11.3.2010, 3:01
|
|
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 2.330 puta na 1.529 poruka
|
Cowon D2+
Evo, da dam i ja doprinos novootvorenoj sobi. Tema je jedan od najprodavanijih plejera iz firme Cowon, a model je D2+.
Specifikacije
Možete ih naći na stranicama Cowonglobal sajta - http://www.cowonglobal.com/product_w...uct_page_3.php
Istakao bih razlike D2 i D2+ modela, kao što sam to učinio sa generacijama iPoda.

D2: dizajn/boja, GUI
D2+: dizajn/boja, GUI
*Graphical User Interface
Kao što se može videti, uređaji su prilično slični s obzirom na period koji je protekao između izlaska seniora i juniora. Inače, na stari D2 je moguće instalirati D2+ firmware uz malo truda.
Pakovanje
D2+ dolazi u neupadljivom, belom, kartonskom pakovanju. Unutar njega se nalaze sledeće stvari
- CD sa pratećim softverom
- garancija
- slušalice
- USB kabl
- stylus
- uputstvo
Prilično standardno pakovanje, rekao bih. Voleo bih da se u okviru istog našao i punjač, a ne samo USB kabl, ali šta je tu je.
CD sadrži COWON Media Center – jetAudio, kao i User's Guide.
Slušalice koje se isporučuju uz plejer su vrlo lošeg kvaliteta, počev od izrade, do kvaliteta zvuka. Puno su lošije od SanDiskovih, kao i Appleovih. U svakom slučaju, vredi ih zameniti.
Dizajn i karakteristike plejera
Cowon D2+ je specifično dizajniran plejer. Kvalitet izrade je prilično dobar. Primetio sam malo ugibavanje plastike ali tek nakon godinu dana korišćenja. Plejer je nešto deblji i teži (91g) nego što bih voleo, ali je to posledica velike baterije. Bitno je da je relativno malih dimenzija i staje u svaki džep.
Ekran je 2.5" LCD resistive touchscreen sa 16 miliona boja. Rezolucija je QVGA odnosno 320x240. Na slikama sa testova mi je delovao slabog kvaliteta. Nije loš, ali nije top klasa već solidan. Touchscreen je moguće koristiti i prstima, samo treba malko jače "nabadati" u odnosu na gedžete sa capacitive touchscreenom, poput onih na iPhoneu/iPod Touchu.
Pošto je ekran na dodir resistive tipa, može se koristiti olovčica tj. stylus. Ona se kači sa donje desne strane plejera i ima višestruku funkciju:
- Za navigaciju putem touchscreena.
- Zadnji deo stylusa se može „uglaviti“ u plejer kako plejer stajao pod uglom prilikom gledanja nekih video fajlova. Oblikovana je tako da nije skroz trouglasta tj. da se obratanjem različitih strana dobija različit ugao. Veoma praktično i originalno rešenje.
- Restart plejera.
Mana je što može da izgrebe plejer, ali ne ugrožava ekran na svu sreću.
Sa gornje strane su četiri dugmeta – hold/power, dugme za pojačavanje (+), dugme za stišavanje (-) i menu button (M).
Hold je jako bitan jer je D2+ touchscreen plejer koji često može da odreaguje na dodir dok je u džepu. Hold funkcija se koristi povlačenjem dugmeta na desnu stranu. Pomeranjem dugmeta u levu stranu na kratko, gasi se displej. Dužim držanjem na levoj strani plejer se pali ili gasi. Dugme se posle toga vraća u središnji (nezaključan) položaj.
Stvar koja me je fascinirala u trenutku biranja plejera je to što hold dugme ne mora da vrši svoju funkciju na predviđen način. U podešavanjima plejera postoji opcija user-defined button. Time se podešava funkcija tri dugmeta (+, - i M) koju obavljaju kada je plejer stavljen pod hold mod, tj. zaključan. Ja sam odabrao da plus i minus dugme zadrže svoju funkciju kao kada je plejer otključan (tj. da pojačavaju/stišavaju), da kraći pritisak na M dugme bude pauza, a duži sledeća pesma. Veoma dobra stvar kada je plejer u džepu i kada upravljate „na slepo“. Postoje opcije i da + postane >> tj. forward, a – bude << tj. backward, ali bi to iziskivalo da stalno otključavam plejer što nije baš praktično.

Poslednja ispravka: Partybreaker (11.3.2010 u 3:48)
|
|
|