TEST RUN<>
022018<><>

GraphicsGale 2.07

Gde pikseli caruju

Na prvu loptu čini se da je GraphicsGale još jedan od programa za 2D crtanje i animaciju o kojima često pišemo. Međutim, ovo ostvarenje ima jednu neobičnu svrhu, a to je animacija malih formata – izrada pixel art i pixel animacija.

Program je mali, lako se „pušta” u rad i donosi pregledan interfejs. Alatki nema mnogo, vidljive su na prvi pogled i smeštene u liniju koja se nalazi pri vrhu prozora. Tu se nalaze alatke za crtanje, poput one za slobodno povlačenje linija (Pen), ucrtavanje osnovnih geometrijskih oblika, povlačenje krivih i slično. Od pomoćnih alatki odmah ćete prepoznati Select i Text tool, a Mover je alatka koja „oponaša” bazičan Selection tool. S desne strane nalazi se paleta boja koja sadrži i izbor oblika i debljine alatke kojom crtate. S leve strane je mali prozor koji nudi pregled lejera, a samo postojanje te opcije je takođe prijatno iznenađenje. Unutar tog prozora dostupne su i opcije za manipulisanje lejerima i njihovim sadržajem, poput zaključavanja, dupliranja, vidljivosti i sličnih. Za ovako mali program, ovo je pristojan broj dostupnih opcija.

Najzanimljivije alatke nalaze se u drugom redu, a one su vezane za animiranje. Tu su smeštene ikonice koje ćete koristiti ukoliko želite da napravite animaciju kombinujući više sličica koje će podražavati pokret. U kombinaciji sa još jednim prozorom u dnu ekrana, koji pruža pregled svih frejmova, ove alatke služe za dodavanje, kopiranje, brisanje ili premeštanje frejmova.

Još jedna vrlo korisna alatka jeste Onion Skin, koja je nezamenjiva tokom crtanja i kreiranja frejmova. Onion Skin u GraphicsGaleu pruža konture prethodnog i/ili sledećeg frejma kako biste lakše postigli uverljiv pokret.

Formati koje ovaj program podržava čine listu najpoznatijih za crtanju i kratkim animacijama, a to su GIF, ICO, CUR, ANI, AVI, BMP, DIB, JPG, PNG i TGA. Ove formate GraphicsGale podržava kako na ulazu, tako i na izlazu.

Naveli smo dosta dobrih alatki i odličnih mogućnosti, ali ćemo reći i čime nismo bili zadovoljni u radu. Pre svega, zasmetalo nam je što je program pravljen za male rezolucije ili pak monitore velikih dijagonala, jer su ikonice i prozori u protivnom suviše sitni. Takođe, čudno je da nigde nema erase alatke, odnosno nije predviđeno brisanje. Nijedna od ovih mana ne utiče preterano na rad, ali bi doterivanje ovih detalja svakako bilo preporuka za kreatore. Mi smo se uglavnom bavili pixel art slikama i animacijama, jer se kreatori time najviše hvale, ali moramo pomenuti da je GraphicsGale u stanju da proizvede i animacije veće rezolucije. Za šta god da ga primenite, zabavite se!

Gordana RADOVIĆ

 
ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, Capture One Pro 11, ON1 Photo RAW 2018, Luminar 2018, RawTherapee 5.3, DxO PhotoLab Essential 1.1, Corel AfterShot Pro 3
SimpleMining OS i ethOS
WinZip System Utilities Suite 3.2
dBpoweramp Music Converter 16.4
iClone 7
Ashampoo Burning Studio 19
GraphicsGale 2.07
Šta mislite o ovom tekstu?
Aiseesoft Burnova 1.3.8
LiveUSB Install 2.5
PassMark Performance Test 9.0
FireShot 0.98
PointerFocus 2.4
Sharp World Clock 8.3.1
Tab Snooze 0.8.5
Todoist 8.7
Spencer 1.13
SyMenu 6.02
Tomato Clock 4.2.4

Tip:
2D animacija
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,85 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
graphicsgale .com /us
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera