisana, tako da približavanjem narukvica biva „privučena” u ležište. Narukvica tokom punjenja stoji u horizontalnom položaju i može da se koristi kao noćni sat. Doduše, za prikaz tačnog vremena moraćete da kliknete na komandno dugmence, ali dobro.

Iako dolazi sa nekoliko korisnih noviteta, nije nam se svidelo što Gear Fit2 Pro pati od nekih starih boljki. Na primer, baza podržanih sportova je i dalje mala, a nedostaju neki širokorasprostranjeni oblici rekreacije, kao što su teretana ili tenis. Ruku na srce, narukvica će nakon deset minuta bilo kog vežbanja (pa makar to bilo i cepanje drva – provereno) aktivirati sistem dinamičkog praćenja, ali to jednostavno nije to. I sami znate da svaka aktivnost troši različitu količinu kalorija, a ako ne postoji algoritam za izračunavanje, statistika jednostavno neće biti precizna. Stvar ne može da se popravi ni linkovanjem narukvice sa Gear aplikacijom, jer preuređivanje i dodavanje sportova ne figuriše kao opcija. Upravo je to stvar koju su korisnici najviše tražili po izlasku prethodnog modela na tržište. Gear Fit2 Pro, kao i prethodnik, stiže bez light senzora, što znači da se intenzitet osvetljenosti ekrana podešava samo ručno.

Bez obzira na sve, Samsung Gear Fit2 Pro je jedna od najboljih fitnes narukvica koje trenutno postoje. Dolazi sa izuzetnom baterijom (izdržava od tri do pet dana između punjenja), fantastičnim ekranom, gomilom funkcija i beskompromisnom završnom obradom. Teško je ne preporučiti je, ali mi ćemo da uradimo baš to. Jednostavno, u ovom momentu smislenije je kupiti prethodni model Gear Fit2, jer za manje novca nudi gotovo isto što i model Pro. Tek ako provodite puno vremena u vodi i znači vam offline Spotify podrška, onda postoji opravdanje za kupovinu. Docking station i klasična kopča na narukvici su lepi, ali sitni dodaci.

Vladimir PISODOROV

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Osnovno:
merenje koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, narukvica od elastomera, zakrivljen Super AMOLED ekran osetljiv na dodir veličine 1,5 inča, dvojezgarni Exynos procesor na 1 GHz, 512 MB RAM, 4 GB ROM, Bluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, vibracija, tajmer, multisport podrška, MIL-STD-810G sertifikat
Ostalo:
USB docking station, primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, offline Spotify podrška
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera