TEST DRIVE<>
022018<><>

Smanos UFO (PT-180H)

Where no man has gone before

Iz Smanosa ovog puta stiže panoramska kamera za video-nadzor koja se na lokalnu mrežu povezuje bežičnim putem. U kutiji nas je sačekala kamera u obliku diska koja je prvenstveno namenjena postavljanju na plafon, ali uz pomoć dva držača koji dolaze u pakovanju može da se postavi i na sto ili zid. Smanosova kamera se na mrežu povezuje bežično, snima u FHD rezoluciji, u dnevnim i noćnim uslovima.

Kamera izgleda kao deo svemirskog broda iz poznatog naučnofantastičnog ostvarenja, gde samo nedostaju impulsni motori sposobni za warp drive da bi izgledala kao minijaturni NCC-1701-A. Iz tog razloga je naziv kamere UFO i više nego prikladan (mada bismo mi više voleli da je makar NCC-xxx-x). Model kamere koji smo mi dobili na test ima oznaku PT-180H i na lokalnu mrežu može da se poveže kako na 2,4 gigaherca, tako i na frekventni opseg od pet gigaherca i na taj način će iskoristiti sve pogodnosti dual band rutera. Za sigurnost se koriste WEP/WPA/WPA2 enkripcije. Sa jedne strane, na obodu je mikro USB priključak, a odmah do njega, ispod poklopca, slot za mikro SD karticu. Kartica se ne dobija uz uređaj, a može se koristiti ona do 32 gigabajta. Osim pohranjivanja snimaka na karticu, tu je i sveprisutni cloud. Oblaci za UFO još uvek nisu dostupni, ali kada budu, neće biti besplatni. U kutiji se naravno dobija i strujni adapter, a kabl je dugačak pet metara i trebalo bi da bude dovoljan da od sredine plafona stigne do strujne utičnice. Odmah tu je i dugme za prebacivanje kamere u mod za povezivanje (configuration button). Po obodu su otvori za ventilaciju, a primetili smo da je kamera relativno toplija u odnosu na slične uređaje, ali ništa preterano.

Sa prednje strane centralno mesto zauzima senzor sposoban da snima u punoj HD rezoluciji, dakle u 1080p. Sočivo je takvo da snima i po horizontalnoj i po vertikalnoj osi sa vidnim poljem od po 180 stepeni. Ovo znači da će kamera snimiti bukvalno sve ispred sebe, bez mrtvih uglova, a proizvođač navodi da je pokrivenost svih 360 stepeni, u šta smo se i mi uverili. Naime, kamera će registrovati pokret i na samom obodu vidnog polja i snimit ga. S obzirom na vidno polje, stoni nosač je blago povijen da ne bi pod zauzeo pola snimka. Po kućištu su, prateći oblik, poređane sitne zelene LED, koje imaju ulogu obaveštenja i mogu se isključiti. Na krajnjem obodu je IR za detekciju svetla i kameri treba jedva sekunda do dve za prelazak iz dnevnog u noćni mod ili obrnuto. UFO ima mogućnost two-way zvuka, pa se može pratiti zvuk iz okruženja kamere, ali se isto tako može pustiti kroz ugrađeni zvučnik.

Za povezivanje i upravljanje kamerom potrebno je preuzeti aplikaciju Smanos Home, koja je dostupna za Android i iOS operativne sisteme. Prilikom povezivanja potrebno je držati pritisnut taster na kameri, nakon čega će se kamera postaviti kao pristupna tačka (Access Point), a njen SSID će biti vidljiv. Povezujemo se na nju mobilnim uređajem i, nakon osnovnih podešavanja i biranja mreže na koju će biti povezana, kamera je spremna za rad.

Sa aplikacijom kamera dolazi do punog izražaja. U startu imamo osnovnu podelu u zavisnosti od toga da li je kamera montirana na plafon ili je na zidu/stolu. Ako je na plafonu, pogled se može izdeliti na nekoliko načina: Birds Eyes, Panorama, Hemisphere, Quad View, Two Halves i Triple View. Svaki od ovih pogleda je drugačiji i treba izabrati onaj shodno potrebama, a kroz aplikaciju se to dešava skoro trenutno. Svakako najzanimljivija su poslednja tri. Ako izaberete Quad View, recimo, kamera se ponaša kao da su u pitanju zapravo četiri kamere, to jest prikaz će biti izdeljen i zakrenut u segmentima. Kod prve tri se može zakretati prikaz ili praviti mirror efekat. Ako se pak postavlja na zid ili sto, dostupna su samo prva tri prikaza. Ukoliko se izabere Panorama, prikaz se može donekle pomerati i na taj način će izgledati kao da se kamera kreće (vrti).

Sistem obaveštenja je prilično naporan. Na medium podešavanju je u stanju da šalje obaveštenja o pokretu jedno za drugim, i to za jedan pokret. Nećete stići da sklonite jedno obaveštenje, a stići će vam drugo. S druge strane, iako kamera ima ugrađen mikrofon, u opcijama se ne može izabrati detekcija zvuka.

Što se tiče osnovnog prikaza, sliku je moguće prstima razvući/zumirati, a zumirana se može skrolovati u željeni ugao. Određena situacija se može snimati direktno na telefon, kao snimak ili kao slika.

Na kvalitet mikrofona imamo zamerku. Naime, najobičnija pesma osrednje jačine će na telefonu biti pretvorena u nesnosno pištanje. Sa govorom je već malo bolje. Trenutno se u aplikaciju, osim UFO kamere, mogu dodati još i Smart Hub i Smart Vedio Doorbell uređaji istog proizvođača. U okviru aplikacije postoji podrška za Amazon Alexu. Za UFO trenutno ne postoji veb grafičko korisničko okruženje.

Sa UFO-om smo u suštini zadovoljni. Da nema problem sa ugrađenim mikrofonom, kamera bi dobila najvišu ocenu, ovako ipak ima jedan manji minus. Komande sa povezanog uređaja, dok su u istoj, lokalnoj mreži, prima skoro trenutno, a van mreže prisutan je manji lag, ali ništa strašno. Ovo je prisutno i kod sličnih uređaja drugih proizvođača.

Varijanti sa izborom položaja i načinom prikaza ima dosta i skoro da ne postoji scenario koji ova kamera neće zadovoljiti. Svojim dimenzijama, oblikom i načinom snimanja, po nama, kao da je stvorena za plafon, pre nego da stoji na zidu ili na polici. Snimkom smo u suštini zadovoljni u bilo kojoj varijanti, uz možda malo veći šum u noćnim uslovima.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce GT 1030 Aero ITX 2G OC, MSI Radeon RX 550 Aero ITX 2G OC, Asus Radeon RX 550 – 4G
Adata Gammix S10 M.2 NVMe 512 GB
Antec P8
LC-Power LC-225U3-RAID
Silicon Power S55, S56 i S57 240 GB
ECS Liva ZE
Samsung LC49HG90DMU
Xwave B Power Tool
Sony GTK-XB60 High Power Home Audio
Lenovo Yoga 720 (15”)
Samsung Gear Fit2 Pro
Modecom FreePC 32Gb
Energy System Energy Tower 1
Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f3.5-4.5E ED
Gembird WNP-RP300-01 Wi-Fi Repeater
Smanos UFO (PT-180H)
Šta mislite o ovom tekstu?
Mikrotik Routerboard SXTsq Lite5
TP-Link RE450 (AC1750)

Osnovno:
rezolucija 1080p, Wi-Fi 2,4 GHz + 5 GHz
Spoljašnost:
dugme za povezivanje, mikro SD slot, mikro USB port az napajanje
Funkcije:
vidno polje 360°, 802.11b/g/n/ac, WEP / WPA / WPA2 enkripcija, video H.264 / MJPEG, 1080p / 720p / 480p, auto IR-cut filter
Dimenzije:
106 × 106 × 36 mm
Proizvođač:
Smanos
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera