Prikaz jedne poruke
Stara 25.3.2011, 13:35   #1
DragonSlayer
Starosedelac

Član od: 30.4.2006.
Zahvalnice: 621
Zahvaljeno 264 puta na 174 poruka
Određen forumom Pitanje legalnosti zaključavanja mobilnih telefona kod operatera.

Cilj ove teme na ovom i na drugim forumima je da Telenor otključa sve telefone, koje je prodao zaključane, a pre 01.01.2011., jer su svi protivzakonito zaključani, i ne ispunjavaju specifikacije propisane proizvodjačkom deklaracijom.

Pokretač 1. teme je dobio unlock kodove od uvoznika, i tarifa mu je vraćena sa Prenesi 400 na prenesi 325 jer ne smeju ni da uslovljavaju prodaju jedne robe/usluge prodajom druge robe/usluge, što je ovde takodje slučaj.

U telenoru je neko i posao izgubio zbog ovoga.

Dakle u oktobru prošle godine je "provaljeno" da Telenorovi ugovori nisu potpuni, i da je zaključavanje koje vrše nije legalno po zakonu o zaštiti potrošača.
I rekoh, hajde da zatražimo svoja prava, i da roba koja je plaćena i postala moje vlasništvo bude funkcionlna 100 posto. Stižu mi odgovori od Telenora:

Pošto je pokretač teme dobio kodove od uvoznika, rekoh, možda i ne lažu, možda stvarno nemaju, da probam kod uvoznika. Od zastupnika CTa dobijam odgovore:

pa malo moralne pridike, na moju opasku da me je telenor nasamario

i posle nekog vremena kada sam pokazao mejl od Nokie (doći ćemo i do njega) gde oni kažu da Nokia nema veze sa zaključavanjem

Idemo dalje ... ... ...

Dakle, Telenor tvrdi da nema unlock kodove, i daje svoje razloge zaključavanja, a jedan od njih je i PRAKSA u drugim zemljama, a ne spominje da je praksa da u drugim zemljama kodovi mogu i da se dobiju nakon isteka obaveze ....

No, idemo dalje... pokušavamo sa servisom, ovlašćenim, jer je telefon neispravan, ne ispunjava sve iz proizvodjačke deklaracije .... od servisa dobijam odgovor ...

Jedino oni kažu da operater zaključava telefone .

Pošto i uvoznik i operater tvrde da telefoni dolaze zaključani, i da oni nemaju ništa sa tim, obratih se i
Nokiji, da vidimo šta će oni da kažu. Prvih par puta su me upućivali na operaatera, ali kada sam rekao da sam
se već obraćao operateru, i kako operater i uvoznik tvrde da Nokia zaključava telefone, i kako oni nemaju unlock kodove, dobio sam sledećih pae mejlova.

Ovde upućuju na operatera

a zatim

Dakle, NOKIA proizvode nazaključane telefone po narudžbini, a operater je posle taj koji zaključava i ubacuje brendiran softver i šta već ....

Posle ovih mejlova uvoznik kaže da mi ne može pomoći, telenor mi više ne odgovara na mejlove, a njihov ugovor se značajno promenio od 01.01.2011. gde je sada sve napisano u ugovoru. Kažu da je taj ugovor u skladu sa novim zakonom o zaštiti potrošača, a mi tvrdimo da su morali da ga izmene, jer je stari bio previše "šupalj", i da je zakon o zaštiti potrošača postojao i pre, a promena im samo došla kao 1 na 11 da imaju na šta da se "izvlače" ....

Dakle, neki mehanizmi su pokrenuti, čekaju se neki odgovori, Telenor je platio kaznu jer nije bilo na prodajnim mestima pre istaknuto da su telefoni zaključani. čeka se RATEL sa odgovorom na još neka pitanja ....

Pre nekoliko dana se i ovo pojavilo:

DragonSlayer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke