TEST DRIVE<>
022018<><>

Modecom FreePC 32Gb

Računar u džepu

Razvoj pametnih mobilnih telefona i tablet računara je za mnoge promenio način na koji gledaju kompjutere. Naspram ogromne limene kutije, uređaj koji staje u šaku manje-više uspešno može da obavi većinu poslova kojima prosečan korisnik upošljava svoj PC. Do sada su mobilna rešenja bazirana na Android platformi prvenstveno bila orijentisana ka multimediji i zabavi, barem dok se pre dve godine Intel nije uključio u trku sa svojom BayTrail platformom niske potrošnje. Uređaj pred nama dolazi iz Poljske kompanije Modecom i baziran je upravo na tom, dve godine starom prvencu, a specifikacijom je preslikani Intel Compute Stick. Modecomova verzija ovog računara, veličine nešto veće od prosečne USB prenosne memorije, dolazi pod nazivom FreePC, koji bi trebalo da asocira na slobodu koju imate, jer ceo računar nosite u svom džepu, barem u teoriji.

U praksi je ipak potrebno malčice više prostora kako bi se makar obezbedio dovoljno snažan adapter za struju, koji je, na sreću, standardne mikro USB forme i napona od pet volti, pa originalni, može zameniti punjač za mobilni telefon jačine preko dva ampera. Za dobijanje slike na monitoru ili televizoru koristi se HDMI priključak standardne veličine, a u kutiji je i kratak produžni HDMI kabl, ukoliko ne postoji mogućnost da stick priključite direktno u HDMI ulaz monitora ili televizora. Na uređaju ovih dimenzija ne treba očekivati previše dostupnih konekcija: pored ulaza za punjenje, tu su jedan USB 2.0 port pune veličine, jedan USB 2.0 port u mikro izvedbi, za koji u pakovanju postoji adapter koji ga takođe dovodi na punu veličinu, kao i čitač microSD kartica.

USB port pune veličine u našem slučaju nismo mogli da iskoristimo (pretpostavljamo da je problem u konkretnom primerku za novinare koji smo dobili za test), jer je metalni okvir USB porta nekako „pretesan” i nije bilo moguće priključiti nijedan uređaj sa normalnom veličinom USB konektora. Na sreću, tu je drugi USB port, na koji smo uspeli da priključimo tastaturu i obavimo inicijalne postavke Windows 10 Home operativnog sistema, koji dolazi preinstaliran na uređaju, nakon čega smo se otarasili USB periferija i prešli na Bluetooth miš i tastaturu, koji su idealna kombinacija za uređaj ovog tipa.

Povezivanje sa mrežom obavlja se preko Wi-Fi adaptera, koji je izrađen po 802.11n standardu, što je sasvim dovoljno za streaming video-sadržaja u 1080p rezoluciji, što je maksimum koji HDMI izlaz u ovom slučaju može da pruži. Operativni sistem zauzima oko deset od ukupno 32 gigabajta ugrađene Toshiba e-MMC memorije, što ovaj uređaj čini bližim telefonima nego klasičnim računarima. Kada su u pitanju performanse skladišnog prostora, sa oko 172 MB/s za čitanje i oko 54 MB/s za upis podataka, ovaj tip memorije daleko je sporiji od većine SSD uređaja, ali opet i daleko brži od mehaničkih hard-diskova.

Pomenuli smo da je Intel svoju prvu varijantu ovakvog računara predstavio još pre dve godine, od tada je platforma osvežena, ali se Modecom odlučio za korišćenje originalne izvedbe bazirane na SoC-u Intel Atom Z3735F. Ovaj sistem u čipu podrazumeva četvorojezgarni procesor radnog takta 1,33 gigaaherca, uz burst frekvenciju do 1,83 gigaherca. Sam čip je izrađen u tehnološkom procesoru od 22 nanometra, uz predviđeni TDP od samo 2,2 vata u realnom radu, što je omogućilo ovako male dimenzije uređaja, a gotovo da nema potrebe za hlađenjem čipa. To ne znači da se FreePC ne greje, ali nam se čini da veću disipaciju toplote ima pri kopiranju veće količine podataka na memoriju uređaja, nego pri korišćenju procesorski zahtevnih aplikacija, što govori da je Intel odradio dobar posao pri dizajnu ovog malog Atoma. Iako je radni takt skroman, puna četvorojezgarna izvedba je dovoljna za većinu zadataka koji se očekuju od ovog računara, tj. pregled HD multimedijalnog sadržaja, krstarenje internetom i rad u Office aplikacijama. Sve ostalo je, nažalost, prevelik zalogaj za samo dva gigabajta DDR3L radne memorije, na koju je BayTrail platforma ove serije ograničena. Bitno je pomenuti da je Z3735F 64-bitni x86 procesor i, za razliku od jeftinijih ARM rešenja, podržava korišćenje svih standardnih aplikacija za Windows platformu, ali u ovom slučaju isključivo ukoliko ne zahtevaju 64-bitne instrukcije, jer se Modecom odlučio za 32-bitnu verziju Windows 10 operativnog sistema, što je i logičan potez, uzevši u obzir ograničenje od samo dva gigabajta memorije.

U svakodnevnom radu performanse su relativno skromne, i to isključivo ukoliko vam multitasking nije prioritet. Veliki broj tabova u pretraživaču ili nekoliko ozbiljnijih programa pokrenutih u isto vreme veoma brzo „pojedu” malu količinu dostupne radne memorije i tada kreću usporenja koja su osetna.

Sam koncept deluje primamljivo, međutim, koliko je praktično rešenje u vidu džepnog računara bez ekrana – zavisi isključivo od korisnika. Za multimediju je zapravo prejak, jer smatramo da nema potrebe izdvojiti 180 evra, koliko ovaj uređaj staje u našim prodavnicama, ukoliko planirate da ga koristite isključivo kao TV stick, jer su Android varijante tri puta jeftinije. Za takvu primenu je, ukoliko već planirate da izdvojite toliki novac, pametnije pazariti tablet sa HDMI izlazom.

Sa druge strane, za ozbiljan rad, poput grafičke obrade ili sličnog, procesor je preslab, te ostavlja prostor isključivo za poslovno orijentisane ljude kojima se većina rada bazira na radu u Office programima, kojima je bitna Windows platforma na koju su navikli i mogućnost da celokupno radno okruženje uvek nose sa sobom, bilo da su kod kuće, na poslu ili kod klijenta, a ne žele da tegle laptop od nekoliko kilograma.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Šta mislite o ovom tekstu?
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Procesor:
Intel Atom Z3735F
Memorija:
2 GB DDR3L 1333 MHz
Skladište:
e-MMC 32 GB
GeekBench:
single 727, multi 1826
Konekcije:
Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Priključci:
HDMI, USB 2.0, Micro USB (OtG), čitač SD kartica
Dimenzije i masa:
99,6 × 37,6 × 9,6 mm, 46 g
Operativni sistem:
Windows 10 Home
Proizvođač:
Modecom
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera