13.3.2011, 21:26
|
|
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
Re: Maticna ? : RAID, file server, 5-6TB
Citat:
opremdobro kaže:
Planiram da napravim kucni fajl server za LAN i uturim na nj sve sto imam.
Već imam profi napajanje 400W, ups 1000VA i nekoliko hdd. Treba nabaviti jos nekoliko hdd, cpu, maticnu, ram i vga adap. Sklapajuci vodim racuna da ne kosta puno, da trosi sto manje struje, a buka i grejanje kako bude, moze i u ostavu sa ekst. vent u dimnjaku. Planiran je RAID 5 niz i recimo 8 hdd, cime bi dobio prostor dovoljan i u bliskoj buducnosti. Verovatno ce raditi bez monitora i tastature i biti daljinski admin. a osim serviranja fajlova jedino ce jos biti i torrent klijent
CPU bi uzeo neki 2xjezg<100e ,vga bilo koji oko 50e, ram nebitno a cena vuce ka 4GB ddr3, hdd bi bili isti wd green 64mb. Maticna ploca mi je problem, a nesto i RAID kontroler.
Da li uzeti sa integr RAID-om na mb ili kupiti PCI RAID karticu cime se manje trosi na maticnu, ali vise ukupno ?
Kako se obezebediti da ako crkne ploca sa integ. RAID-om ili PCI RAID, podaci ostani sacuvani - duplom kupovinom mb/pci odmah pri sastavljanju pc ili ima neko drugo sigurno resenje ?
Koji OS staviti - Win 7 , Win Srv 2008, ili Ubuntu Srv. da bi se obezbedilo nesmetano deljenje sa ostalim u LAN-u od kojih su neki sigurno Win OS?
Ima li neki malecki Linux server OS od par 100MB koji bi fino saradjuje sa Win OS pri deljenju fajlova?
Hvala.
|
zbog ovog boldovanog predlažem integrisanu grafičku
|
|
|