Prikaz jedne poruke
Stara 30.1.2011, 15:48   #139
Nergal
V.I.P.

Član od: 25.9.2006.
Zahvalnice: 1.187
Zahvaljeno 1.475 puta na 940 poruka
Određen forumom Re: Pitanja za Linux

Citat:
Zemunelo kaže: Pregled poruke
Veoma netacno nemoj da dajes pogresne informacije,
na Ubuntu-u moras da koristis terminal cesto ali ne za sve pa se mnogo toga moze i preko sinaptika uraditi.
Ubuntu je olaksan za pocetnike i korisnike ali ni priblizno kao Mint.

ps. Inace ja i na Mintu koristim terminal jer je ipak potreban povremeno.
@Zemunelo

Koristiš teške reči i nepotrebno dižeš ton diskusije. Dare je u pravu, prosečan korisnik nema nikakve potrebe da koristim terminal. Ja sam prešao na Ubuntu u septembru 2009. i terminal nisam koristio niti jednom.

Mogao bi da elaboriraš zašto "na Ubuntu-u moraš da koristiš terminal često"? Za instalaciju programa? Ne, ne moraš. Update sistema? Jok. Podešavanje, administraciju? Ni to. Korišćenje i podašavanje samih programa? Uopšte. Ali postoje konzolne aplikacije? Jeee, postoje al' ja ništa ne koristim od toga (i zašto bi)?

Ovim ne osporavam moć terminala preko koga možeš da namestiš svaku sitnicu na sistemu. Ali takav vid udubuljivanja i kontrole je velikoj većini korisnik nepotreban. Svaka čast hard-core-power-advanced-userima, ali sam ne spadam u takve a sumnjam i da autor pitanja vidi sebe na taj način.

Razlika između Ubuntu-a i Mint-a je minimalna. Estetika, detalji okruženja i nešto više aplikacija i kodeka koje stižu uz Mint. Jedino ako ne misliš da je meni koji više liči na onaj iz Windows-a (i koji je pozicioniran na istom mistu) znači neku veliku uslugu i olakšicu novim korisnicima. Sve u svemu, razlike koje se prevazilaze uz Internet vezu i par klikova. Ako misliš da ima neka bitnija razlika koji bi trebalo istaći, molim te, navedi je.

A i SUSE je, uostalom, sasvim user friendly za svakog ko ima bilo kakva iskustva sa grafičkim operativnim sistema.
Nergal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke